Pískování trávníku - jaký písek lze použít



Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?)
31.7.2009 11:08

Přesně tak!

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 248.120 (?), 21.7.2009 22:48

Dle dostupné literatury (František Hrabě a kol.) je vhodný na pískování trávníku ostrý křemičitý písek frakce 0,25-2,0mm u fotbalových trávníku, 0,25-0,75 u golfových. Písek by měl obsahovat co nejmenší podíl živce a slídy, o jílových částicích nemluvě.

Největší podíl křemičitých částí mají asi sklářské písky. V místech, kde se tento písek těží, se pochopitelně prodávají různé frakce. Objevil jsem jedno takové, kde dokonce prodávají písky o zrnitostích dle toho, do jakého typu trávníku to chcete, respektive pro jaký účel (topdressing, pro kořenovou zónu trávníku atd.).

Problémem pak zůstává doprava, která navyšuje cenu této suroviny. Shodou okolností mám sjednanou liazku křemenného písku frakce 0,25-0,5 právě tohoto sklářského. A doprava je asi polovinou ceny objednávky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 141.127 (?), 21.7.2009 23:40

Já jsem objevil firmu v Českém ráji, ale je to pro mě dost z ruky, a tu dopravu ani radši nepočítám. Kdyby někdo objednával do Východních Čech, rád se přidám :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 54.27 (?), 22.7.2009 12:37

Já myslím, že pokud bude vadit skutečně pojivo v kopaném žlutém písku, tak půda, na které je ten trávník, je už tak písčitá, že strkat tam další písek je nesmysl. Pokud ta půda písek skutečně potřebuje, je tak jílovitá a málo propustná, že zlepšení udělá jakýkoliv písek. pro domácí použití na maléplochy podle mně úplně stačí vzít kolečko a po nějaké velké vodě se vypravit k nejbližšímu potoku. Písčité naplaveniny budou skoro v každém potoku kromě těch bažinatých v rovinách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 22.7.2009 13:32

Mýlíte se, omítkový písek může situaci zhoršit, právě díky tomu, že lepí a dokáže tvořit i nepropustné vrstvy.

Druhá mýlka je v množství písku - ty nejkvalitnější trávníky se pěstují v podstatě na písčitých substrátech (typicky greeny na golfových hřištích, či reprezentativní trávníky), jde se tak daleko, že se míchá písek s rašelinou, či humózním substrátem v poměrech 5:1 - 8:1 ve prospěch písku...

Vaše úvaha o potoku je ale již v podstatě správná, je zde jiný problém, a to s pracností - potřebujete li zapískovat opravdu kvalitně například i malou plochu, například 200 m2 potřebujete okolo 4 - 8 m3 písku (spíš více, než méně)... to už je OPRAVDU velká hromada.

Nakopat jí, navozit a přesít je pro normálního smrtelníka kratochvíle zvící sysifovských rozměrů. Nemluvím o tom, že správce toku by asi také právě nejásal nad dírou v břehu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 141.127 (?), 22.7.2009 20:21

Dobrý den,

s Alím musím jenom souhlasit. Dříve jsem o pískování nic nevěděl a navezl jsem na trávník klasický oranžový písek. A co se stalo? Písek se lepil, nedokázal se vůbec vstřebávat do půdy a navíc přidávaná zemina se nedokázala spojit se zeminou již stávající, zkrátka se vytvořila taková izolační vrstva, která je málo propustná. Proto takovýto písek v žádném případě nedoporučuji :) Určitě je vhodné volit písek, který je tady výše doporučován.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 54.27 (?), 23.7.2009 14:06

Písek se do půdy vstřebat nemůže, není rozpustný. Ale v závislosti na druhu půdy někdy se přirozeným způsobem s půdou promíchá, třeba činností dešťovek.  Někdy se tomu dá pomoct zahrabováním. Někdy se nepromíchá. Pokud se tady jedná o vytvoření pár centimetrů velice dobře propustné vrchní vrstvy půdy, je třeba ten písek vzít a na sítu promíchat s půdou, tak cca 1:1 nebo 2 díly písku a jeden díl půdy. A teprve touto směsí posypávat trávník. Potom je vhodný jakýkoliv písek.   Jak jsem předtím psal o písku z potoka, tak ten už v sobě obvykle příslušnou půdu má. Je to pak o tom nekopat v korytu potoka nějaký důl, ale vybrat po velké vodě ty nánosy a tím vlastně spíše koryto pruhlubovat a čistit. Je to taky o tom to dělat roky a postupně vytvořit v trávníku tu správnou vrstvu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 24.7.2009 11:07
  • Poměry písku a hlíny, které uvádíte jsou zcela nevyhovující.
  • Jakýkoli písek opravdu není vhodný, výsledek může být u nevhodného písku horší než před aplikací. V lepším případě bude stav jako před "pískováním". Například aerifikaci neprovedete jinak než skutečně jemnou frakcí bíléhop, nejlépe křemičitého písku.
  • U kvalitně pískovaných távníků nedochází k promíchání, ale ke vzniku mohutně prokořeněné vrstvy s písčitohumózním substrátem, pokud byste na takovém kvalitním trávníku vzal do ruky rýč a opatrně vysekl drn, překvapila by Vás jasně viditelná, ostře ohranbičená vrsva "písku" s neskutečně hustou spletí kořínků.
  • Pravidelně prováděné pískování vyžaduje zvlášť první roky skutečně velké množství KVALITNÍHO písku. Pokud bude vlastník pozemku do trávníku vyklápět pár koleček písku, dělá to pro dobrý pocit, ale efekt bude mít charakter placeba, tj. nulový.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Juro - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 121.238 (?), 24.7.2009 12:06

Viem si predstavit, ak piesok obsahuje velky podiel vapenca alebo ilu, ze nie je vhodny na pieskovanie travnika. ilova zlozka sposobuje jeho zlepenie a vapenec moze ovplyvnit pH materialu, ak ho je vela. Ale nerozumiem tomu, preco apriori oranzovy piesok bezne predavany na omietky nie je vhodny. Ci uz piesok taky alebo onaky, ma zrejme aj takyto piesok, ake je jeho hlavnou zlozkou oxid kremicity, podstatne lepsiu priepustnost pre vodu a vzduch (co je asi hlavnym cielom) a jeho pridanie vzdy zlahci tazku a nepriepustnu podu. Na druhej strane, iste, niektory piesok moze mat lepsie vlastnosti ako iny. Vie niekto aj vysvetlit, preco su niektore typy piesku nevhodne? Mineralogicky obsah atd a aky to ma vztah konkretne k piesku na omietky?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 93.178 (?), 24.7.2009 12:45

Dobrý den pane Juro, pokusím se popsat moje vidění této problematiky. Nejdříve je tu otázka, co je cílem pískování? Zjednodušeně asi odlehčit a provzdušnit trávníkový substrát, pro lepší kořenení a vsakování vody.

Rozhodně se tedy vyhneme klasickému kopanému písku, protože jeho přínos bude - vzhledem k očekávání - malý či dokonce záporný. Druhou variantou, na kterou člověk pomyslí, je asi klasický betonářský písek. Má vhodnou frakci, ale jeho vlastnosti jsou otázkou -  přeci jen se používá jako pojivo.

Měl jsem možnost porovnat různé druhy písků na jednom místě. Sháněl jsem totiž písek dětem do pískoviště, tak jsem navštívil již nepoužívaný písník, kde měli složené různé druhy písku. Viděl jsem hromadu betonářského písku těženého z písníku a hned vedle kupu křemičitého bílého písku, stejně tak jako zarůstající hromadu písku s větším množstvím jílu. Bylo po dešti.

Když jsem přišel na místo, hned mne přilákala menší hromada bílého ostrohranného písku. Ale ke své nelibosti jsem zjistil, že z něj prostě bábovičku děti neudělají a neudělají. Stále se sypal, nedržel tvar a byl jakoby mnohem méně nasáklý než ostatní písky. Z toho bábovičku nebude.

Betonářský byl mnohem více "mokrý" a těžší, více držel tvar. Vzal jsem ho trochu.

Nejvíce jsem ale nabral písku ze staré zarůstající hromady, z toho šlo krásně tvarovat, to se bude dětem líbit.

A to je vlastně mou odpovědí na Vaši otázku. Do trávníku se hodí mnohem více písek, ze kterého bábovičku neudělám, tak to alespoň vidím já.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 31.7.2009 11:08

Přesně tak!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika