Ostrovy odumretej trávy

host - 248.159 (?)
15.9.2021 20:18

Mrkněte tady na vlákno "plíseň v trávníku - plíseň sněžná nebo kornatka" wink

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Axe - (4) - 89.206 (?), 15.9.2021 13:07, zobrazeno: 1474x

Dobrý deň

prosím o radu, čo môže byť príčinou vytvárania ostrovčekov odumretej (asi) trávy v trávniku (viď foto).

Prvé sa začali objavovať na jar, v jednom kúte trávnika vo veľkej miere, súvisle, na iných plochách len miestami. Myslel som si, že som prepálil hnojenie (travin). Ale už uplnulo niekoľko mesiacov a veľká zasiahnutá plocha sa nezotavuje a na ostatných plochách mám dojem, že ostrovy migrujú, teda na jednom ieste sa trávnik zacelí a na inom mieste ostrovček vznikne.

Takže teraz mám pocit, že by to mohla byť choroba alebo nejaká zásadná chyba v starostlivosti.

Trávnik má 3 roky, je pravidelne zavlažovaný závlahovým systémom, na jar bol vertikutovaný a je pravidelne strihaný 2x týždenne rotačnou kosačkou s košom. Oblasť okolie Nitry. Podobný problém som zatiaľ nemal.

host - 248.159 (?), 15.9.2021 20:18

Mrkněte tady na vlákno "plíseň v trávníku - plíseň sněžná nebo kornatka" wink

host - 91.196 (?), 15.9.2021 20:47

Od zimy, cez jar až po jeseň šíry sa vo Vašom trávniku pleseňfrown

Axe - (4) - 89.206 (?), 25.10.2021 17:55

ďakujem za tip, bolo to asi ono, postriekal som to Askon-om a trávnik sa pekne obnovil. Nie je ešte v 100% kondícii, ale zlepšenie je naprosto jasne viditeľné.

Niekde som zachytil, že pri odstraňovaní plesne z trávnika je dobré ešte preventívne postriekať pred zimou. Ale nedarí sa mi nájsť v bežnej predajne sieti alternatívu k askonu - bojím sa rezistencie. Všetky prípravky sú na zeleninu alebo ovocie alebo vinič, nikde sa nespomína možná aplikácia na trávnik (síce ani na tom askone sa trávnik nespomínal, ale dostal som naň konkrétnu radu, že je možné ho takto použiť.

prosím teda o tip na iný protriedok proti plesniam s preventívnym účinkom, ktorý je vhodné/možné používať na trávnik a ako účinnú látku obsahuje niečo iné ako azoxystrobin a difenokonazol. ideálne s linkom na obchod, ak sa nejedná o nejaký bežne dostupný prípravok

host - 119.164 (?), 16.10.2022 12:08
Axe, nepotrebujete s pliesnou bojovat chemickymi jedmi. Kazdy organizmus ochorie ked je oslabeny, to znamena, je v spatnej kondicii alebo zije v nevhodnych podmienkach. Travnik potrebuje na jesen dodat spravne ziviny, hlavne draslik. A samozrejme musi byt zalozeny na spravnom pieskovom profile. Potom na pliesne netrpi. Inak je to len vecny boj s chorobami alebo uzitocnymi rastlinami, ktore ludia nazyvaju burinou/plevelem. Lebo kazda rastlina ako i bakterie, pliesne, huby, atd.. rastie tam kde ma k tomu idealne podmienky a plni tam svoju ulohu, napr.datelina sa objavi v travniku kde chyba dusik a syntetizuje ho korenmi do pody zo vzduchu. Spickovy travnik sa na zahradnej zemine da dosiahnut len s obrovskym trapenim a nakladmi. Az "vyriesite" pliesne, plevele, dazdovky a krtka, dopracujete sa k finalnemu vlaknu - nijak neriesitelnemu problemu, ktore sa vola "zas ta lipnica" 😎 Ja mam na greene az 80% percent piesku a 20% percent kompostu/raseliny. 😎🌺
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz