Nova puda



Martin S. - (3) - 175.218 (?) 
11.10.2017 8:51, zobrazeno: 2849x

Zdravim,

resim problem s tvorbou travniku na zahrade. Mame u domu jilovitou pudu. letos jsem si dal tu praci a celou zahradujsem poryl, vybral kameny a veskerou stavebni sut co casem zarostla. Nyni mam moznost navezt tatrovky hliny. Otazka zni, zavazet ted, nez puda promrzne a rozpadne se, nebo pockat na jako, zlikvidovat plevel, navezl zeminu a vysit travnik.

Predem diky za rady. M.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 39.3 (?), 11.10.2017 10:20

Dobrý den,

nejzásadnější je co tam navezete a kolik toho bude, jak velkou vrstvu? Pokud tam máte jílovitou půdu, tak i když jste to zrýpal atd. tak za rok to bude opět kámem v kterém nic moc neporoste.

Pokud navezete opravdu kvalitní a vhodnou písčitou půdu v dostatečné vrstvě min. 15 cm, tak to klidně udělejte nyní, na jaře jen nakypříte vrchní část a osejete. Moje zkušenosti jsou většinou s navozením zeminy většinou kvůli ceně z okolí kde se něco kope atd špatné. Je to často z bláta do louže, pokud Vám na trávníku záleží tak se rozhodně zajímejte o to co Vám přivezou zda to nebude opět jílovitá půda jako máte kolem domu. Trávník ideálně funguje a prospívá ve vzdušné lehké hodně písčité půdě, ale to asi víte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 240.228 (?), 11.10.2017 10:40

Hlínu bych nevozila, tu trávník v jílovici nepotřebuje. Co potřebuje, jak už je nade mnou psáno, je provzdušnit pískem. Takže bych navezla a rozházela na stávající tatrovku písku a na jaře zrotavátorovala s srovnala. Po vyskočení plevelů postříkala nějakým totálním herbicidem a vysela trávník. Tak to alespoň dělala zahradnická firma u nás. Konvalinka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 23.1 (?), 11.10.2017 11:02

Jsem zvědav, jestli se dobře míněná a dobrá rada objeví.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Martin S. - (3) - 175.218 (?), 11.10.2017 12:23

Presne tohle jsem mel puvodne v planu, ale prilezitost dovez hlinu za hubicku me privedla na tohle reseni. Uz pri tomhle preryvani jsem mel tendenci zbytkovy sterk rozharovat na preryte misto. 

Herbicid urcite planuju na jako az zacne plevel vrzustat.

Diky za reakci

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Martin S. - (3) - 175.218 (?), 11.10.2017 11:57

Dekuji za reakci. proto jsem celou zahradu poryl abych obratil plevel a pudu nakypril. Jeste jsem si pohraval s myslenkou kopit bud nejaky hrubsi pisek, nebo jemnejsi sterk. Pripadne me napdl i agroperlit, ale nejsem si jisty jestli by to pudu prokyprilo. Co si mysli o tomto postupu?

15 cm vrstvu asi nedokazu navezt, musel bych jeste prikupovat. Odhad je kolem 10cm (misty vice po srovnani).

Typ pudy sice neznam, ale jilovita by to byt nemela, ale ornice urcite take ne. laugh Nepotrebuji anglicky travnik, ale plochu ktera jde posekat sekackou a mohou na ni deti vybehnout. Doposud byla zahrada plna plevelu, mravenist a neporadku.

Dekuji za reakce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 9.210 (?), 11.10.2017 10:59

Mladý muži, tu tatrovku, bych si setsakramentsky rozmyslel. Nikdy nevíte co za svinstvo, bůhvíčím kontaminované, vám kšeftman s tatrovkou doveze. Možná, že to bude materiál, který, ani na skládce neberou. Příjdete o peníze, nadřete se s případným překatrováním, jako vůl a další spoustu pěněz utratíte za likvidaci vykatrovaného zbytku, který může být větší, než to co si na zahradě necháte. Musíte si také uvědomit, že plevele se nezbavíte jen herbicidem, protože půdní zásoba semen, může být bohatá a v navezeném neznámém svinstvu, ještě větší. Pokud by šlo o ornici, nejsem proti, tu vám však nikdo neprodá, jedině černota ze skrývky, před velkou stavbou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika