Mulčování trávníku na zahradě - pro a proti



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 248.30 (?) 
16.5.2009 22:41, zobrazeno: 73015x

Zdravím zahrádkáře a prosím o vaše názory a zkušenosti na téma: "Mulčování trávníku".  Prohledával jsem zdejší fórum a sem tam nalezl nějaké informace, ale domnívám se, že zvláštní téma - pokud jsem ho nepřehlédl - není a mohlo by se lidem pečujicí o trávník hodit. A tím myslím spíše trávník okrasně-užitkový, spíše než zatravněné plochy typu louky či sady, tam je užití mulčování (ponechání trávy ležet) trochu jiná záležitost.

V dnešní době mají sekačky často možnost takzvaného mulčování (zamezí se výhozu trávy do sběrného koše, či prostě vyhození za nebo vedle sekačku, většinou pomocí jakési ucpávky vyhazovacího otvoru). Tráva je ještě několikrát přeseknuta/rozdrcena noži a zůstává ležet v trávníku. Je otázka, do jaké míry je to výhodné?

Určitě výhodné v tom, že nemusím chodit s košem na kompost (to se ale dá přežít:-). Možná v tom, že se kousky trávy přemění po čase v hnojivo, a tak je vráceno něco z "energie" zpět do systému, takže není asi potřeba tolik hnojit. Sníží se množství odpařované vody a snad je tu i ochrana před letním slunečním žárem.

Není ale mulč především jen překážejícím odpadem v trávníku? Vlastně plstí, která brání trávníku dýchat a kazí jeho vzhled? Asi půjde o množství, respektive výšku sečeného trávníku využitého jako mulče. Ale kdybych sekal jednou týdně a občas použil mulčování, prospěl bych tím trávníku?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
L. Radek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (404) - 96.31 (?), 16.5.2009 22:50
Travniku urcite prospejete. Jak jsem zde nedavno psal, mam po obou stranach sousedy, kteri travu poctive sbiraji. Maji problemy s mechem a ridkou travu. Pokud se podivate na vsechny tri zahrady tak na krajnich uvidite jakousi bezbarvou hmotu a mezi nimi mohutny husty zeleny koberec. Trosku prehanim, ale je to tak. R.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 121.149 (?), 17.5.2009 7:40

Já sbírám trávu do koše a soused pouze seká trávu a hází ji na zem. Jeho trávník při chůzi doslova péruje. Je plný mechu ale vypadá docela pěkně.Moje tráva bohužel není žádný zázrak a tak zkouším obě varianty. 2x do koše a 1x na zem. Jsem zvědav jak to bude vypadat po sezóně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 214.234 (?), 17.5.2009 8:35

Mech... to asi záleží i na půdě, já sekám jednou za dva až tři týdny, někdy i méně často, obyčejnou sekačkou (není mulčovací) bez koše takže tráva padá pod sekačkou na zem a mech nemáme nikde. Nehubím ani tzv. plevele takže místy je kromě trav i plno různých rostlin jiných než trávy, ale jsou i místa a poměrně velká, kde souvisle roste jen velmi hustý trávník bez jakýchkoliv tzv. plevelů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
step anka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (74) - 166.33 (?), 17.5.2009 10:14

Pane Houdaaal já bych chtěla být vaším trávníkem!

Sekám a sbírám do koše, jinak se obávám, že bych měla slimáky po celé zahradě. Trávník hnojím tekutým hnojivem na trávníky a naloženými kopřivami. Mechu mám trochu na stinných místech, ale při neustálé práci na zahradě (prosvětlování, hrabání apod.) ho ubývá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 248.30 (?), 17.5.2009 10:58

Děkuji za kompliment!  Ta "trávníková problematika" mne opravdu zajímá. Možná se zdá, že bych chtěl mít trávník jen na okrasu, ale není tomu tak. Právě, že po něm běhají děti a dospělí (pravda, ti už tolik neběhají:-), přál bych si, aby byl co nejhustější a nejzdravější. Tak spíše vydrží zatěžování a nebudou se v něm objevovat vyšlapaná místa kazící užitnou hodnotu i vzhled. Prostě trávník rodině pro radost:-)

Vidíte, ti slimáci mne ani nenapadli. Asi narážíte na skutečnost, že by se mohli v té vrstvičce mulče lépe zabydlovat a v nestřežených okamžicích vylézat a "teroslizovat" své okolí. Pravdou je, že nemám vlastní zkušenost s rozumně mulčovaným trávníkem. Viděl jsem použití mulčování na trávě již asi přerostlé, takže na ploše pak ležele nepěkná vrstva travní drtě - žádné elegantní zapadání mezi stébla trávy se nekonalo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
step anka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (74) - 166.33 (?), 17.5.2009 12:24

To jsem měla na mysli (tu vrstvu), ale zřejmě by to šlo regulovat častějším sekáním. Já sekám tak po dvou až třech týdnech, protože mi to zabere půl dne. I při sekání se sběrným košem se sem tam něco trávy utrousí a to nechávám ležet, myslím, že je to optimální množství, které pohnojí a není vidět.

Teď ukazovali v tv sekačku, která se dá přepínat na mulčování - v tom bude ten "fígl", tak snad vám to pomůže v rozhodování.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 248.30 (?), 17.5.2009 12:57

Vzhledem k tomu času, který Vám zabere sekání, usuzuji, že máte několikanásobně větší plochu na sekání. Pravděpodobně také sekáte benzínovou sekačkou. Mně stačí elektrická. Jinak ten princip bude u obou variant (benzín/elektřina) většinou stejný, když ucpete výhoz, sekačka bude mulčovat. Ale zaslechl jsem něco o sekačce, u které se dá regulovat množství trávy směřované do koše a množství k mulčování ve stejný čas (pokud to není nějaká kachna:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
L. Radek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (404) - 96.22 (?), 17.5.2009 13:22
Kachna to neni. Tyto sekacky dela Honda. R.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 3.83 (?), 17.5.2009 14:27

Je tím vybavena každá Honda označená systémem "Versamow". Posunem páky v předem vymezených polohách určujete podíl sbírané a mulčované trávy v několika stupních. Krajní polohy jsou pochopitelně "vše mulč" a "vše sběr"(nebo vyfukování zadem před nohy obsluhy). Takto označené sekačky mají pochopitelně standardně dva nože nad sebou (jeden je mulčovací) už z výroby.Nic nedokupujete.Skvělá vychytávka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika