Kvalita trávníku

host - 76.122 (?) 
28.4.2008 23:43

Ono se nesmí zalívat vodou z řeky? Proč?

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Josef Svojanovský - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (80) - 255.238 (?), 30.4.2008 21:55

Zákon č. 254/2001 Sb.
Obecné nakládání s povrchovými vodami

§6 (1) Každý může na vlastní nebezpečí bez povolení nebo souhlasu vodoprávního úřadu odebírat povrchové vody nebo s nimi jinak nakládat pro vlastní potřebu, není-li k tomu třeba zvláštního technického zařízení.
Tady máte citaci zákona.Zvláštním technickým zařízením se rozumí čerpadlo.To znamená, že do konve můžete vodu brát bez jakéhokoliv povolení.Ale v žádném případě bych neriskoval čerpání vody čerpadlem bez povolení.Můžete se to pěkně prodražit, zvlášť když je dobrý soused. To je odpověď na Vaši otázku, proč se nesmí brát voda z řeky.

host - 76.122 (?), 30.4.2008 22:56

Co přesně zanmená "zvláštní technické zařízení"?

Josef Svojanovský - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (80) - 255.238 (?), 30.4.2008 23:43

Jak jsem uvedl čerpadlo, trkač, pumpa na ruční pohon apod.Jedině co tam 100% nepatří je kbelík a konev.Další podrobnosti najdete v komentáři k vodnímu zákonu a nebo na vodohospodářském úřadu, t.j.Měst.úřad.

host - 16.47 (?), 7.4.2008 19:08

Pár rad, které se mě osvědčili u trávníku z hřištní směsi:

březen:

- vyhrabat trávník

- zaříznu okraje trávy (ideální je na okraji např obrubník naplocho na úrovni půdy, pak je to jednodušší

březen/duben

- jakmile kvete zlatý déšť (zlatice)- posekat trávu jen tak že sekačka seče konce trávy - zkrátit cca o 1-2 cm aby výsledek byl něco mezi 6-7 cm.

- o týden později sesekat na výšku cca 5 cm

- vertikulaci provádím jen na podzim, na jaře jen pokud chci dosévat, jelikož po vertikulaci je trávník náchylný na plevel. místo vertikulace trávník na jaře nejříve 3 dny po sečení provzdušním a propíchám vidlemi aby lépe vstřebal hnojivo a natahoval vodu (většinou bývá zem ulehlá)

- cca za 3 dny pohnojit hnojivem s vysokým obsahem dusíku - v případě granulátu, před hnojením by nemělo cca 3-4 dny pršet a ideální je hnojit před deštěm, pokud nezaprší pustit závlahu a důkladně zalít. Optimální je pohnojit když je pod mrakem a hned zalít (nečekat jak to dopadne s deštěm a nehnojit když není slunce za mraky)

duben: 

- jestliže je vydět plevel v malém množství, vypíchnu jej ručně

- pokud je toho víc, tak nečekám až se rozmnoží ale po posekání jakmile plevel oraší alespoň třemi lístky zasáhnu lokálně rizikové místa postřikem Bofixem, ty pak 7-10 dní neseču

konce dubna/květen

- kompletně postříkám bofixem jakmile po sečení plevel oraší třemi lístky, 7-9 dní pak neseču

- udržuji trávu na úrovni kolem 4 cm, většinou zhoustne tak, že plevel nemá šanci a je bez práce

----------------------- dále:

- každé 2 měsíce přihnojit

- nenechat trávu přerůst jelikož velké trávy potlačí nízké trávy a prostor využije plevel - výška trávy průměrně 3,5-4,5 cm, - na jaře a v případě velkých veder udržovat cca na 6 cm

- zalévat a zalévat v létě nejdříve od 21 hod a nechat závlahu jet třebas 4 hod cca 2 x týdne (při teplotách nad 30 stupňů), jinak stačí 1x týdně nebo něco mezi

- Od září pomalu připravovat trávník na zimu tj. zvyšit výšku sečení a sekat co nejdéle třeba i do konce listopadu, obvykle seču naposled cca 7 dnů před příchodem mrazů

- nezapomět provést vertikulaci cca druhá polovina září, po vestikulaci je dobré využít narušené půdy a podset trávník, případně spojit s posledním hnojením

Pak je ještě spoustakombinací a postupů pro ty co něco zanedbali a mají problémy např s mechy, plísněmi apod. Já dodržuji výše uvedená pravidla a zatím jsem se obešel bez nouzových řešení

Michal

host - 150.114 (?), 30.4.2008 6:11

Michale, hnojivo jaké značky používáte?Nebo snad pokaždé jiné?Nemám s hnojením dosud mnoho zkušeností, takže potřebuji poradit.

host - 62.183 (?), 7.5.2008 14:30

Odpovědí hodně, žádná si nevšímá kvality samotného osiva.Nebudete věřit, ale je to základ.Připadá mi to, jako když kupujete auto a před výběrem kvalitní značky dáváte přednost diskuzi o údržbě.Osivo zakoupené v OBI či jinde není složené z kvalitních odrůd.Doporučuji osivo Barenbrug/Holandsko/.Touto značkou jsou osety prestižní světové golfové plochy a fotbalová hřiště...

host - 204.34 (?), 7.5.2008 18:04

Ano, osiva firmy Barenbrug jsou špičková. Daleko širší výběr kvalitních osiv do nejrůznějších podmínek však má OSEVA. Vyhledejte si jejich stránky a uvidíte sami. Josef.

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 248.54 (?), 14.5.2008 0:59

Barenbrug má zcela dostačující škálu nesrovnatelně vyšší kvality, než Osiva. Jednou vyzkoušíte Barenbrug a už nikdy se nebudete snažit sít něco jiného. To se prostě musí vidět. Například směs Gazon byly opakovaně oceněná jako nejlepší směs v evropě vůbec.

Ale skutečně - Barenbrug je hustý, má dokonale prokořeněný drn, při stejné péči roste lépe a více a má krásně sytou barvu. Sám jsem původně barenbrugem pouze doséval- než jsem távník přesil, byly vždy vidět temnězelené, husté jasně vyčnívající "štetky dosité Barenbrugem..

host - 150.114 (?), 18.6.2008 6:25

Chci si koupit nějaké travní hnojivo, ale nevím, kdo má s jakým nejlepší zkušenosti- doporučte mi značku. Problém mám v tom, že tráva je dole nahnědlá- jako by zahnívala či co- suchá asi není- nebo jako by po posekání sekačkou zůstala mezi stébly.Máte někdo podobný problém?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz