Jak se zbavit trávníku

host - 141.127 (?)
14.7.2009 11:00

Dobrý den,

likvidace trávníku se tu již řešila mnohokrát. Je vhodné si projít předchozí diskuze, tam naleznete potřebné odpovědi. Pokud ve zkratce, tak bych Vám doporučil trávu zlikvidovat RoudUpem, protože pokud to jenom vyrýpnete, hrozí prorůstání zbylé trávy kůrou. Některé traviny a plevele jsou tak odolné, že mohou obrážet ze zbytku kořenu klidně po 5 letech a pak by byl problém na světě. Po chemické likvidaci bych buďto zryl a zapravil zlikvidovanou trávu do země nebo ji vybral, to by bylo asi lepší a půdu vylepšil o rašelinu či jiný vhodný substrát pro květiny, které tam budete pěstovat.

Je důležeté si zvolit výšku záhonku a trávníku, jelikož často nastává problém s obsekáváním. Někdo praktikuje to, že záhony jsou pod úrovní trávníku, někdo používá neviditelné obrubníky, atp. - je to ale zkrátka velmi důležité a potřeba promyslet - viz. předchozí diskuze.

Pak bych zasázel, eventuelně provedl rozvod závlahy a počkal s kůrou klidně 14 dnů a pak provedl jenom mírně postřik, určitě něco ještě vyleze a pak teprve navezl kůru. Doporučuji tu hrubou, drcenou. Vyvarujte se jemné kůře.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Clarkia - (8) - 72.34 (?), 13.7.2009 16:43, zobrazeno: 7611x

Dobry den.

Rada bych se zeptala na toto. Na chate bychom chteli na pozemku, ktery je cely travnaty, vysazet zátiší z keřů nepravidelneho tvaru, a cele to vysypat mulcovaci kurou. A tak se chci zeptat, jak postupovat, hlavne tedy jak se zbavit travniku. Jestli mame rýčem snimat svrchni vrstvu travy, nebo je i jiny jednodussi zpusob? Jedna se o cca 10m2 a tezka zahradni technika nepripada v uvahu. A take nevim do jake hloubky se to mulcovani dela, aby potom bylo v urovni okolniho travniku. A co se pak da udelat s temi travnimi drny. Jestli se daji pouzit napr. na vytvoreni maleho nasypu pro skalku atd.

Predem dekuji za vase rady.

host - 176.18 (?), 14.7.2009 0:55

Sundávala jsem drny na ploše cca 10m2 a 2x 20m2. Rozkrájet rýčem na čtverce, drn podebrat rycími vidlemi a jde to jedna báseň. Část sundaných drnů si vzala sousedka na doplnění chybějícího trávníku, jinak je stačí naskládat kořeny nahoru jako dlaždičky na hromadu a během roku se samy rozpadnou na zeminu. Uvolněný prostor jsem důkladně přeryla a odstranila kořeny vytrvalých plevelů (lze použít herbicid, ale nemám je ráda), přihodila něco "zahradnického substrátu B", promíchala na půl rýče s původní zeminou. Po slehnutí země jsem sázela keříky a každému ještě vylepšila zem v jámě podle jejich požadavků. Nesázela jsem je do netkané textilie, protože mezi nimi mám trvalky a cibuloviny. Rok jsem počkala, během té doby odstranila zbylou vylezlou plevel (bylo tam totiž původně dost bršlice) a až pak dala mulčovací kůru. Už mám tak vytvořený třetí záhon a jsem spokojená. Pletí je minimum.

Ten začátek se nesmí odfláknout, pak už to je pohoda...   Zdraví Lída

host - 141.127 (?), 14.7.2009 11:00

Dobrý den,

likvidace trávníku se tu již řešila mnohokrát. Je vhodné si projít předchozí diskuze, tam naleznete potřebné odpovědi. Pokud ve zkratce, tak bych Vám doporučil trávu zlikvidovat RoudUpem, protože pokud to jenom vyrýpnete, hrozí prorůstání zbylé trávy kůrou. Některé traviny a plevele jsou tak odolné, že mohou obrážet ze zbytku kořenu klidně po 5 letech a pak by byl problém na světě. Po chemické likvidaci bych buďto zryl a zapravil zlikvidovanou trávu do země nebo ji vybral, to by bylo asi lepší a půdu vylepšil o rašelinu či jiný vhodný substrát pro květiny, které tam budete pěstovat.

Je důležeté si zvolit výšku záhonku a trávníku, jelikož často nastává problém s obsekáváním. Někdo praktikuje to, že záhony jsou pod úrovní trávníku, někdo používá neviditelné obrubníky, atp. - je to ale zkrátka velmi důležité a potřeba promyslet - viz. předchozí diskuze.

Pak bych zasázel, eventuelně provedl rozvod závlahy a počkal s kůrou klidně 14 dnů a pak provedl jenom mírně postřik, určitě něco ještě vyleze a pak teprve navezl kůru. Doporučuji tu hrubou, drcenou. Vyvarujte se jemné kůře.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz