Identifikace trávy
|
|
 |
 |
host - 106.250 (?) 8.5.2013 0:49
Beru zpět. Opravdu to bude lipnice, ale ne luční, ale roční viz Popis: Nevýběžkatá trsnatá tráva, často vytvářející poléhavé nepravidelné kruhy, může být ale také vystoupavá. Dorůstá až 25 cm výšky, stébla jsou nejčastěji zploštěla, lysá, zploštění vyniká v místě pochev, kde vytváří kýl, jazýčky u spodních listů jsou hodně krátké, u horních listů dlouhé až 3 mm.
Asi se sní budu muset smířit. Děkuji za odpověď a rady
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 106.250 (?), 7.5.2013 21:30, zobrazeno: 8127x
Zdravím, potřeboval bych poradit s identifikací trávy a hlavně co s ní mám dělat? Minulý rok byla jen na jednom místě, letos je ovšem téměř všude. Vytváří takové malé ostrůvky, které mají světle zelenou barvu. Tráva je jemná s dlouhými stvoly. Trávník vyset před 2 roky, 2x týdně zavlažovaný a pravidelné hnojený, sekán 2x - 3x týdně vřetenovou sekačkou na 25mm. Může mi někdo prosím poradit co s tím dělat? zachvilku toho bude plná zahrada. Děkuji. Přikládám obrázky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 106.250 (?), 7.5.2013 21:31
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 106.250 (?), 7.5.2013 21:33
|
|
 |
|
 |
 |
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 229.216 (?), 7.5.2013 23:25
Zkusím si tipnout, že se jedná o lipnici, nejspíše lipnici luční. Její odrůdy jsou běžnou součástí trávníkových směsí. Možná se Vám dostala do trávníku taková, které má širší list, než trávníkové odrůdy obvykle mívají.
Příčina? Možná zaléváte a hnojíte příliš mnoho, tak, že to stále více vyhovuje této trávě a ne třeba úzkolistým kostřavám...
Co s tím? Každá rada je drahá. Selektivní herbicid, který by Vám ji z trávníku vyhubil, nejspíše nebude existovat.
V tom případě vidím dvě možnosti: buď se s ní smířit, anebo trávník kompletně vyhubit a znovu založit.
P.S.: Až "toho" bude celá zahrada, pak bude trávník opět jednolitého vzhledu...
Josef.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 106.250 (?), 8.5.2013 0:18
Lipnici mám v trávníku na jiném místě také, ale v tomhle případě bych řekl, že o lipnici nejde. Nevím jestli je to z fotek patrné tak to zkusím ještě popsat. V trávníku se vytvořilo několik kruhu s velmi jemnou uzkolistou a hustou světle zelenou travou. V těchto kruhach se pak vyskytuji i tvrdé stvoly s širším listem (foto detail). Ty stvoly s širším listem by lipnice mohla být a asi je, ale co ta světle zelená, jemná úzkolistá tráva, která vytváří v trávníku kruhy (ostrůvky)? ani moc neroste do výšky spíš se rozlezá dál a vytlačuje jiné druhy trav.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 106.250 (?), 8.5.2013 0:49
Beru zpět. Opravdu to bude lipnice, ale ne luční, ale roční viz Popis: Nevýběžkatá trsnatá tráva, často vytvářející poléhavé nepravidelné kruhy, může být ale také vystoupavá. Dorůstá až 25 cm výšky, stébla jsou nejčastěji zploštěla, lysá, zploštění vyniká v místě pochev, kde vytváří kýl, jazýčky u spodních listů jsou hodně krátké, u horních listů dlouhé až 3 mm.
Asi se sní budu muset smířit. Děkuji za odpověď a rady
|
|
 |
|
 |
 |
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 232.188 (?), 8.5.2013 9:30
Tak to jsem špatně koukal na fotky. Mně se to zdálo, jako by ostrůvky byly tvořeny výběžkatou travou, proto jsem napsal lipnici luční. (Detaily, jako jazýček apod. jsem nezkoumal).
Josef.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 229.215 (?), 8.5.2013 21:39
No, možná Lído nemáte tak úplně pravdu. Já jsem ještě potom koukal do knížky o trávnících a v seznamu použitelných herbicidů byl i STOMP s účinností na béry, ježatku a lipnici roční, Nevím ovšem, v jakém stadiu vývoje jsou tyto trávovité plevele citlivé na aplikaci stompu.
Zatím jsem neměl odvahu do trávníků použít jiný, než schválený herbicid; a ani graminicid (likvidátor trav) do výsadeb okrasných květin a keřů jsem také dosud nezkusil.
Máte někdo osobní zkušenost s aplikací STOMPU (či jiného herbicidu) proti trávovitým plevelům v trávnících?
Josef.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.186 (?), 8.5.2013 21:53
O Stompu se tady kdysi zmiňoval KUKY, ale nevím už, v jaké souvislosti. S herbicidy osobně nemám zkušenost, na zahradě spíš používám motyčku a co možná se vyhýbám chemii (jen to nejnutnější). A když jsem jednou výjimečně chtěla herbicid použít, neporadili mi ani na "agroportále" který se tím zabývá. Chtěla jsem totiž zlikvidovat do kořenů stromků prorostlou bršlici a rukev - prý by se kterýmkoliv herbicidem mohly stromky poškodit. Lída
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|