5-10 cm je podla mna zbytocne moc ale zase pokial travnikarenie neberiete prilis vazne moze to byt vcelku jedno a netreba sa tym trapit. Ale pokial ho cez rok pravidelne kosim na 2-3 cm tak mi pride zbytocne a v podstate nezmyselne (nevidim v tom ziadny zmysel) nechavat ho prerast na zimu. Pokial ho mate aj v priebehu roka dlhsi tak si ho mozete kludne nechat rovnako dlhy aj na zimu.
Samozrejme suhlasim s tym, ze kratsi travnik je vzdusnejsi a tym sa znizuje riziko plesni. Ja osobne by som to kosil na kratko.
Inak ako dost dolezity faktor pre sirenie plesne vidim vyuzivanie travniku pocas zimy. Poskodenie zmrznutych pletiv, roznasanie plesne a pod. Travnik na ktorom sme santili s malymi deckami bol na jar na celej ploche totalne v prdeli. z 80% plesen. ten isty travnik na inych pozemkoch v pohode, cca 4-5 flakov, vsetko na kratko pokosene, zahnojene jesennym hnojivom... atd...klasicka udrzba.
Na jar sa po niekolkych tyzdnoch travnik spamatal a bol pekny zeleny, ziadny postrek som nerobil.
tento rok potrapime travnik s jednym deckom navyse, tak som zvedavy :D ziadna hrozba plesne ma nezastavi :D
zaverom: ja by som to kosil na kratko, ked mate gazon, predpokladam ze sa tomu budete kusok venovat, nechat to schvalne na zimu vyrast je nezmysel, ked vam to splesnivie tak na jar sa vam bude lepsie pracovat s nizkym travnikom a nie 10 cm polepencami. Travnik premrzne do hlbky tak ci tak. Jedine ze by ste ho mal vyhrievany.