Gazon - jesenné kosenie

host - 217.145 (?)
8.10.2010 22:54

pri velkych mrazoch v zime premrzne zem 50 cm hlboko a travniku to nijako neuskodi. Preto bat sa, ci travnik premrzne ak ho skosim o cm nizsie je totalna somarina.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 144.70 (?), 8.10.2010 9:17, zobrazeno: 6811x

Dobrý deň, chcem sa opýtať, mám 5 mesačný Gazon, normálne kosený na cca 1,5-2cm a chcem sa spýtať či teraz na jeseň a pri poslednom kosení mám nechať trávnik vyšší aby nezmrzol alebo kľudne pokosiť „na koberec”

Ďakujem

Robert

host - 200.227 (?), 8.10.2010 16:26

ROzhodně vyšší.

host - 121.238 (?), 8.10.2010 17:05

Neviem aky je vplyv veku travniku,...ale cital som opacne rady predzimneho kosenia vseobecne. Cim najnizsi strih. Zabudnite, ze ak bude mat travnik o tri cm viac, ze vam nezamrzne. Spatna iluzia o izolacnej schopnosti travnika. Travnik vam v tuhej zime premrzne pod korene, ale nie je to problem. Trava je rastlina ktora toto zvladne. Co je skor problem premokrenia travniku cez zimu. Plesen snezna a ine choroby. A sme doma. Kratky travnik nadmernu vlhkost z dovodu velkeho napadaneho snehu skor zvladne, odumretych casti bude menej a nebudu semeniskom choroby. Ja ho strihnem tak nizko ako to len pojde tak, ako minuly rok. Bol to rok priserny, bola aj snezna plesen, ale travnik sa velmi rychle pozbieral.

host - 144.70 (?), 8.10.2010 22:23

Veď práve, sú roshodné návrhy: kosiť čo najnižšie aby nebol trávnik vysoký a tým zabrániť plesni, 2. kosiť vyššie aby nezamrzol... asi pokosím klasicky na cca 2cm.

host - 217.145 (?), 8.10.2010 22:54

pri velkych mrazoch v zime premrzne zem 50 cm hlboko a travniku to nijako neuskodi. Preto bat sa, ci travnik premrzne ak ho skosim o cm nizsie je totalna somarina.

milkoextra - (7) - 55.238 (?), 22.11.2010 8:54

Výška trávníku od 5do 10cm řádně vyhrabaný a provzdušněný s příchodem prvních mrazů provést první postřik proti plísni sněžné a před příchodem sněhu provést druhý postřik  (používám letos Ortivu) loni Heritage.

jez33 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 94.63 (?), 22.11.2010 18:17

5-10 cm je podla mna zbytocne moc ale zase pokial travnikarenie neberiete prilis vazne moze to byt vcelku jedno a netreba sa tym trapit. Ale pokial ho cez rok pravidelne kosim na 2-3 cm tak mi pride zbytocne a v podstate nezmyselne (nevidim v tom ziadny zmysel) nechavat ho prerast na zimu. Pokial ho mate aj v priebehu roka dlhsi tak si ho mozete kludne nechat rovnako dlhy aj na zimu.

Samozrejme suhlasim s tym, ze kratsi travnik je vzdusnejsi a tym sa znizuje riziko plesni. Ja osobne by som to kosil na kratko.

Inak ako dost dolezity faktor pre sirenie plesne vidim vyuzivanie travniku pocas zimy. Poskodenie zmrznutych pletiv, roznasanie plesne a pod. Travnik na ktorom sme santili s malymi deckami bol na jar na celej ploche totalne v prdeli. z 80% plesen. ten isty travnik na inych pozemkoch v pohode, cca 4-5 flakov, vsetko na kratko pokosene, zahnojene jesennym hnojivom... atd...klasicka udrzba.

Na jar sa po niekolkych tyzdnoch travnik spamatal a bol pekny zeleny, ziadny postrek som nerobil.

tento rok potrapime travnik s jednym deckom navyse, tak som zvedavy :D ziadna hrozba plesne ma nezastavi :D

zaverom: ja by som to kosil na kratko, ked mate gazon, predpokladam ze sa tomu budete kusok venovat, nechat to schvalne na zimu vyrast je nezmysel, ked vam to splesnivie tak na jar sa vam bude lepsie pracovat s nizkym travnikom a nie 10 cm polepencami. Travnik premrzne do hlbky tak ci tak. Jedine ze by ste ho mal vyhrievany.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz