Orientační test pitné (?) vody doma



host - 7.56 (?)
7.2.2012 13:23

Z toho, co jsem se tu dočetl usuzuji, že udělat orientační test pitné vody v domácích podmínkách JE možno a ne že není. Psal jsem test a nikoli rozbor vody na nějaký certifikát.

Potřebuji kvalitní mikroskop, zvětšující 1000x, což je běžně dostupný mikroskop střední třídy, snad i školní mikroskop pro středoškoláky. Immerzní by byl lepší (ceny od tak 5000 Kč), vyžaduje kvalitnější zacházení, ale to lze pohlídat.

Pak nějaké laboratorní sklo a JOGURTOVAČ. E coli je potřeba vypěstovat za "konstantních" podmínek, aby bylo možno srovnávat a počítat. Tady malé odbočení. Nevím jak konstatní podmínky vytvoří laboratoř, jelikož si nedělám iluze, že by to neflinkali, takže sám si možná udělám spolehlivější rozbor, nežli za těch tisíc korun. Doma alespoň vím, jak jsem postupoval. Co se týče právních důsledků, jak vzpomínáte, nejsou žádné. Jen zdravotní, když to špatně rozeberu, tak se z toho pose... Rozbor dělám jen pro sebe a piji to na vlastní nebezpečí. Pokud zveřejním výsledky svých rozborů, tak vždycky s poznámkou, že pití výhradně na vlastní nebezpečí, tak mi může někdo nanejvýš jen vynadat. Ostatně, měla by to dělat obec, aby připodělaní lidi nadávali jen starostovi, jenže prachy nejsou, tak se z toho nepotento.

Takže několik dní voda v jogurtovači nastaveném na teplotu 30 st.C. Sterilizované sklo, sterilizovaná malá injekční stříkačka, nabereme mililitr. Dáme pod immerzní mikroskop a koukáme, kolik toho uvidíme. Radši kdybychom tam neviděli nic, to by byla dobrá voda, anebo jsme špatně pracovali. Tak jak se to naučit, abychom ty bakterie v mikroskopu poznali?

Co bychom měli vidět při 1000 násobném zvětšení, anebo raději nevidět najdeme na internetu přes google. Jsou tam fotky e coli, fotky kvasinek a fotky všeho možného. Abych se to naučil, vzal bych napřed nějakou zamořenou vodu a učil se ten mikroživot pozorovat. Jak bych uměl hledat co chci, tak bych začal naostro. Dal si pod mikroskop dobrou vodu a sledoval jak vypadá. To je tak asi všechno. Pokud bych tam nenašel žádnou škodlivou bakterii, tak super a začal bych tu vodu s klidem slopat.

Kdybych ale něco našel, tak ještě není vše ztraceno. Mohl jsem něco nedodržet, anebo jde o tolerovatelné množství. V tom případě bych udělal víc rozborů a taky rozbor vody z kohoutku nebo nějaké jiné dobré vody. Pokud by se moc nelišila od mé vody ze studánky, považoval bych za OK. Kdyby tam byl podezřelý zvěřinec, tak buď rozbor u vodáren, nebo obcházet studánku obloukem. Nedělejme vědu ze všeho, když ńic taková věda není.

Zapomněl jsem snad na něco? Ano. Barvící činidlo, abych pod okulárem něco viděl a pak ještě zmínit možnost kápnout vodu mezi sklíčka, pokud nemám immerzní mikroskop (ne submerzní, submerzní mikroskop neexistuje Mistře Biggggu). Pro orientaci a srovnávání vzorků myslím že by postačilo. Cena vybavení? Jogurtovač mám doma, mikroskop za 2500, pokud stačí mezi sklíčka a nějaké to laboratorní sklo, cca 200 Kč

Nehledejme vědu tam kde není. Jde o orientační test a nikoli rozbor na certifikát. Tolik k bakteriologickému hledisku. Dál můžeme diskutovat o chemii a těžkých kovech a pak typických vlastnostech přírodních pramenů pitné vody, ale o tom snad založit zvláštní téma, ať se tady neplete páté přes deváté.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
            
host - 50.2 (?), 5.2.2012 15:14

Prosím, vysvětlili byste mi trochu tyto nejasnosti :

- pokud tazatel chce zjistit, zda-li je voda z pramene (který se před mnoha lety používal jako zdroj pitné vody) pitná i dnes, má udělat co? Nechat si udělat rozbor vody na VHS nebo HS po mikrobiologické a chemické stránce a přesto vodu převařovat?

- ve spojitosti se zdravou výživou jsem mnohokrát narazila na názor, že spodní vody, které pijeme náš organismus zanáší anorganickými prvky, doporučuje se pít voda z přírodních pramenů nebo využívat reverzní osmózy, dále upravenou přístrojem na živou a mrtvou vodou, taktéž mražením obohatit o krystalickou mřížku.

Mohl by se vyjádřit někdo, kdo tomu rozumí? Moc děkuji, Lenča

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 106.66 (?), 5.2.2012 15:32

Rozbor vody provede každá akreditovaná laboratoř.

Na kvalitu pitné vody existují poměrně přísné normy.

Pít demineralizovanou vodu (produkt reverzní osmosy) považuji za zbytečné a pro organismus škodlivé. Pojmy živá a mrtvá voda, resp. obohacení o krystalovou mřížku v souvislosti s pitnou vodou jsou spíše marketinkové bláboly výrobců pro balamucení zákazníků.

Existuje řada výzkumů, kdy bylo zjištěno, že pitná voda z kohoutku je často lepší kvality než voda balená.

Libor

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 5.2.2012 15:51

Nevím, zda tomu rozumím podle Vašich měřítek, ale napíšu, co vím:

- pít nepřevařenou vodu z povrchových zdrojů je vždy rizikové a nelze doporučit. Mikrobiologický rozbor je víceméně zbytečný, i když nic neprokáže, druhý den může být voda infekční

- ve vodě se mohou vyskytovat bakterie, viry a prvoci, přenášené většinou močí a výkaly zvířat. Infekce nebývají většinou vážné, buď proběhnou nepozorovaně nebo skončí zvracením a průjmy různé intenzity

- existují však patogeny, které mohou způsobit vážné onemocnění a skončit i smrtelně. Jedná se o invazivní kmeny E. coli, leptospiry, salmonely a další. Ohroženy jsou zejména děti

- z chemických sloučenin se jen málo v těle ukládá. Jde zejména o těžké kovy, známé jsou pesticidy atd. Běžné anorganické látky však neškodí ani ve větším množství. Například tvrdá voda ničí spotřebiče a nechutná dobře, ale v těle neškodí. Vždyť voda napěchovaná solemi se pije jako léčivá (v lázních)

- o živé a mrtvé vodě a krystalické mřížce nic nevím, pochybuji, že je to oblast postižitelná vědecky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 50.2 (?), 7.2.2012 14:46

Děkuji Vám za odpověď, Lenča.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3244) - 5.149 (?), 5.2.2012 15:55

Vyjádřím se k první části otázky: Pokud vím, tak rozbor pitné vody dělají jak laboratoře hygienické služby tak i vodárny (v Brně tomu tak je). Podle mého názoru je metodika takového rozboru dána a obě organizace jsou pro vyhodnocení vázáni stejným předpisem a musí udělat obě analýzy, výsledek by měl být stejný.Pochopitelně například při mikrobiologické analýze se zjistí, že některých mikroorganizmů (nebo i chemických sloučenin) ve vzorku je právě někde na hranici a proto hygienická stanice napíše po převaření. Je to asi tak, jako když vám váš lékař naměří spodní tlak 90 a předepíše vám prášky na snížení tlaku. Pokud prášky nebudete brát nebo budete pít tuto vodu bez převaření je to vaše riziko (hygienická stanice vás upozornila). Jakmile ale vy prohlásíte takový zdroj za pitnou vodu (například cedulkou), tak za jakékoliv zdravotní problémy jiných osob zodpovídáte vy.Potom stačí, aby nějaký b... c pohodil druhý den u studánky (nechráněného ev. jinak nevyhovujícího zdroje) pytel od nějakého jedovatého herbicidu a už máte problém. A do takových problémů se může dostat i radnice.

Pokud jde o druhou otázku tak tomu vůbec nerozumím, já jsem spíš ten typ, který zastává názor "to co mně chutná to je pro mně zdravé"

                   Mr Big

Toto je odpověď pro paní Lenku, s pány Michalem a Liborem pochopitelně souhlasím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 157.82 (?), 5.2.2012 17:55

Abych trochu odlehčil téma uvedu svůj příběh s pitnou vodou (stalo se v obci poblíž Prahy). Ke kolaudaci rodinného domku jsem potřeboval doložit rozborem z akreditované laboratoře, že ve studně na pozemku mám nezávadnou pitnou vodu. I natočil jsem předepsaným způsobem vzorek, odnesl do laboratoře, výsledek: voda obsahuje koliformní a mezofilní bakterie nad limitem. Popřemýšlel jsem, natočil jsem vzorek pro změnu z pražského vodovodu (v Dejvicích), odnesl, výsledek: tentýž. Ze zoufalství jsem zakoupil destilovanou vodu u benzinky, donesl k rozboru, výsledek: velmi silné bakteriální znečištění. Probíral jsem to s kolegy vědátory a nakonec prsk v hlavě: co destilka z lékárny? Podařilo se, koliformní i mezofilní potvůrky tam byly také, ale pod limitem pro pitnou vodu. Dobrá věc se podařila, kolaudace proběhla úspěšně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 50.2 (?), 7.2.2012 14:47

I Vám děkuji za odpověď, Lenča.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 202.78 (?), 5.2.2012 17:38

Jen v rychlosti k termínu živá a mrtvá voda, neboť mi to připomělo 90. léta a hon za léčiteli :) Jedná se o produkt prosté a krátkodobé elektrolýzy vody, kdy na jedné straně vzniká mírná kyselina a na druhé straně mírná zásada. Je úplně jedno, která z nich se konzumuje, protože už v žaludku to pozbyde jakýkoliv možný význam. Pokud jde o nějaký skrytý náboj, tak ten v tom určitě neni. Já bych nemluvil ani o marketingu, tohle je už opravdu jen čiré oblbování lidí. Petr L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3244) - 5.149 (?), 5.2.2012 15:56

Já tomu rozumím, chtěl jsem jen upřesnit. Díky.Pro pana Michala.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 7.56 (?), 7.2.2012 13:23

Z toho, co jsem se tu dočetl usuzuji, že udělat orientační test pitné vody v domácích podmínkách JE možno a ne že není. Psal jsem test a nikoli rozbor vody na nějaký certifikát.

Potřebuji kvalitní mikroskop, zvětšující 1000x, což je běžně dostupný mikroskop střední třídy, snad i školní mikroskop pro středoškoláky. Immerzní by byl lepší (ceny od tak 5000 Kč), vyžaduje kvalitnější zacházení, ale to lze pohlídat.

Pak nějaké laboratorní sklo a JOGURTOVAČ. E coli je potřeba vypěstovat za "konstantních" podmínek, aby bylo možno srovnávat a počítat. Tady malé odbočení. Nevím jak konstatní podmínky vytvoří laboratoř, jelikož si nedělám iluze, že by to neflinkali, takže sám si možná udělám spolehlivější rozbor, nežli za těch tisíc korun. Doma alespoň vím, jak jsem postupoval. Co se týče právních důsledků, jak vzpomínáte, nejsou žádné. Jen zdravotní, když to špatně rozeberu, tak se z toho pose... Rozbor dělám jen pro sebe a piji to na vlastní nebezpečí. Pokud zveřejním výsledky svých rozborů, tak vždycky s poznámkou, že pití výhradně na vlastní nebezpečí, tak mi může někdo nanejvýš jen vynadat. Ostatně, měla by to dělat obec, aby připodělaní lidi nadávali jen starostovi, jenže prachy nejsou, tak se z toho nepotento.

Takže několik dní voda v jogurtovači nastaveném na teplotu 30 st.C. Sterilizované sklo, sterilizovaná malá injekční stříkačka, nabereme mililitr. Dáme pod immerzní mikroskop a koukáme, kolik toho uvidíme. Radši kdybychom tam neviděli nic, to by byla dobrá voda, anebo jsme špatně pracovali. Tak jak se to naučit, abychom ty bakterie v mikroskopu poznali?

Co bychom měli vidět při 1000 násobném zvětšení, anebo raději nevidět najdeme na internetu přes google. Jsou tam fotky e coli, fotky kvasinek a fotky všeho možného. Abych se to naučil, vzal bych napřed nějakou zamořenou vodu a učil se ten mikroživot pozorovat. Jak bych uměl hledat co chci, tak bych začal naostro. Dal si pod mikroskop dobrou vodu a sledoval jak vypadá. To je tak asi všechno. Pokud bych tam nenašel žádnou škodlivou bakterii, tak super a začal bych tu vodu s klidem slopat.

Kdybych ale něco našel, tak ještě není vše ztraceno. Mohl jsem něco nedodržet, anebo jde o tolerovatelné množství. V tom případě bych udělal víc rozborů a taky rozbor vody z kohoutku nebo nějaké jiné dobré vody. Pokud by se moc nelišila od mé vody ze studánky, považoval bych za OK. Kdyby tam byl podezřelý zvěřinec, tak buď rozbor u vodáren, nebo obcházet studánku obloukem. Nedělejme vědu ze všeho, když ńic taková věda není.

Zapomněl jsem snad na něco? Ano. Barvící činidlo, abych pod okulárem něco viděl a pak ještě zmínit možnost kápnout vodu mezi sklíčka, pokud nemám immerzní mikroskop (ne submerzní, submerzní mikroskop neexistuje Mistře Biggggu). Pro orientaci a srovnávání vzorků myslím že by postačilo. Cena vybavení? Jogurtovač mám doma, mikroskop za 2500, pokud stačí mezi sklíčka a nějaké to laboratorní sklo, cca 200 Kč

Nehledejme vědu tam kde není. Jde o orientační test a nikoli rozbor na certifikát. Tolik k bakteriologickému hledisku. Dál můžeme diskutovat o chemii a těžkých kovech a pak typických vlastnostech přírodních pramenů pitné vody, ale o tom snad založit zvláštní téma, ať se tady neplete páté přes deváté.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika