Teakový zahradní nábytek po letech? Jak dlouho vydrží?



Slavek.R - (2) - 45.81 (?) 
1.3.2024 13:05, zobrazeno: 243x

Zdravím, zvažuji pořízení sady nábytku z masivu a řeším, jestli zvolit levnější borovici, nebo dražší teak. Nemá někdo z Vás zkušenosti s teakovým nábytkem, případně čískoliv jiným z teakového dřeva umístěným venku? Výrobci teakoého nábytku často tvrdí, že set přežije třeba celou jednu generaci, nicméně příliš se mi tomu nechce věřit a opravdu by mě zajímalo, jak bude takovým nábytek vypadat třeba za 5, nebo 10 let a v jakém bude stavu.

Teakový zahradní set
Teakový zahradní set
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 170.97 (?), 1.3.2024 18:11

V Anglii mají v parcích lavičky s cedulkami s věnováním, bývá tam i datum. Vídala jsem 20-30 let staré cedulky, předpokládám, že to odpovídalo věku laviček. 

Nejstarší kusy teakového nábytku, které mám, jsou dvě lavičky. Zatím je mám na zahradě 21 let, dlouhá léta jsem je nechala jen tak nez nátěru. Jsou na velmi náročném místě - normálně na dešti, v zimě ve vlhku, celoročně stín. Mnoho let jsem si jich vůbec nevšímala, zarostly trochu mechem a lišejníkem. Pak jsem je odrbala rejžákem namočeným v louhu a sice nebyly jako nové, ale vypadají značně solidně. Teď je drbu každý rok, po oschnutí lehce namořím, aby měly trochu teplejší odstín. 

Asi o rok mladší jsou dvě lehátka, která jsou také celoročně venku na dešti, slunci. Za ta léta trochu povylezly kolíčky, kterými jsou kusy dřeva spojené, lehátka jsou omšelá, ale stále použitelná a zdobná.

Teak, který chci udržovat hladký a v teplejší barvě (na slunci a dešti do pár měsíců zešedne a zhrubne), mám pod střechou.

Údržba buď žádná, nebo lehké moření. Kdo olejuje, musí drba (černá). Lak je nejhorší nápad, do roka se loupe, a pak je problém se ho zbavit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Slavek.R - (2) - 45.81 (?), 18.4.2024 12:46

Děkuji za obsáhlou odpověď- nabral jsem z ní pocit, že teak opravdu něco vydrží a nejde jen o řeči prodejců. Vyhlídnul jsem si jeden teakový set na https://z-nabytek.cz/1639-zahradni-dreveny-nabytek - ještě se na něho musím zajet podívat, ale vypadá to, že opravdu skončí na mé zahradě a budu doufat, že vydrží opravdu tak dlouho, jak je zmiňováno. Hodlám se o něj pravidelně starat, aby měl pořád jiskru a udržoval si hezkou hnědou barvu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika