Zelená voda



Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?)
28.6.2010 14:38

Máte v jezírku ryby? pokud ano kolik a jak je krmíte?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Stránky: 1,  2,  3   
hcrevize - (21) - 64.2 (?), 28.6.2010 14:24, zobrazeno: 26660x

Prosím o radu zdejší odborníky.

Měl sem vypuštěné jezero cca 37 kubíků, kůli špatné kvalitě vody-zelená jek hrachová polévka. Vše vyčištěno, filtr, jezírku, vystříkáno vapkou, nové UV lampy. Znovu napuštěno z vodovodu. Voda super čistá, průzračná... No a dnes po týdnu zčla zas voda zelenat a na kamenech a stěnách je patrná zelená řasa. Může někdo poradit co s tím? Už pomalu přestávám doufat že to bude fungovat. Přitom před tím cca 2,5 roku bez problémů...

Startovací bakterie sem tam ještě nedal, čekal sem až vyprchá chlór...

Sestava osazení vše OASE:

čerpadla Aquamax 16000 ECO-2kusy, UV lampa Briton 110C, čistička Biotec 36 Sceenmatic.

PS: je možné že by nové UV lampy nefungovaly? V průhledu -kontrolním vše svítí jak má....

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 28.6.2010 14:38

Máte v jezírku ryby? pokud ano kolik a jak je krmíte?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 57.149 (?), 28.6.2010 14:51

Ja si myslim ze to chce cas, ta zelena voda by ukazovala na hromadu zivin (fosfor) ale kde by se tam vzaly ze? Rostliny tam asi nemate, tak co vyzkouset nasadit tam v nejakem mnozstvi pekne vlaknitou rasu + nasadu buchanek a perloocek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 28.6.2010 15:00

řasou si tazatel nepomůže. Jistě máte pravdu, že je dobré udělat rozbor vody - zjistit hladiny sloučenin NO2,NO,a fosforu. Je neštěstí v jezírcích pracovat se savem, jezírko není bazén a jednorázově se vyhubí řasa, ale i užitečné bakterie.

Pokud chce člověk co nejrychleji zlikvidovat vysoké hladiny sloučenin dusíku a fosforu, je dobré jezírko osadit rostlinami a nasadit hlavně "plovoucí plevele", je jich velká řada a rychle utilizují zmíněné sloučeniny a vodu tak čistí.

Zároveň je rozumné velmi redukovat počet ryb, jsou li v jezírku přítomné a zbylé ryby krmit velice obezřetně. Ale víc jistě poradí pan Hrkal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
hcrevize - (21) - 64.2 (?), 28.6.2010 16:17

Ryby ani rostliny v jezírku nemám. Ale jak říkám takto to gungovalo asi 2,5 roku celkem bez problémů, Najednou asi před 4 týdny se zakalila-zezelenala voda a nešlo s tím nic udělat. Po vypoštění vyčištění byla voda týden křišťálová no a najdnou běhen snad 2 dnů zezelenyly kameny, a taky voda je vidět zelené řasy, nyní už je taky horší průhlednost vody...

Jsem z toho zdrcený už nevím co s tím... Mám poci že když s tím něco neudělám, tak to bude stejné do pár dnů jako před cca 4 týdny. Neprůhledná zelená voda, že nebylo vidět na cca 30cm.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 202.91 (?), 29.6.2010 8:46

Nova voda vzdy zozelenie, tomu sa nevyhnete. Ked som prerabal jazierko, dal som rastliny do detskeho bazena....a vodu z jazierka. Vobec nezozelenala, azda aj tie rastliny tomu pomohli, i ked mala slnka aj sa riadne prehriala....lebo bola zo zabehnuteho jazierka. Po napusteni novej vody do jazierka som mal tyzden dva super cistu vodu, ktora ale casom zelenala az nebolo vidiet 20 cm. Rodinka hned protestovala co som to s tym jazierkom urobil. Po dalsich par tyzdnoch uz to nie je pravda, voda je super priezracna az na dno. Zostal iba taky jemny film kalu po uhynutych jednobunkovych riasach, ktore rychle vycerpali asi niektore tie ziviny ci nejake prvky co potrebuju na svoj rast. Postupne sa tvori vlaknita riasa, ale to je patminutovka vybrat tu trochu z jazierka von.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 81.38 (?), 1.7.2010 21:34
Pokud nemáte v jezírku ryby nasadte plankton.A voda se vám krásně vyčistí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
exn - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 218.253 (?), 29.6.2010 12:31

Kontroloval jste čistotu ochranného skleněného krytu v UV? Vím, že Oase mají "nějaký" systém samočistění, ale nemám praktickou zkušenost, jak to celé funguje. U mé UV se na skleněném tubusu po čase začíná vytvářet pevný plak, který musím tak 2 x za sezonu vyčistit, např. rozpustím v octové vodě.

Nevím jaké máte schema zapojení čerpadel, ale pokud ženete 2x výstup z Aquamax 16000 do jedné UV, pak máte na výstupu cca 32 m3/hod (nevím do jaké výšky, tím by byl průtok menší), ale 110 má doporučených max. 12m3/hod a i tak se mě to zdá až na hraně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 29.6.2010 16:25

Systém samočištění lamp Oase Bitron C funguje velmi jednoduše. Kolem skleněné baňky, ve které jsou umístěny UV zářivky, se volně otáčí proudem protékající vody plastový šnek, který baňku lampy neustálým pohybem čistí. Tato forma čištění funguje na organický nárust a podobné nečistoy, na vodní kámen funguje jen z části. proto se doporučuje (podle tvrdosti vody) 1-2x za sezonu lampu vyjmout, zkontrolovat, a případný vodní kámen ze skleněné baňky odstranit - výborně funguje ocet.
To, že do lampy jde více vody než uvedených 12m3 je zdánlivě špatně. U UV lamp Oase však musíte rozlišovat 2 hodnoty - jednak schopnost UV lampy (to je těch 12m3) a pak průtočnost lampy (rozuměj maximální množství vody, které lampu fyzicky proteče, aniž by se poškodila) - a ta je tuším 40m3 za hodinu.  Pomocí modrých regulátorů, které na lampě máte, nastavíte reálný výkon čepadel, a kolem zářivek tak pustíte jen to množství vody, které UV lampa zvládne po dostatečně dlouhou dobu ozářit, a nadbytek vody pak pustíte bokem.  Tento primitvně jednoduchý systém vede k tomu, že se dané množství vody podrží vždy u zářivek tak dlouho, aby UV záření stihlo zafungovat.

K dotazu uživatele hcrevize - píšte, že na kamenech Vám roste zelená řasa, a zároveň, že jezírko začíná zelenat. Máte vodu zeleně neprůhlednou, nebo je čistá, a tou zelenou myslíte nárůst na stěnách nádrže?
Že jste bakteri nepoužil ihned, je chyba. Chápu Vaší obavu z chloru ve vodě,  a to více mi přijde komické diskuzní vlákno o savu v jezírku
Postup, co jste zvolil, tzn. kompletní vypuštení a vyčištění nádrže obykle vede k témuž cíli, ke kterému jste bohužel dospěl Vy. Pokud Vám kontrolní průhled modře svítí, nebo lépe bliká, lampa svítí a je v pořádku. Máte v nádži nějaké ryby? Pokud ano, jsk dlouho po znovunapuštení nádrže jste je přidal?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
hcrevize - (21) - 64.2 (?), 29.6.2010 21:17

Zelenat to začlo nejdříve na kamenech a potom ve vodě (během cca 2 dnů) asi týden po napuštění. Ryby ani rostliny v jezírku nemám. K těm čerpadlům: Jedno čerpadlo čerpá ze skimru přímo do čističky, druhé ze dna nádrže přes UV lampu do čističky. Průtok lze nastabvit od 12000l do cca 30000l. mám to nastavené na 12000l. UV lampy jsou nové, sklo sem samozřejmě čistil, když sem měnil lampy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika