Zazimovanmí filtrace

host - 232.98 (?)
16.11.2011 23:49

Prosím, je možné trochu upřesnit podmínky ukončení filtrace. Mám tlakovou filtraci a zatím je pořád v provozu. Nyní teploty klesají k minus 5 stupňům. Mám ji už vypnout, nebo počkat až napadne sníh, nebo až budou ještě větší mrazy třebas i přes den. V loňském roce jsem ji odpojil 24. listopadu, ale už nevím, jaké bylo počasí, zda byl už sníh.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 240.4 (?), 2.11.2011 11:02, zobrazeno: 3731x

Potřeboval bych zkonzultovat jak a kdy zazimovat filtraci. Při poklesu nočních teplot pod 5 stupňů jsem filtraci rozebíral a to jak čerpadlo tak filtraci jsem vyčistil a umístil "na sucho" ve sklepě. Četl jsem ale, že čerpadlo pokud je v nezámrzdné hloupce lze ponechat v jezírku. Pokud se pak zimuje mimo má být umístěno ve vodě např. kbelík s vodou. Jak je to správně a lze nechat i filtraci bez vody? A kdy filtrování ukončit?

host - 4.7 (?), 2.11.2011 13:01

...ked ste ho kupili bolo bez vody a v zime tiez vydrzi bez vody.

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 2.11.2011 13:37

Postupoval jste správě. Pokud čerpadlo vyndaváte, je dobré ho pečlivě vyčistit. přezimování v kýblu s čistou vodou je sice ideální (pružnost těsnění, usazování nečistot), ale dovedu si představit i "přezimování na sucho" - dělá to tak velká část majitelů.
Pokud máte čerpadlo v nezámrzné hloubce, můžete ho tam nechat celou zimu. Některé druhy čerpadel jsou navíc proti mrazu speciálně konstruovány - třeba Aquamaxy ECO - a snesou středoevropské zimní klima.
Co se filtru týče, tady záleží i na typu a konstrukci filtru. Obecně lze říct, že mráz filtrům nevadí, poškozuje je tlak ledu, a proto se filtrace obvykle na zimu vypouští. 
Nejchoulostivější je vždy UV lampa - tady je ideální opravdu ji uklidit někam do sklepa, nezapomeňte, že je plná křehkého skla.
K datumu na vypnutí filtrace  - není žádné pevně dané. U běžných filtrací je nejzazší limit led na hladině. Co se biochemie ve filtru týče, od 8 stupňů teplé vody jeho aktivita celkem prudce klesá. Pokud ale používáte filtraci i pro sběr napadaného listí, existují i důvody, proč ji provozovat i při nižší teplotě

host - 232.98 (?), 16.11.2011 23:49

Prosím, je možné trochu upřesnit podmínky ukončení filtrace. Mám tlakovou filtraci a zatím je pořád v provozu. Nyní teploty klesají k minus 5 stupňům. Mám ji už vypnout, nebo počkat až napadne sníh, nebo až budou ještě větší mrazy třebas i přes den. V loňském roce jsem ji odpojil 24. listopadu, ale už nevím, jaké bylo počasí, zda byl už sníh.

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 18.11.2011 9:10

Když to vezmeme ze široka - technicky je možné provozovat filtraci nonstop. Pokud je trvale v chodu a protéká Vám skrz ní voda, nemělo by dojít k poškození. Může se Vám ale stát, že na pár hodin vypnou proud, vypadne hadice, porouchá se čerpadlo atd. - a pak Vám během pár hodin v silném mrazu filtr zmrzne do jedné ledové kostky. U tlakového filtru téměř s jistotou dojde k poškození těsnosti nádoby, a s velkou pravděpodobností Vám trvale odejde UV lampa. 
Vzhledem k počasí venku již asi není důvod čekat, a filtr bych zazimoval. Zvlášť pokud máte tlakový typ filtru

cesnak - (45) - 234.42 (?), 14.7.2012 15:33

technicky je možné filrace nonstop?

a co odkalovací trubky, ventily...

protéká voda...

v řece také a zamrzne...

četl jsem podobné rady... tak jsem si řekl proč vypínat..zkusím...

a v prosinci kdy se led všude značně vrsvil, celý filt zahříval, aby se vše neroztrhalo..(naštěstí ho mám celý v zemi takže po celém dni topení vše roztálo a šlo vypustit...)

takže jen hodně ZE ŠIROKA...

Nebo nalít do jezírka fridex??angry

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty