vzduchovač

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?)
7.8.2008 9:49

Když budete v malém jezírku chtít zabránit zamrznutí hladiny tím, že budete vodu promíchávat (vzduchovat), může se taky stát, že vám jezírko zamrzne komplet až do dna.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 121.238 (?), 7.8.2008 9:09, zobrazeno: 11667x

Mám asi mesiac založene jazierko. Z techník zatial len čerpadielko... Uvažujem o nákupe vzduchovača skôr na zimné obdobie, namiesto čerpania vody a filtrácie. Myslím, že by mohol na mieste zabrániť vzniku hrubej vrstvy ľadu počas mrazov. Máte s o vzduchovačmi nejaké skúsenosti_? V hornbachu som videl jeden za 800 SK a nejaký drahší do 3000. Profi firmy maju všetko za 3 tis a viac. Elektrický príkon je malý, takže by nemala spotreba robiť problém. Možno použiť zariadenie aj v mrazoch?  Aký by mal mať výkon, vzhľadom k veľkosti jazierka? Nejaké typy?

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 7.8.2008 9:49

Když budete v malém jezírku chtít zabránit zamrznutí hladiny tím, že budete vodu promíchávat (vzduchovat), může se taky stát, že vám jezírko zamrzne komplet až do dna.

host - 121.238 (?), 7.8.2008 10:23

To by musel byt silny kompresor, co by dokazal zmrazenie jazierka. Niekde na internete som cital, ze toto funguje normalne, ale asi s takym kompresorikom, ktory vzduch bud prirodzene ohreje, alebo sa ten ohreje v hadici cestou vo vode. Niekolko m hadicky na dne by na to stacilo. Tepelna kapacita jazierka a zeme do ktorej je zapustene by mala trochu vzduchu zvladnut. Asi by sa to dalo spocitat. Dalej zabaleny kompresor do polystyrenu by pomohol v zime lepsie zuzitkovat tepelne straty. Mozno by sa aj prehrial a spalil.  Je pravda, ze jazierko s otvorom je slabsie tepelne izolovane od vonkajsieho prostredia, ale otvor v lade ma skor vyhody ako nevyhody kvoli dychaniu ryb. Vzhladom na oteplovanie je bezna prax, ze cast zimy sa lad ani nevyskytuje.

host - 158.118 (?), 7.8.2008 16:24

Ano, to by se mohlo stát (tedy kompletní promrznutí jezírka).

Vážený zadavateli, uveďte nám, jak velké a jak hluboké jezírko máte.

V pricipu to funguje tak, že nikoli samotná teplota vháněného vzduchu, ale teplejší voda, která je u dna a kterou strhává proud bublinek vzhůru, udržuje nezamrzlou část hladiny v tom místě, kam směřuje proud bublinek. Celkově se asi tedy voda v jezírku o něco ochladí, ale pokud okolní terén, ve kterém je jezírko zapuštěné, kompletně nepromrzne do hloubky větší, než je hloubka jezírka, pak se snad není třeba obávat toho, před čím varuje pan Ferda.

Josef.

host - 121.238 (?), 7.8.2008 17:13

Jazero ma 5 m3 a hlbka zhruba 80 cm, v najhlbsom mieste 90. Co sa tyka premrznutia, nastastie lad ma mensiu hustotu ako voda... neverim tomu, ze by sa vzduchovanim dokazalo jazero premrznut, pokial by slo o slaby niekolko Wattovy vzduchovaci motorcek. Cital som niekde na nete o dobrych skusenostiach s tymto sposobom. Na vzduchovanie pouzili silnejsi akvaristicky vzduchovac a dokazalo to udrzat dieru v 30 cm lade. Mozno by nebolo zle vzduchovat do rolky nejakej prirodnej napr. kokosovej tkaniny, ktora by ciastocne oddelovala prudiaci vzduch od okolitej vody a ladu a tym by bublinky sli v uzkom stlpci a diera by bola mala. Komercne su predavane aj vodne cerpadla, ktore zenu vodu (nie vzduch) zo spodu jazierka....pripadne v kombinacii s polystyrenovym cylindrom. Ak tie nesposobia premrznutie... Vzduchovanie by malo svoj vyznam, ze by odstranovalo aj zle plyny, s ktorymi je v zime problem kvoli zamrzaniu jazera a robilo nejaky pohyb vo vode. Neverim, ze hlavne teplejsia voda zabranuje premrznutiu pocas vzduchovania. Ciastocne ano, ale aj vzduch sa rychle vo vode zohreje. Navyse, dolezity je pohyb. Ked mrzne, rieky zamrzaju v zatokach, tam kde sa voda nehybe. Pohyb vody zabrani zmrznutiu. 

host - 158.118 (?), 7.8.2008 18:48

U tohoto jezírka bych se promrznutí nebál. Josef.

host - 16.1 (?), 12.9.2008 11:54

Moja skúsenosť so vzduchovadlom je taká, že jazieko Vám pri silnejšom mraze zamrzne aj napriek tomu že bude vzduchovadlo pustené nonstop, obalené polystyrénom poprípade bude uložené vo vykurovanom dome. Buď Vám zamrzene vzduch v hadičke alebo Vám hadičku stlačí rozťahujúci sa ľad a nakoniec Vám aj tak hladina zamrzne. Lepšie je nechať vo vode čerpadlo (nie na dne) a odpojiť od čerpadla hadicu (čo ide do filtra). Skrátka ho nechať len výriť hladinu.

host - 220.142 (?), 23.1.2009 13:47

Ja pouzivám vzduchovač jen asi tak dvakrá vetsi nez do akvaria již nekolik let a nemam s tim problem. Vzduchova hadicka visi kolmo dolu do vody a na konci cca 20 - 30 cm pod hladinou je klasicky vzduchovaci kamen. V prvnim ledu vysekam jen malou dirku, spustim do ni hadicku a do 24 hodin je tam dira o prumeru skoro 1 metr. Voda pres zimu zamrzne jen pri opravdu tuhych mrazech ale vzduchovani funguje dal a vzduchove bubliny putuji pod ledem ke kraji kde si najdou cestu ven takze svuj ucel plni dal. Tloustka ledu je stale primerena sile mrazu a nevidim rozdil. Jezirko mam hluboke cca 80 cm. 

host - 172.9 (?), 25.1.2009 22:51

celou zimu mám zapnuté čepadlo, které jde do filtru a z něj vytéká potůček, funguje to pár let a i když je hadice nahoru do filtru položená jen tak v křovíčku, nikdy to nezamrzlo, teda jen jednou, protože vypli na půl dne elektriku.

takže se filtruje i ovzdušňuje, jen čerpadlo na zimu dávám výše ve vodě než v létě aby rybám nebralo teplejší vodu u dna, hloubku mám 1,5m

Ladik 

host - 70.106 (?), 26.4.2010 12:49

není pravda mám jezírko cca 4m3 a v něm ryby jako např jesetery a závojnatky a celou zimu jsem vzduchoval a všechny ryby krásně přežili je jen třeba dodržet hloubku a to alespon 90cm

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz