Vypouštění jezírka



Stránky: 1,  2   
ketupa - (18) - 191.139 (?) 
6.11.2011 21:45, zobrazeno: 15940x

Dobrý den, rád bych požádal zdejší zkušenější stavitele foliových jezírek o radu. Potřebuji vybudovat malé foliové jezirko o rozměrech asi 3 krát 1,5 metru. Problém je že toto jezírko bude třeba často vypouštět a napouštět (jedná se o bazének pro okrasné kachničky). Potřeboval bych proto poradit jakým způsobem se nejlépe vytvoří ve folii odtokový otvor na dně. Vím že existují foliové příruby a dnové vypusti pro foliová jezírka, ale není mi jasné jakým zpusobem vyřešit "zašpuntování" výpustě. Omlouvám se za možná triviální dotaz, ale nerad bych zbytečně udělal chybu při realizaci jezírka. S pozdravem Martin

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
lotusek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (78) - 44.59 (?), 6.11.2011 23:16
"Zašpuntování" můžeš řešit kdekoliv na potrubí pomocí uzávěru kohoutu. Já mám podobně řešenou bahenní zónu kde v nejhlubším místě mám přírubu následuje koleno a trubka která je napojená až do kanálu. V místě kde mi vychází trubka ze země do šachty mám kohout.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 7.11.2011 9:19

Ten kohout najdete pod označním kulový ventil, pokud budete používat velký průměr, volte asi spíše šoupě - správný název je tažný uzávěr.
Existuje i řešení "zašpuntování" přímo v nádrži (viz přiložený obrázek). I tak se ale na konec potrubí montuje ještě nějaký další prvek - např. ten zmíněný kulový ventil - pro jistotu. Dlužno zmínit, že tento "špunt" je kovový, používá se ve fontánové technologii a jeho pořízení Vás vyjde o řád dráž, nežli výše zmíněná plastová (a funkční) řešení


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 7.11.2011 19:39

hojte, jde taky použít šoupě, hledej jako "tažný uzávěr",připojuji foto, jsou průměry 50,63,75,110,160mm, lepí se přímo na odpadní trubky nebo dvojcestný ventil...20,25,40,50,63mm hledej jako "2-cestný ventil"




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 7.11.2011 20:02

jezírko 3na1,5 metru bych asi čerpal ponorkou a vyvaroval bych se problémů s lepením výpusti a případných netěsností a úniku vody, kopáním odvodní trubky atd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
ketupa - (18) - 191.139 (?), 7.11.2011 21:56

Děkuji všem za odborné tipy. O možnosti použít šoupě jsem nevěděl (měl jsem za to že je vždy třeba použít "špunt" v odtoku). Teď už je to příjde celkem jasné a logické. Je třeba tedy použít "foliovou přírubu" poté 90 stupňové "koleno" poté kousek potrubí pak nasleduje "šoupě" a nakonec další potrubí pro odtok vody. Co se týče možnosti čerpání ponorným čerpadlem, tak tuto možnost jsem už předem zavrhnul - v současné době mi plní tuto funkci "vanička ze sprchového koutu" s vykopaným odtokovým otvorem (běžný sifon a špunt) a tak vím že je mnohem rychlejší a pohodlnější "vytáhnout špunt" (respektive otevřít "šoupě") než se patlat s ponorným čerpadlem (které stejně všechnu vodu vyčerpat nedokáže). Myslím že při použití lepidla určeného na tyto folie by snad problémy s netěsností být neměly. Ještě jednou díky všem za tipy.

Přikládám foto současného řešení "bazénku", které bych právě tímto foliovým jezírkem chtěl nahradit.

Martin

Voliéra pro kachničky karolínské
Voliéra pro kachničky karolínské
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 7.11.2011 22:37

Já osobně bych volil raději špunt. Když ta díra bude stále otevřená a průchozí až k nějakému šoupěti, může se do ní dostávat kal a kousky všeho bordelu, který do bazénku kačky čvachtačky nanosí. Pak budete více něž jistě potřebovat mít při ruce gumový zvon, abyste to usezené bahýnko při vypouštění rozhýbal. Samotné šoupě se může zanést také, nebo se v něm mohou zaseknout třeba větvičky, stébla, písek, nebo kamínky. Záleží na typu samotného šoupěte (otočné, posuvné).
Začínal jsem kdysi s maličkým jezírkem a ve dně jsem měl také špunt. Je to nejlevnější a spolehlivé řešení. Koupil jsem jen umyvadlovou výpust se špuntem, kolínko a metr trubky. Do folie jsem udělal kulatou díru o průměru asi 40mm, nasadil výpust s originálním gumovým těsněním, utáhl zkrácený šroub, doladil odpad a bylo to. Jezírko jsem snadno vypustil tak, že jsem háčkem vytáhl špunt. Vy se ani nemusíte bát přijít náhodně o vodu, když to máte pro kachny. Veškerý sajrajt zůstane nad špuntem a pak krásně vyletí. Větší kousky zachytí mřížka pod špuntem.
Mimochodem-pěkné kachny. Já měl také cukání pořídit si Mandarínky ale už mám havěti plnou zahradu.
Jarda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 7.11.2011 22:56

když jsme u těch kačenek, které jsou nelétavé?...abych nepotřeboval voliéru, dík

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 8.11.2011 9:40

U mě to byl kdysi jen nápad který se neuskutečnil, takže jsem ani nesháněl informace. Je jich ale plný internet. Soukromých chovatelů létavých i nelétavých kachen je dost. Stačí najít jednoho a zeptat se ho.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ketupa - (18) - 191.139 (?), 8.11.2011 12:11

Dobrý den, opět díky za tipy. Co se týče "nelétavých" druhů okrasných kachen (kachniček), tak tam se věc má takto - všechny chované druhy výborně létají. Aby se daly kachničky chovat i volně na rybníku, tak se u nich provádí "kupírování křídel" (také nazývané "křídlování"). Dělá se to tak že se právě vylíhlým kachňatům hned v prvních dnech amputuje část jednoho křídla, což pak způsobí že v dospělosti už nikdy nejsou schopny létat. Pak ale jsou bezbranné proti dravcům (liška, kuna...) a tak je chovatelský areál nutné ohradit elektrickým ohradníkem (jinak je jen otázka času než si na vašich drahých kachničkách něco pochutná). Chov ve voliérách není tak estetický, ale zase mnohem bezpečnější. Martin

Kachnička karolínská (Aix sponsa)
Kachnička karolínská (Aix sponsa)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?13.6.2024
Kouří do místnosti10.6.2024
Traverzy IPE5.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?1.6.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika