Úhyn koi kapra



host - 209.64 (?)
25.5.2009 21:38

takhle to asi nikdo nepozna jak tu nemoc popisujete, neměl na sobě nahodou bily povlak kolem ploutvi či žaber???

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Stránky: 1,  2   
host - 112.250 (?), 25.5.2009 16:15, zobrazeno: 46577x

Dobrý den,

asi před měsícem jsem koupila pár originál koi kaprů. Všichni kapříci byli při prodeji předvedeni a byli v pořádku. I doma v jezírku bylo vše OK. Asi po 14 dnech se mi zdálo, že jeden malý koi (15 cm) má proti ostatním větší oči, jakoby mu více vystupovaly z hlavy. Ale kapřík byl čilý jako všichni ostatní a dobře jedl. Asi tak před 4 dny přestal jíst, držel se stranou od ostatních a oči mi připadaly veliké - jako u závojnatky. Na dva dny jsem musela odjet a včera po příjezdu, ležel kapřík na dně jezírka mrtvý. Když jsem ho vylovila, měl kromě těch velikých očí, jakoby zhmožděniny okolo spodního okraje tlamy.

Ostatní kapři i dva jeseteři jsou v pořádku (aspoň teda ZATÍM).

Nevíte někdo co by to bylo za nemoc???V knize od pana Štěcha žádné podobné příznaky onemocnění koi kaprů nejsou popsány. Moc mě to mrzí, jezírko a koi kapři jsou moje radost. Doufám jen, že to není nic nakažlivého, kdyby mi pomřeli všichni, asi bych se šla zastřelit do rybníka.

Děkuji předem za odpovědi, Helena B.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 209.64 (?), 25.5.2009 21:38

takhle to asi nikdo nepozna jak tu nemoc popisujete, neměl na sobě nahodou bily povlak kolem ploutvi či žaber???

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 112.250 (?), 26.5.2009 8:01

Ne, to neměl. Ploutve i žábry byly v pořádku, na celém těle žádná oděrka. ani plíseň...je to záhada. Prošla jsem všechny knihy o akvarijních i jiných rybách a nic podobného jsem nenašla...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
HoldingInfinity - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (167) - 47.182 (?), 26.5.2009 13:43

photos1.blogger.com/blogger/2443/2834/1600/popeye%20koi.jpg

pokud Váš koi vypadal nějak takto, jedná se o exopthalmii, bohužel příčin může být hodně:/ od těch nejhorších jako tuším třeba KHV (které se naštěstí u nás "snad" nevyskytuje), po horší imunitní systém u toho jedince, či kupu dalších. Jinak by to taky mohly být:

- špatné podmínky - nedokonalá filtrace, extrémní pH a jeho výkyvy, nebo nahromadění velkého množství rybích výkalů, z těch pak pochází bakterie které mohou vyvolávat poruchy.

Trauma - obvykle nějakým poškozením, což ale u Vás vypadá, že snad nebylo, protože jste na rybě nic nenašli.

Poškození ledvin - v tom případě by pomohlo zvýšení salinity (v karanténě) a léčba proti vnitřním bakteriím... o tom jak zvyšovat salinitu se tu dočtete v jiném příspěvku.

Ichtyophonus hoferi (fungální onemocnění) - symptomy jsou podobné těm jmenovaným.

Dropsy - (nevím jak se řekne česky) - oteklé tělo, šupiny začínají vypadat jako na šišce, zvedají se, ne vždy ale jsou zasaženy i oči. Problém s dropsy je jeho téměř neléčitelnost, není tu stanovený léčebný protokol, který by šlo sledovat.

Vibrio - bakteriální problém - symptomy jako nahoře ale s otevřenými ranami na kůži.

Rybí tuberkuloza - mykobakterie - pokud máte podezření, že některá z ryb má tuberkulozu noste vždy rukavice pokud se ryby dotýkáte, nemoc se může přenést na člověka. Zasahuje vnitřní orgány. Nejhumánnější léčba je rybu usmrtit (vhodným způsobem) většina chovatelů nedoporučuje léčbu antibiotiky ale věřím, že už zde není co ztratit, takže se to zkusit dá.

Jarní virémie - celkem vyjímečná, infikovaná ryba má podobné symptomy jako u ryb s dropsy spojené s vnitřním krvácením, zde je nutné okamžité utracení.

Teorie vzduchových bublin - je možné, že v jezírku je příliš kyslíku nebo dusíku ty potom způsobují různé "otekliny" nebo vyběhlé oči.

Podvýživa - ta je ale s kvalitním krmivem nepravděpodobná

Jak vidíte příčiin mohlo být hodně. Moje rada by byla prozatím ryby sledovat, pokud se začnou vyskytovat nějaké podivné příznaky, pokusit se nádrž přisolit (najděte o tom něco prvně na internetu nebo tady v jiném příspěvku) a dále sledovat. Prozatím bych se nesnažil o žádnou preventivní léčbu, máte-li UV lampu je to velké plus, pokud máte i ozonizér nastavte jej na největší hodnotu, kterou dovoluje redox.

Pokud nemáte ani jedno je možné použít pro preventivní likvidaci bakterií v jezírku hypermangan ale to je postup spíše pro zkušené chovatele a musí se opět dodržet spousta podmínek (viz. internet, či jiné příspěvky)

Prozatím bych se držel toho, že pokud žádná další ryba nevykazuje příznaky, pouze bych pozoroval.

Hodně štěstí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 112.250 (?), 27.5.2009 13:01

Děkuji za obsáhlou odpověď.

Ryba na obrázku vypadá stejně jako ta moje uhynulá. Ph a Kh vody pravidelně sleduji, máme v jezírku pH 8 a kH 10. Uv lampu máme zapnutou i ozonizér.

Myslím si, že Vaše rada, zatím ryby pozorovat je v dané situaci nejrozumnější. Budu i nadále sledovat hodnoty vody (pH, kH, NO2,NO3 atd). a držet si palce. Za nějaký čas dám vědět, jak to dopadlo.

Ještě jednou moc děkuji za odpověď a rady. Helena B.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 47.182 (?), 27.5.2009 19:38

Vidím, že jste dobře vybavená, tím lépe. Sledujte parametry vody a snažte se je držet v optimu, pokud by se něco "rozjelo" je možné vyměnit 25-50% vody bez větších rizik. To p i kH je podle mě v pořádku. Ještě jednou hodně štěstí, držím palce.

Holding Infinity, Orenji Ryuu

P.S.: Omlouvám se za nepřihlášený příspěvek...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 218.130 (?), 22.8.2009 21:25

dobry den,, ak ma koi kaprik vipukle oci, je to choroba ktora sa vola vodnatelka, no niekedy byva pre ostatne ryby nebezpecna, su proti tej chorobe aj lieky, no casto sa viskituje na jar a zmena vody, napr-ak date kaprika do studensej vody ako bol pred tim. dodo.dd@zoznam.sk

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 157.61 (?), 4.5.2011 20:21

Dobrý večer,

chtěla bych požádat o radu. Máme na zahradě jezírko cca 3x3m, ve kterém máme jednu část jezírka hlubokou asi tak 1,5m. Před 14dny, jsme vodu celou vypustily, jezírko vyčistily od řas a všeho hnusu, koi kapry tam vrátily a napustily jim čistou vodu. Ale všimli jsme si, že kapři plavou pouze v té hluboké části. Dnes jsme vylovily už druhého koi kapra o velikosti 25cm. Nevíte prosím Vás někdo, čím by to mohlo být? Děkuji moc za radu

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 4.163 (?), 4.5.2011 21:48

Dobrý večer též.
Po zimě jsou ryby zesláblé a může je rozhodit cokoli, třeba i náhlá změna teploty vody a její chemismus. Po napuštění nové vody je to vlastně voda mrtvá, hlavně ta z vodovodu, která je ještě k tomu chlorovaná. V ideálním případě je před vypuštěním ryb do takto nově napuštěného jezírka vhodné počkat asi měsíc, než se namnoží užitečné bakterie, které tam nasadíme. Současné docela chladné počasí mimochodem bakteriím moc nepřeje.
Nedostala se do vody nějaká chemie?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
benistr - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 195.153 (?), 4.5.2011 22:44

Já trochu uvedu na pravou míru to co napsal pan Jarda, mrtvá voda je něco jako nesmysl, voda z vodovodu není závadná nijak a to ani rybám, když si přinesete domů vánočního kapra a dáte ho do napuštěné vany taky Vám neuhyne a pokud se tak stane je to způsobeno něčím jiným ne vodou, pokud dopouštíte vodu z vodovodu která obsahuje chlor a ne všechny vodárny ho dnes používají a pouštíte vodu trochu z výšky tak chlor vyprchá téměř okamžitě takže tím to nebude, je nesmysl čeka měsíc při vybraných rybách z jezírka než se obnoví jaká si rovnováha (Jardo trošku blábol).

Ryby jsou hodně hálkivé na prudkou změnu kvality vody (Jejich hodnot), možná by to mohla být jedna z příčin úhynu, naprosté vypuštění vody toto se moc nedoporučuje je lepší vypustit část 1/3 až 1/2 když už je to nutné. Také to může být nějaká nemoc jak vypadali ryby, které uhynuli.

Pokud budete kupovat bakteri klidně je tam dejte i nyní nic jim to nudělá jen se nebudou tak rychle množit a tak efektivně makat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika