Savo - zůstává v jezírku?



Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?)
2.5.2018 7:30

Ano, vypadá to na nefunkční filtraci. Pokud filtrace funguje správně, není třeba do jezírka skoro nic sypat.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Stránky: 1,  2   
host - 168.152 (?), 30.4.2018 21:08, zobrazeno: 6898x

Dobrý den. Je možné po vypuštění jezírka vydezinfikovat povrch savem? Případně to savo pak ještě spláchnout a znovu odčerpat?

Ty zbytky sava se časem nějak rozloží? 

Manžel se obává, že mu následně savo zničí drahé bakterie. Rovnováhy bez bakterií jsme zatím nedosáhli :).

Jezírko budeme čistit a znovu napouštět příští víkend. Bakterie bychom stejně dávali až několik týdnů poté.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 72.176 (?), 30.4.2018 23:38

Ano, je to možné, ale nemyslím že příliš efektivní řešení.
Nepopsal bych to tak že se rozloží, spíš že zreaguje. Ale tak jak to chápete Vy tak ano.
Pokud bakterie přidáte několik dnů po aplikaci (a sava nebude sud), můžete bakterie bez obav přidat

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 45.65 (?), 1.5.2018 0:20

Je mi ovsem zahadou, co chcete na povrchu dna jezirka dezinfikovat.... Mozna jsem moc eko a bio, ale obecne dezinfekci vlastne v domacnosti vubec nepouzivame, maximalne ocet a kupodivu porad zijeme, dokonce nikdo z nas morem ci uplavici dosud nepomrel :). Ted si tak rikam, jestli jste te rovnovahy nedosahli prave diky sve oblibe v savu :).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.233 (?), 1.5.2018 8:21

Desinfekční účinek Sava spočívá v tom, že se v roztoku disociuje na chlor a sodík. Chlor pak reaguje podobně jako kdyby jste jej tam dávkovali jiným alternativním způsobem a nebo se jako nevyužitý postupně přes hladinu odvětrá. Ten co zreaguje (např s bílkovinami zabíjených bakterií a řas) na chloramin se uvolňuje zpátky do roztoku pomaleji, než se stačí odvětrávat, takže sekundární desinfekce je nepatrná, blízká nule. Jako reziduum zbývá sodík. Ten však odstraníte zmíněným oplachem a odčerpáním (podobně jako většinu volných chloraminů).

Jinak nevím, jaký má přínos desinfekce savem. Pokud jste potřebovali redukovat přílišné nárůsty bakterií a řas, stačil na to po vypuštění jezírka na zimu několikadenní mráz a následný oplach proudem vody (nebo wapkou). Přeživší sporulující zbytky pak fungují jako očkovací kultura.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 168.152 (?), 1.5.2018 10:59

Děkuji za reakce. Savo chci použít kvůli přemnožení asi dlouhé vláknité řasy, kterou už 2 sezóny jsme nebyli schopni zlikvidovat bakteriema. Po vyluxování jezírka rašila okamžitě nová.

Jezírko nám dělala už dávno zkrachovalá firma. Rovnováha prostě nenastala. Přestože kačírkový filtr už je pár let komplet zarostlý. Savo jsme doposud nepoužívali :). Přiznávám, že poslední roky jsme neluxovali před zimou. Manžel se domnívá, že ve studené vodě se zbytky nerozkládají.

Letos chceme nainstalovat skimmer. Na to vyhodím dotaz bokem. Abychom nemuseli rozebírat filtr, ideální by bylo napojit skimmer na otvor mezi filtrem a jezírkem, kterým nyní čerpadlo nasává vodu z jezírka. Situaci přesněji se pokusím popsat v dotazu na instalaci skimmeru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 45.65 (?), 1.5.2018 11:10

Tim, ze vydrhnete dno savem mnozeni ras nezabranite. Rasy se vam tam velmi rychle dostanou zpet (vetrem, na telech ptaku...). Pokud nechcete rasy, musite mit v jezirku dostatek rostlin a odebirat co nejvice zivin (pravidelne luxovat kal ze dna a zbytky rostlin, listi...). A pokud ani to nezabere, jsou primo pripravky na boj proti rasam. Skimmer urcite pomuze :).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 168.152 (?), 1.5.2018 11:51

Uvažuju tak, že po vydrhnutí savem bychom se mohli dostat na stav na začátku :). Trvalo léta, než se nám vybudovala ta obří kultura vláknité řasy. Pravda, na začátku nebylo zarostlé dno, ale zase zelená voda. Voda je nyní čirá, pokud se nezvíří ten humus. A my máme koupací jezírko :).

No uvidíme, zda se nám podaří do stávajícího stavu zapojit skimmer a jak si voda povede potom.

Určitě nám do jezírka nyní padá spousta pylu z pětiprsťáku, co roste kouek od jezírka a manžel na něm trvá :(.

Zatím kupujem ročně bakterie cca za 5000 a objevila se obří kultura toho humusu na dně... Manžel holt věří bakteriím a domníval se, že živiny likvidovat nemusí, že bakterie se postarají :)))). Mě je jasný že z něčeho ani bakterie nevytvořej nic.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.233 (?), 1.5.2018 21:54

Pokud by v jezírku nebyly ryby, tak by možná bakterie dokázaly redukovat nadbytek dusíku a cirkulovat uhlík. Stejně by zůstala kumulace fosforu. Pokud jsou v jezírku ryby, je potřeba přebytečný kal odsávat. Nemusí to být dočista, ale určitě by po odsátí neměly zbývat "kupy kalu". Bakterie snižují obsah především u dusíku, kdy z organických sloučenin vytvoří jednodušší a složky jako N2 a NH3 jsou plynné a odvětrají se do vzduchu (vzdušný dusík a čpavek). Nebezpečné je to, pokud kalu a bakterií je moc pod celistvým ledem a tyto plyny se nemohou dostat přes hladinu ven. proto je dobré vysávat kal především před zimou.

Druhá věc je, že jestli máte ve filtru kačírek, tak tam máte jednu z nejméně efektivních náplní. Každá jiná náplň bude mít lepší vlastnosti jak co do objemu vody (pórů mezi náplní) tak i co do plochy povrchu částic. Pokud filtr dokázal v prvních letech fungovat, bude asi dobré použít jako náplň "nastříhané husí krky" (odpad z elektroinstalačního materiálu).

Pyl z pětiprsťáku neřešte, vypadá jako objemově významný, ale není. Udrží se dlouho na hladině kvůli tomu, že je hydrofobní (oproti běžnému prachu, který je hydrofilní).

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 2.5.2018 7:30

Ano, vypadá to na nefunkční filtraci. Pokud filtrace funguje správně, není třeba do jezírka skoro nic sypat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 157.96 (?), 2.5.2018 20:46

No o prodlouženém víkendu jsem nejen začla pucovat ty zanesené pobřežní zóny, ale i jsem začla více přemýšlet o tom jezírku co a proč.

.¨1. kačírkový filtr už máme úplně zanesený - po propláchnutí čerpadla začala klesat hladina v jezírku ale ve filtru se držela = voda vyčerpávaná z jezírka se nezvládala vracet. A i při vypnutí čerpadla to prostě vypadalo,  že se té vodě do jezírka moc nechtělo. 

2. takže jsme vyrvali část rostlin z filtru a aspoň prohrábli cestičku, abychom zajistili alespoň  nějaký průtok. No kam se hráblo okamžitě úplně černá voda, udělala se tam hína :)

-Toto byl stav cca po 8-10 ti letech od založení jezírka a o rostliny sem pečovala jen tak,  že se odstřihávaly uschlé + sem tam něco  přisazovala když ještě  bylo prázdné místo.

TAK NEVÍM - MÁ VŮBEC SMYSL BUDOVAT FILTR = KOŘENOVOU ČISTIČKU?  DÁ SE TATO VŮBEC UDRŽET ČISTÁ? NENÍ LEPŠÍ NĚJAKÁ FILTROVACÍ KRABICE VENKU, KTERÁ SE DÁ VYPLÁCHNOUT A VYČISTIT?

No a i  ten zbytek  je řešen dle mého blbě. voda se načerpává do filtru dírou ve zdi mezi filtrem a jezírkem - takže ta relativně čistá - větší smysl mi dává odčerpávat kal ze dna + smetí z hladiny. 

Část vody se bez   jakékoliv filtrace  okmžitě vrací do jezírka kvůli okysličování vody a jen část byla proháněna tou kořenovou filtrací.

No prostě letos plánuju trochu experimentovat = s minimálními náklady pozměnit současný stav a patrně v následujících letech ten systém důkladněji překopeme... Zatím se s mnželem shodnem jen tom, že je pro nás nepřijatelné každých pár let vyhrabávat a čistit komplet celý ten filtr = kořenovou čističku :).

jinak před pár lety se nám tam vytřeli perlíni. Původně 4 kusy, nyní stále 4 velké a snad stovky toho potěru. Nejdou šmejdi vychytat :(Ale moc nenarostli za těch pár let. Časově to odpovídá, že ta vláknitá řasa se přemnožila díky nim. Já to sváděla na živiny z pětiprsťáku :)          

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika