Potůček v zimě
|
|
 |
 |
Ladik - Stříbrný Zahrádkář (108) - 22.158 (?) 12.5.2009 9:42
jak vypadá voda? nejeví známky nějakého znečištění? nehnojila jste trávník a pak zapršelo? nehledají jen stravu, moje ryby jak vidí někoho přicházet čekají krmení a shluknou se a taky lapají pusinkama na hladině
pokud to není tímto zkuste částečně vyměnit vodu
já třeba používám vodu na zalévání z jezírka a do jezírka dolévám čistou místo postupu rovnou z hadice zalévat, takže obměňuji průběžně
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 41.2 (?), 11.5.2009 14:10, zobrazeno: 4714x
Dobrý den, loni jsem si založila na zahradě jezírko. Letos bych chtěla k jezírku dodělat asi tak 3 metry dlouhý potůček. (vzhledem k čerpadlu, které mám asi 3000 l/hod. to bude spíš čůrek než potůček)Jenže nevím co bude s potůčkem v zimě, když bude vyplá filtrace a potůček vyschne. Počítám s tím, že v potůčku budou zasazené rostlinky. Nevím jak se to řeší, zda se musí nechat puštěné čerpadlo přes celou zimu, aby rostliny neuschly nebo jim nevymrzly kořeny. Než začnu se stavbou potůčku prosím o rady, abych předešla chybám. Také nevím, jaké jsou vhodné rostlinky do takového potůčku. Všem děkuji za rady. Mirka
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ladik - Stříbrný Zahrádkář (108) - 22.158 (?), 11.5.2009 17:54
záleží jak velké jezírko máte, naše zhruba 33m3 to v zimě ustojí v pohodě a ryby si nestěžují a nejsou žádné úhyny, v malém jezírku by to mohlo být problematické, hlavně netahat tu nejteplejší vodu ode dna rybám
u mého potůček čerpadlo běží celý rok, v létě je napojeno na skymer a v zimě v asi metrové hloubce, vedení nahoru do potůčku normálně po povrchu nikdy nezamrzlo, pouze v případě výpadku el., rostlinky jaké chcete a jaké se vám líbí, mě tam roste vše, jak píše kolega výše nadělejte prohlubně aby v případě odstavení i na několik hodin rostlinky neuschly, pro jezírko je to myslím nejlepší kořenovka :-) je to hezké, příjemné na pohled, ptáčci se mají kde čvachtat a věřte, že je to fajn relax na ně koukat ;-) a mít kulisu tekoucí vody
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 41.2 (?), 12.5.2009 9:23
Děkuji za rady, musím přiznat, že to mě vůbec nenapadlo - udělat tam tůňky. Mám jezírko malé asi 6 m3, takže celoroční provoz je asi vyloučen. Ještě prosím o jednu radu. Včera jsem přišla domů z práce a celé hejno karásků lapalo u hladiny po vzduchu. Dosud to nikdy nedělali. Myslím, že vzduchu ve vodě mají dost. Mám tam vzduchovadlo a z filtru padá voda asi z výšky 50 cm. Děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ladik - Stříbrný Zahrádkář (108) - 22.158 (?), 12.5.2009 9:42
jak vypadá voda? nejeví známky nějakého znečištění? nehnojila jste trávník a pak zapršelo? nehledají jen stravu, moje ryby jak vidí někoho přicházet čekají krmení a shluknou se a taky lapají pusinkama na hladině
pokud to není tímto zkuste částečně vyměnit vodu
já třeba používám vodu na zalévání z jezírka a do jezírka dolévám čistou místo postupu rovnou z hadice zalévat, takže obměňuji průběžně
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 41.2 (?), 13.5.2009 7:37
Dobré ráno. Řekla bych, že hlad nemají. Voda vypadá docela dobře, je vidět až na dno 120 cm. Ale je pravda, že minulý týden u nás byla průtrž mračen, takže je možné, že se do rybníčku dostalo něco co jim nesvědčí. S tím zaléváním je to dobrý nápad, to tam máte nějaké čerpadlo nebo to tou hadicí teče samospádem? Je pravda, že s rybníčkem je to věčný boj - ještě tak před měsícem mě trápila zakalená voda (ta už se naštěstí hodně vyčistila) teď zase rybičky. Bohužel ve svém okolí nemám nikoho s rybníčkem - nemůžu se s nikým radit, takže se s tím peru sama. Děkuji za rady.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ladik - Stříbrný Zahrádkář (108) - 22.158 (?), 13.5.2009 22:32
asi jsem to špatně napsal
hadicí čistou do jezírka, z jezírka kytičky konví a trávník někdy takovou domácí vodárničkou či jak to čerpadlo nazvat, z klasického ponorného není tlak na postřik
jak píšete je to neustálý boj ale příjemný a člověk přitom relaxuje i když si myslí, že ne ;-)
dneska jsem viděl kolem našeho jezírka skokana zeleného, malé kuňky, ještěrku, užovku, rybičky nepočítám, přiletěla kachna si na chvíli odpočinout a vymáchat se, hrdličky a straka se přiletěly napít a kosáci se vykoupali v potůčku
no není to kráásné, to bych jinde neviděl snad za celý rok :-) a když to ještě potěší i mou ženu nemohu si přát více ;-)
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|