Nové koupací jezírko zezelenalo - bez ryb



host - 209.79 (?)
11.6.2015 15:05

pri svojich pokusoch som palil 1.5w/l co je max. co rastliny znesu. by ste sa cudoval ako to slapalo. Rychlost rastu 1.5cm/den, voda a rastliny vypadali ako prave otvorena sodovka tak obrovske mnozstvo kyslika sa produkovalo a ziadne riasy...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 94.99 (?), 10.6.2015 23:54

PMDD mam tiez odskusane a funguje. Je ale zalozene na principe, ze denne je do vody dodane iba take mnozstvo mikro-makro prvkov kt. rastliny spotrebuju. EI (Estimative index) je zas zalozene na neustalom prebytku zivin. Existuje este niekolko dalsich metod hnojenia ako Walstad, PPS-Pro, Low EI. V podstate funguju vsetky ale jedno maju spolocne, ani pri jednej metode neexistuje to co sa nam snazia natlacit do hlavy rozne spolocnosti, ze dusik a fosfor iba podporuju rast rias a treba ich z hnojenia za kazdu cenu vynechat. To, ze mate v jazierku cistu vodu bez hnojenia a bez viditelneho premnozenia rias znamena, ze vsetko je v rovnovahe (filter vyrobi dostatok NO3, rastliny v noci a ryby dychanim CO2 atd.)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 11.6.2015 9:04

I když akvarium a jezírko sám často porovnávám, tak v tomto to myslím úplně korektně nejde. Nevím, jestli to je tak jednoduché. Když pominu technické komplikace tohoto řešení, jedna otázka - co se děje s živinami (v možném přebytku)  v období, kdy vodní rostliny v jezírku nerostou? Tedy od +- druhé půlky října do +- dubna, necelou polovinu roku

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 4.242 (?), 11.6.2015 9:51

Na riasy vraj zaberaju virusy. Uz sa aj pouzili v boji proti nim. Mozno by stacilo odobrat trochu kalu z jazierok kde zazracne sa riasam nedari, v ktorych su mozno tieto virusy. Nepredava ich niekto?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 94.99 (?), 11.6.2015 10:33

v podmienkach ked nerastu rastliny, nerastu ani riasy...

este raz to skusim vysvetlit a česky:

Cest, které vedou ke zdravému růstu rostlin je více, ale všechny jsou závislé na Liebigovu zákonu minima.
Jak můžete vidět na přiloženém grafu, RYCHLOST (neplést s vitalitou) růstu rostlin závisí na tom, který prvek je limitující. V Liebigovu zákonu existují tři základní proměnné:
1) Světlo
2) CO2
3) Živiny - ty se následně dělí na jednotlivé druhy živin NPK atd.

První graf ukazuje situaci, kdy je v nádrži dostatek CO2 a světla, ale minimum živin. Živiny jsou tedy v tomto případě limitujícím faktorem růstu a rychlost růstu je úměrná množství živin. Přidáním živin se rychlost růstu rostlin zvýší. Jakmile ale přidané množství živin překročí "světle modré" CO2, stane se novým limitujícím faktorem růstu CO2 a další zvyšování množství živin už nepovede k rychlejšímu růstu - to je ten druhý graf. Pokud zajistíme všeho dostatek, tzn. živin, CO2 i světla, bude rychlost růstu rostlin maximální.

Celou dobu doteď jsme se bavili o RYCHLOSTI růstu rostlin, která nemá na řasy až takový vliv. Dobře sami víte, že existuje mnoho nádrží, která produkují týdně kýbel rostlin a stejně v nich rostou řasy. Stejně tak existují nádrže, kde rostliny rostou velice pomalu, ale vitálně a řasy zde nejsou.

Množství řas tedy nezávisí primárně na rychlosti růstu rostlin, ale na jejich VITALITĚ růstu.

Jak tedy dosáhnout maximální vitality? Buď tím, že nebudeme rostliny ničím limitovat (třetí graf) nebo tím, že dosáhneme "vyváženého stavu", který je však VELICE obtížné dosáhnout a proto se v nádržích stále objevuje nespočet různých druhů řas.


Léty testování byly odhaleny souvislosti s nedostkem určitých proměnných a přítomností určitých řas. Zde je výčet nejznámějších z nich:
vláknitá řasa - objevuje se v podstatě vždy, když jsou rostliny limitovány CO2
sinice - objevuje se většinou (ne vždy) jakmile je limitujícím prvkem NO3.
černá štětičková řasa (BBA) - objevuje se vždy, pokud je limitujícím prvkem CO2 (a také jeho kolísání během doby osvětlení)
zelená tečkovaná řasa (GSA - green spot algae) - objevuje se vždy, pokud je limitujícím prvkem PO4

Všimněte si, že žádnou z řas NIKDY nezpůsobuje světlo. Znamená to tedy, že ideální je, aby limitujícím prvkem bylo světlo. Toto je i případ metody Estimative index (metoda s lekým nadbytkem živin) - živiny a CO2 nesmí být limitující a limitujícím se stane světlo. Pokud tedy máte s řasami problémy, i když provozujete metodu Estimative index, je u vás limitujícím prvkem CO2. Proto musíte buď zlepšit CO2 nebo ubrat světlo (nebo obojí). Je to snadné, ve třetím grafu prostě musí být světlo nejníže z těch tří proměnných.

Někteří však namítnou, že lze provozovat nádrže i bez metody Estimative index, ktera vyžaduje dostateční proud vody, CO2 a živin, a mít nádrž naprosto bez řas. Jde to? Samozřejmě, že jde. Je na tom založená už tady spomýnaná metoda PMDD a PMDD+PO4. Limitující proměnnou se při této metodě stávají živiny (konkrétně je to PO4). Jak je ale možné, že se při této metodě nespustí řasy jako např. GSA - zelená tečkovaná řasa? Většinou se spustí a s ní i mnoho jiných druhů řas souvísejících s nedostatkem živin. Ne ale vždy. Pokud dosáhnete tzv "rovnováhy", dosáhnete VITÁLNÍHO růstu rostlin se současnou pomalou RYCHLOSTÍ růstu.

Pokud totiž limitujete VITALITU rostlin něčím jiným než světlem, hranice pro chyby a rozpuk řas je velice tenká a vy se do ní musíte trefit. To je připad zahradních jezírek, kde nemužeme zabezpečit dostatek CO2 a silný proud vody který vyžaduje metoda EI.

Pokud nebudete fosforečnanů přidávat dostatek, objeví se špatná vitalita rostlin a následné řasy související s nedostatkem PO4. Pokud naopak budete přidávat PO4 moc, dostanete se do stavu druhého grafu, kdy bude limitujcím CO2, vitalita rostlin opět upadne a objeví se jiné řasy související s nedostatkem CO2. Jak tedy zjistíte, kdy nastala "rovnováha" a kdy je koncentrace PO4 optimální? Musíte se spoléhat na nepřesné akvarijní testy a zkoušet a zkoušet. Stále ale balancujete na hraně a určitě se sem tam stává, že se objeví nějaký ten rozpuk řas, protože stačí malá chybka v přidání PO4 a rovnováha je v háji. Stejně tak se to může stát i při metodě Estimative index. Je však velice snadné případnou chybu napravit (přidat CO2, přidat čerpadlo pro lepší proud). Při metodě PMDD to ale tak snadné není.
Myslím, že už teď pochopíte...

Učelem příspěvku nebyl dokonalý návod na vyřešeni problému s řasami ale poukázat na příčiny vzniku řas a ukázat cestu kt. je třeba se vydat.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 188.68 (?), 11.6.2015 11:08

Urcite je to zajímavé již jsem se setkal pred par ley na nejake konferenci prave z matematickými modulacemi konkretních hodnot CO2 P N ve vode (marko a mikro prvky se nebrali v potaz) ono to tak nejak vse funguje, jenomze u jezer co ma 99% lidi jsou jeste dalsi zasadni faktory s kteryma se nepocita napr. vykyvy teplot, privalové deste, krmeni, hustota obsadky, vyuzivani pro koupaní, sezonai totalní nálety pylů atd... to jsou faktory ktere mohou tuhle rovnovahu vzdy velmi rychle porusit..rovnez rust ras a rostlin bych nejak nedaval dohromady..preci jen rostliny rostou vytvori kvety plody a pak uz moc zivin nevyuzivaji ba naopak vodu obohacuji kdezto rasa roste temer porad myslim ze hodne jezirkaru zazilo rust rasy pri otepleni v zime... bohuzel aplikaovatelnost do nasich podminek je temer nemozna samo mit nekde simultalni nadrz nekde na ustave v indooru to je neco jinyho...

     a je pravda ze dosti lidi si plete kokalni rasu a sinici, ale i na sicnici ucinkuji inhybitory foosyntezy rovnez sinice je 10 nachylnejsi k navyseni oxidacni sily vody oproti jinym oragnaismus s chlorofilem

           MH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 94.99 (?), 11.6.2015 11:35

Presne preto je nastolenie rovnovahy v zahradnom jazierku tak obrovský problém. Ani firmy kt. sa zaoberaju jazierkami nemaju vo svojich promo nadrziach uplnu sterilitu a sem tam vidite "riasy". Ale su to prave tie problematicke sinice a nie riasy ako zelena vlaknita na kt. sa ludia casto dotazuju.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 11.6.2015 14:15

Aniž bych se Vás chtěl nějak dotknout, myslím že tohle je v jezírku zcela nepoužitelné. Jako úplně základní rozpor vidím hned na začátku v jedné věci - rostliny do jezírka - označované jako vodní rostilny, těžko budou spotřebovávat CO2 z vody. Ty budou brát ten vzdušný.

Když pak o kus dál čtu větu "...Pokud nebudete fosforečnanů přidávat dostatek, objeví se špatná vitalita rostlin a následné řasy související s nedostatkem PO4. Pokud naopak budete přidávat PO4 moc, dostanete se do stavu druhého grafu, kdy bude limitujcím CO2, vitalita rostlin opět upadne a objeví se jiné řasy související s nedostatkem CO2..." tak mi trochu jímá hrůza :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 209.79 (?), 11.6.2015 15:16

rostliny do jezírka - označované jako vodní rostilny, těžko budou spotřebovávat CO2 z vody. Ty budou brát ten vzdušný.

-alfa omega v prevencii proti rasam tzv. filtracné rastliny? Ruzkatec, Egeria atd... Nic? Pak ale naozaj nema zmysel dalej neco vysvetlovat...

PS.: Liebigov zákon bol vytvoreny pri skumani such. rastlin kde sa ratalo s neobmedzeným CO2.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 17.210 (?), 11.6.2015 14:14

Ma to jednu chybu krasy. Energeticka davka svetla teraz v juny je asi 10 x vyssia ako sa bezne vyskytuje v akvarkach. Keby ste si skusili v akvarku prisvietit, tak by ste sa mozno cudovali, ake problemy s riasou by ste mali. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 209.79 (?), 11.6.2015 15:05

pri svojich pokusoch som palil 1.5w/l co je max. co rastliny znesu. by ste sa cudoval ako to slapalo. Rychlost rastu 1.5cm/den, voda a rastliny vypadali ako prave otvorena sodovka tak obrovske mnozstvo kyslika sa produkovalo a ziadne riasy...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika