Nevhodné či opatrnost vyžadující vodní rostliny

morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228) - 30.67 (?)
14.9.2010 22:35
Ahoj. No to je právě otázka... Já jsem se s tím ještě nesetkal, že by vodní rostlina protrhla fólii, ale pochybnost hlodá... Na některých stránkách píšou, že se rostliny sázejí v koších pro zamezení poškození fólie. Geotextilie se pod fólii dává, aby ji nepoškodily kořeny okolních rostlin, z čehož mi vyplývá, že by asi nějaká rostlina měla kořen dost silný na protržení fólie. Třeba u vrbice kypreje (Lythrum) se uvádí, že má dlouhý kůlovitý kořen. Puškvorec a orobinec mají také dost mohutné oddenky, ale zda jsou opravdu schopné tu fólii perforovat, to by mě právě také zajímalo. Ale nerad bych na to přišel až vlastní praxí :c)
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228) - 30.67 (?), 12.9.2010 6:49, zobrazeno: 21018x
Dobrý den. Prosím zkušenější majitele jezírek, zda by se nepodělili o zkušenosti s rostlinami do nich sázených. Zajímalo by mě, které rostliny jsou třeba vysloveně nevhodné (napadá mě třeba rákos, který může zaplevelit přilehlé pozemky), nebo od kterých rostlin hrozí protržení fólie. Je toho víc, tak já to zkusím trochu sesumírovat: 1) které rostliny mohou svými kořeny či oddenky protrhnout fólii? 2) které rostliny jsou nadměrně expanzivní? 3) pokvete leknín volně zasazený? 4) jsou i jedovaté vodní rostliny? 5) které rostliny mohou zaplevelit i okolní nepodmáčené pozemky? 6) existují i rostliny, které se běžně prodávají, ale ve své divoké přírodní formě jsou do jezírek nevhodné? Hodlám totiž materiál sbírat ve volné přírodě... Budu velice vděčný za Vaše reakce.

host - 183.218 (?), 12.9.2010 10:44

Veškeré vodní i bahenní rostliny jsou velice expanzivní.Doporučuji sázet všechny do nádob a pak tam můžete mít i třeba Orobinec.Navíc tím vyřešíte i strach z toho, že vám kořeny protrhnou folii.Proč sázet leknín na volno, když se ptáte na folii?Lekníny sázejte do nádob také, protože jednak rostou jako "utržené od řetězu" a jednak jim, a to hlavně, musíte připravit vhodný /humózní a živný/ substrát jinak porostou mizerně a nekvetou.Po zhruba třech až čtyřech letech je nutné oddenek leknínu rozřezat a sadit do nového substrátu.I divoké rostliny v jezírkách rostou.Stolístek, šípatka atd.Pokud budete sbírat rostliny v přírodě tak bacha, protože některé jsou chráněné a nebo se vyskytují na chráněných územích.Např. kosatec žlutý a leknín bílý je chráněný, jestli se nepletu. V jezírku také musí být také ryby, jinak Vám vodní hmyz bude ničit listy leknínů i rostlin. Zaplevelení pozemku bahenními rostlinami hrozí těžko.Leda že byste měl poblíž nějaké mokřady.Doporučuji prostudovat nějakou literaturu.Zdravím Michal 

morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228) - 30.67 (?), 12.9.2010 11:49
Moc děkuji za odpověď a Vaše rady. Vysvětlím, proč bych se chtěl vyhnout sázení do nádob u všech rostlin, které to umožňují: jednak jsou sázecí koše poměrně drahé (rostlin budou desítky), a taky se na příkřejším břehu špatně zamaskovávají. Samozřejmě u rostlin, které jsou vysloveně expanzivní bych je použil, ale třeba prustka, šípatka nebo penízovka je, podle mojí dosavadní zkušenosti z malého jezírka, nepotřebují. A ty rostliny, které mám zasazené v koších, se stejně prorvou ven (orobinec nejmenší, různé sítiny atp.). Pokusím se sehnat si nějakou literaturu, jak píšete. Leknín jsem chtěl na volno, aby se pěkně rozrostl, ale obával jsem se právě toho, že bez humózního substrátu nepokvete. Nyní to tedy mám potvrzené. Ryby plánuji, ale v tuto dobu je již obtížnější je sehnat. Chtěl bych pár karasů, nějaké slunečnice a 2 modré jeseny. Možná ještě pár hrouzků. A ještě co se týče sběru rostlin ve volné přírodě, sbírám je po okolních písácích a snad jsem ještě nepřinesl domů nic chráněného. Každopádně si vždy vezmu jen kousek oddenku a většinu původní rostliny tam nechávám, nejsem barbar ;-) Ještě jednou děkuji za Vaši reakci, s pozdravem Honza Z.

host - 18.30 (?), 14.9.2010 16:42

honzo, zabudli ste este na jeden typ. su to rastliny jednorocne, ktore vam pekne porastu, aj filtruju vodu ale cez zimu odidu aj s korenmi a vsetko co odfiltrovali pustia do vody, Hnitim odoberaju kyslik. Pestujte len trvale rastliny.

morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228) - 30.67 (?), 14.9.2010 22:15
Děkuji za radu. Nějaké plovoucí rostliny bych příští rok rád vysadil, alespoň bábelku nebo hyacint, tak to budu asi muset včas vytahat z vody, než to začne klesat. Výhodu těchto rostlin vidím v tom, že zastiňují hladinu a tím pomáhají proti přehřívání vody.

host - 223.249 (?), 14.9.2010 17:18

Co se týče těch chráněných rostlin, nejde o to, že byste je všechny vytrhal(to by se vám asi těžko povedlo),ale že by Vás někdo u toho mohl vidět a mohly by být nepříjemnosti.Leknín se vám rozroste až Vás to bude mrzet i v nádobě. Stačí plastový dřez do kterého naděláte desítkou vrtákem díry.Já lekníny miluju.Podle mě to jsou nejkrásnější květy na světě.I "obyčejný" bílý je úchvatný.Ryby stačí nasadit na jaře.Teď ve vodě pomalu stejně začne s chladnými dny všechno usínat.

morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228) - 30.67 (?), 14.9.2010 22:28
Že se leknín rozroste i v nádobě třeba o dvacet šlahounů za sezónu, to vím z vlastní zkušenosti. Problém je v tom, že mám mělké břehy tak 20-30 cm (není to typické jezírko, spíš bazén v přírodním stylu), a proto asi budu muset sázet nějaké trpasličí odrůdy leknínů. Tak jsem si myslel, že na volno by udělaly alespoň takový trs, jako normální leknín v nádobě. Ale když radíte použít nádobu, tak ji použiji, obyčejný plastový květník by měl stačit, pravda? Taky mám lekníny v oblibě, jsou to majestátné rostliny s překrásnými květy. Je to taková královna vodních květin, snad jen škoda, že v našem klimatu nelze venku pěstovat lotos...

fikovnik - (11) - 1.30 (?), 12.4.2012 21:31

My sázíme vodní rostliny včetně leknínů do bedýnek od mandarinek, které poslouží stejně jako drahé koše. Aby se substrát nevyplavoval dáváme do bedýnky silnější netkanou textilii, kterou necháváme větší a po zasazení ji přehneme přes substrát i shora a zaskládáme kačírkem. Složení vlastního 15 let osvědčeného substrátu 30% čistá litevská rašelina, 40% běžná zahradní zemina a 30% jíl. Bez hnojiv. Možná by lekníny kvetly ještě více, ale jejich kvetení v tomto substrátu je dostatečné a navíc tolik nekazí vodu.

host - 251.203 (?), 14.9.2010 19:30

Ahoj.Materiál jsem taky většinou sbíral z volné přírody a myslím, že se to dokonce chytlo, ale chtěl jsem se zeptat opravdu existují rostliny, které mohou protrhnout folii?Nebo alespoň odkud jste se to dozvěděl?

Díky za odpověď... Tomáš

morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228) - 30.67 (?), 14.9.2010 22:35
Ahoj. No to je právě otázka... Já jsem se s tím ještě nesetkal, že by vodní rostlina protrhla fólii, ale pochybnost hlodá... Na některých stránkách píšou, že se rostliny sázejí v koších pro zamezení poškození fólie. Geotextilie se pod fólii dává, aby ji nepoškodily kořeny okolních rostlin, z čehož mi vyplývá, že by asi nějaká rostlina měla kořen dost silný na protržení fólie. Třeba u vrbice kypreje (Lythrum) se uvádí, že má dlouhý kůlovitý kořen. Puškvorec a orobinec mají také dost mohutné oddenky, ale zda jsou opravdu schopné tu fólii perforovat, to by mě právě také zajímalo. Ale nerad bych na to přišel až vlastní praxí :c)
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo16:27
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz