FIltrační medium: Plastové špony

host - 176.2 (?)
26.5.2011 20:17

Dobrý den, do 200l sudu se vleze jen 70l biokuliček, na internetu píšou průměr 42mm.?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

LukysCz - (26) - 164.13 (?), 25.5.2011 20:21, zobrazeno: 12658x
Chci se zeptat máte s tím někdo skušenosti??? Jsou to takové plastové vrtule dlouhé něco podobnýho jako když ořezáváte tužku. Viděl sem to dneska když sem jel pro krmení pro ryby tady kousek od nás u chovatele ryp taková 2m3 velká káď a u toho měl 200l sud plnejch těch špon a vodu krásně čistou a zrovna málo ryb tam neměl cca 5-10cm velký KOI ale bylo jich tam mrtě a to už byli prej přebraný že jich tam je jinak o hodně víc a voda uplně čistá. Tak se chci zeptat zda s tím mátě někdo skušenosti popřípadě jak velké množství špon na jaký objem máte. Já mám jezírko cca 7m3.

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 26.5.2011 17:38

Plastové kousky různého tvaru a původu se v DIY filtracích používají léta, vlastně je to na tom do jisté míry postavené. U starých filtrů by jste viděl nastříhané elektrikářské husí krky,  plastovou drť různého původu, viděl jsem jako filtrační hmotu i malé plastové kuličky - bůh ví z čeho.
Nečekejte, že se dozvíte nějaký konkrétní údaj o ploše či výkonu - tady se to prostě zkouší, dokukd to nefunguje. Postupuje se podle poučky "media není nikdy dost"
U chovatele, kterého jste navštívil, jste vlastně viděl předchůdce kaldnesu a dalších moderních fitlračních medií.  Slovo moderních bych měl možná vyměnit za slovo módních... :)

LukysCz - (26) - 164.13 (?), 26.5.2011 19:05
No je pravda že když sem to chtěl udělat puvodne na 4komory premelslel o nařezanejch husích krkách 1cm prumer ale když sem to spočítal mě to vyšlo dráž hosí krky než když kopupím 70l biokuliček :D a eště bych ho potřebocval kdybych chtěl celej sud 200l přes 200metrů a to si nechci představovat to řezat za 1cm kroužky?D i kdyby to měli bejt 10cm trubičky s toho řezat :D Ale prvně skusím ty špony a dolu dám tak 30cm kartáče, za skoušku nic nedám když špony vemu tady kousek od nás zadarmo :) A příčky do sudu můžu udělat kdykoliv

host - 176.2 (?), 26.5.2011 20:17

Dobrý den, do 200l sudu se vleze jen 70l biokuliček, na internetu píšou průměr 42mm.?

LukysCz - (26) - 164.13 (?), 26.5.2011 20:57
zamozřejmě že do 200l sudu se nevejde jen 70l kuliček ale těch 70l kuliček je levnejšáích nez tech 70l řezat s husích krků :)

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 26.5.2011 22:37

Abyste měli malou představu o tom, kolik biokuliček se vejde do dvoustováku sudu, dám sem pár fotek mého pokusu o provizorní biologickou čističku. Byl jsem k tomu donucen zelenou vodou v mém jinak čistém jezírku. Vinu za tu zeleninu přikládám spoustě pylů, které mi na hladině dělaly svého času žlutý povlak a líným bakteriím v kořenovce. Nechci tu dál s nikým moc rozebírat téma čisté vody v jezírku, toho už se jinde naprobíralo dost, jen chci ukázat ten můj výtvor. Nevím, jestli v tom má prsty tahle bedna, nebo něco jiného, co si načasovalo aktivitu právě na teď, jisté je ale to, že se mi během posledních třech dní, co jsem to šoupnul pod hladinu jezírka,  dramaticky zprůhlednila voda. Asi to bude náhoda, ale doufám, že není.

biokoule1
biokoule1
biokoule2
biokoule2
sud s roštem-kus zatravňovačky
sud s roštem-kus zatravňovačky
vzduchový difusor na dně sudu
vzduchový difusor na dně sudu

biokuličky a nějaká pytlovina
biokuličky a nějaká pytlovina
druhý pytel biokuliček
druhý pytel biokuliček
zavíkováno
zavíkováno
už je tam
už je tam

LukysCz - (26) - 164.13 (?), 27.5.2011 7:10
No jo jenže tobě se ten sud podvodou ztratí :D kdyžho tam dám já tak už by ryby neměli kde přezimovat :D já to budu mít za keřěma a falšnou zdí ještě nevím z čeho a poháněný čerpadlo 2500l/h tak uvidim jak to bude fungovat skusím špony a když to nepujde tak s toho udělám 4komory 1. filtrační kartáče 2. biokuličky 3,4. bioakvacit :)

host - 176.2 (?), 27.5.2011 13:38

Díky, moje představa byla tak ty 3 pytle, ale vidět to, je mnohem lepší. Taky právě pomalu řeším a přemýšlím nad filtrem ze sudů. A v posledním by měli být právě biokuličky. Takže ještě jednou díky.

host - 30.31 (?), 14.7.2011 8:27

A kudy tím kýblem proháníte vodu? Dole je dle nákresu jen připojené vzduchování, tím pádem se ta voda jen tak probublává? Pomohlo by dole (například na boku kýblu) udělat otvory na nasávání vody, kterou budou bublinky vzduchu hnát skrze média (klasický filtr poháněný vzduchem). Možná se ale mýlím a dolu vháníte vodu již obohacenou o vzduch.

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 4.163 (?), 14.7.2011 20:53

Bohužel se mýlíte úplně ve všem. To zelené není kýbl, ale dvoustovák sud, nejsou to nákresy, ale fotografie a vodu vháním z boku dospodu toho sudu padesátkou novodurem, což je dobře vidět na předposlední fotce.
Nicméně, vůbec to nefunguje. Letos se mi prostě nedaří. Už pomalu střádám materiál na pořádnou tříkomorovou filtraci se štěrbinovým předfiltrem. Toto byl jen pokus, který jsem zveřejnil jen proto, aby tazatel přede mnou získal lepší představu o tom, kolik biokuliček se vejde do sudu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz