Chov ryb doma

host - 216.89 (?)
4.5.2016 9:53

Druhé foto.

Pstruh z jezírka
Pstruh z jezírka
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 216.89 (?), 28.4.2016 12:17

No asi největší chybu jsem udělal při stavbě jezírka, špatně vyřešené okraje a to tak, že mi kouká fólie nad vodou... měl jsem tam udělat takový "okop", aby se dala fólie zamaskovat (např kameny, placáky atd.). Takhle zbytečně zkracuji životnost fólie, když je nechráněná. No a jako druhou (menší) chybu si vyčítám, že jsem kopal jen do dvou metrů a né více. Tenkrát mi to "bohatě" stačilo, ale jelikož jsem mohl kopat hlouběji a neudělal to, tak to si teď vyčítám no. Vzduchovací kameny mám v létě umístěny na "prstenci - odskoku" v hloubce 1m, tam mám v koších vysázeny ty stulíky a lekníny. Takže nemíchají vodu v nejhlubší části (to je prohlubeň tak 3*3m s hloubkou 2 až 2,2m). A naopak v zimě používám pouze jeden vzduchovací kámen a ještě ho přetáhnu do mělčiny, aby vodu nemíchal už vůbec! Zapojení filtrací je takovéto - ČERPADLO 15m3/h (není na dně prohlubně/jezírka, ale na tom prstenci s 1m hloubky - z důvodu, aby byla v prohlubni voda co nejchladnější a nepromíchávala se) - TLAKOVÁ FILTRACE pro 30m3 s UV 55W (ta byla první a nestačila) - PRŮTOKOVÁ FILTRACE pro 36m3 (předloni koupená a vše OK) - a pak už jen přepadem do KASKÁDY. UV zapínám jen dle potřeby (např. když se zakalý voda řasou - párkrát v létě a na podzim). Ke pstruhům - přesně jak píšeš... dokuď mají granule, tak je nic jiného nezajímá (v tomhle jsou blbý jako tágo). Loni se mi vytřeli karásci a já se těšil jak je budou chodit lovit do mělčiny... no skončilo to tak, že se musím zbavit asi 50-60 karásků až budu dělat za rok výlov! :-) Ale letos jsem na ně připravenej! Nasadil jsem tam v zimě dva okounky (10cm malé, aby nežrali násadu pstruhů) a ti se právě v mělčině pohybují, takže letošní potěr určitě vychytají!

host - 114.253 (?), 29.4.2016 9:45
Díky moc za cenné informace

host - 222.17 (?), 29.4.2016 18:56

Nemáš vůbec za co děkovat. Je třeba vydržet, experimentovat a člověka to bude bavit a užívat si to... ;-)

host - 95.10 (?), 28.4.2016 22:20
tak ja nevi ale v hloubce 2 metru se nikdo pred vedren neschova clovek musi doplnovat studenou vodu v zime teplou casto cistite to je ta ekomicka blbost ktera odpada mate stalou teplotu a vodu ani jednou za rok nemenim

host - 222.17 (?), 1.5.2016 19:17

Jezírko mám už pátým rokem, hloubka 2,2m. Žádnou studenou vodu v létě nemusím dolévat a to dokonce ani loni při těch tropických týdnech (40°C+). V zimě žádnou teplou vodu nepřidávám (proč proboha?), jezírko je prostě normálně pod ledem (2-3měsíce) a pouze vzduchuji v mělčině. Vodu měním jen jednou za 3roky co dělám výlov a čistím u toho i jezírko. Žádná ekonomická blbost to není a "domácí" chov mě prostě baví a i se vyplatí! Nároky na provoz jezírka jsou srovnatelné s nároky na jezírko okrasné např. s koi kapry...!

host - 216.89 (?), 4.5.2016 9:52

Pro doložení mého tvrzení, že domácí chov pstruhů lze úspěšně praktikovat i v jezírku, přikládám foto mých pstruhů ze zahradního jezírka. Jedná se o loňi nasazené pstruhy (násada měla 6-9cm). A za ten rok jsem je vykrmil ke 40cm a to bez větších potíží. Takže se to nebojte vyzkoušet. 

Pstruh 40cm
Pstruh 40cm

host - 216.89 (?), 4.5.2016 9:53

Druhé foto.

Pstruh z jezírka
Pstruh z jezírka

host - 130.27 (?), 5.5.2016 12:04
pěkné, za půl roku z pěti cm na 30 cm jde uchovat, to je asi granulkama? Krmíte někdo jen rybkama a zak jak dlouho urostou na rybkách?

host - 222.17 (?), 5.5.2016 14:22

Přesně jak píšete. Jedná se o kvalitní Dánské granule (ty nejběžnější - ať nedělám reklamu). S krmením rybkama bohužel nemám (ani mé okolí) zkušenosti. Ale jak si pstruh navykne na granule, tak nemá o nic jiného - živého zájem! Čekal jsem, že mi pochytají potěr karase, ale ošklivě jsem se spletl a desítky malých loňských karásků vesele plave dál! Muselo by se jednat o hlavní krmivo, namísto ganulí, jinak o to asi nezavadí! Teda lespoň ti moji hošani.

host - 114.253 (?), 5.5.2016 21:51

Jak silnou filtraci používáte?Má smysl za tři hodiny přečerpat objem vody v jezírku nebo je to zbytečně rychle?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz