Čerpadlo

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 158.206 (?)
7.7.2008 18:32

Z mé vlastní zkušenosti vyvozuji, že čerpadla umístěná mimo nádrž, v šachtě, na tzv. suchý provoz, mají vyšší spotřebu energie než tam, která jsdou zcela zatopena vodou v samotném jezírku, při jejich srovnatelném výkonu. Myslím, že čerpadla zcela zatopená vodou jsou tišší než jejich verze v jímce. Cena myslím nebude dobrý parametr, u našich čerpadel jsou speciální "suchá" čerpadla dražší, ale u jiné značky tomu může být jinak, z toho bych nějký závěr nevyvozoval.
Ohledně požadovaného výkonu, vemte zahradní hadici, změřte si, kolik vám vyteče litrů za minutu, a zkuste si ji pustit v jezírku. Získáte daleko lepší představu, zda potřebujete 30 nebo 130 litrů, ona je to dost pocitová záležitost, co někomu připadá málo je pro jiného moc...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 211.7 (?), 5.7.2008 21:54, zobrazeno: 19208x

Dobrý den, chtěl bych si do jezírka pořídit malý vodopád. Jaké čerpadlo je lépe použít - ponorné umístěné přímo v jezírku nebo čerpadlo mimo jezírko umístěné třeba v šachtě? A jak výkonné? Existuje nějaký "vzorec" pro výpočet vhodně výkonného čerpadla pro to či ono jezírko?

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 158.206 (?), 6.7.2008 20:17

Potřebujete vědět, kolik litrů vody za minutu (hodinu) chcete na vrcholu potůčku, jaké převýšení budete překonávat, a jak dlouhým vedením vodu potáhnete. Pak je výběr čerpdla prakticky mechanická záležitost.
K Vašmu druhému dotazu, čerpdlo v šachtě bude mít téměř jistě než to utopené v nádrži, šachyt se psíše využívají u samotížných filtrací, u potůčku či vodopádu to vydím jako zbytečné

host - 211.7 (?), 6.7.2008 23:01

Převýšení bude cca 1,5m a vedení bude cca 4-5m. Vaší odpovědi ohledně toho čerpadla v šachtě nebo čerpadla ponorného nerozumím. Více se mi líbí varianta čerpadlo v šachtě-nebude rušit ryby v jezírku a nebude tam zabírat místo... Co vy na to? Proč volit ponorné čerpadlo?

host - 187.62 (?), 7.7.2008 11:23

Možná jsem vedle ale mám pocit, že p. Hrkal se snaží naznačit, že čerpadlo v šachtě bude mít stejný výkon i parametry ale bude téměř zbytečně dražší.

Z vlastní zkušenosti mohu říct, že čerpadla ponorná nejsou tak veliká aby v jezírku vskutku "překážela" a většina je tak tichých, že pochybuji i o tom rušení ryb...

Hezký den

host - 211.7 (?), 7.7.2008 12:40

Více lidí už mi tvrdilo, že obě čerpadla budou mít sice papírově podobné parametry, ale v praxi je prý rozdíl patrný ve prospěch čerpadla v šachtě. Tak nevím. A jak výkonné by jste tedy zvolili, tak abych měl slušný vodopád? 4000l/hod je dostačující?

host - 62.183 (?), 7.7.2008 12:46
To nelze takto napsat - čerpadlo musí být výkonné i tak, aby za cca 24 hodin zvládlo přečerpat obsah jezírka zhruba 4x...

host - 187.62 (?), 7.7.2008 15:30

nic ve zlém, ale pokud se ten vodopád neužívá jako vývod z filtrace, je uplně jedno, kolikrát pročerpá obsah jezírka.

host - 62.183 (?), 7.7.2008 15:44
Ano, samozřejmě jsem měl na mysli spojení s filtrací...

host - 187.62 (?), 7.7.2008 16:56

já to pochopil tak, že pisatel už má zařízené jezírko (předpokládám s filtrací) a chce si pořídit vodopád:-)

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 158.206 (?), 7.7.2008 18:32

Z mé vlastní zkušenosti vyvozuji, že čerpadla umístěná mimo nádrž, v šachtě, na tzv. suchý provoz, mají vyšší spotřebu energie než tam, která jsdou zcela zatopena vodou v samotném jezírku, při jejich srovnatelném výkonu. Myslím, že čerpadla zcela zatopená vodou jsou tišší než jejich verze v jímce. Cena myslím nebude dobrý parametr, u našich čerpadel jsou speciální "suchá" čerpadla dražší, ale u jiné značky tomu může být jinak, z toho bych nějký závěr nevyvozoval.
Ohledně požadovaného výkonu, vemte zahradní hadici, změřte si, kolik vám vyteče litrů za minutu, a zkuste si ji pustit v jezírku. Získáte daleko lepší představu, zda potřebujete 30 nebo 130 litrů, ona je to dost pocitová záležitost, co někomu připadá málo je pro jiného moc...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo16:27
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz