Barva listů leknínu

host - 183.218 (?)
13.6.2010 21:11

Mladé listy jsou červené a později získávají zelenou.Je to přirozené. Lekníny milují slunce a pokud vám nekvetou mají chudý substrát.Lekníny vyžadují těžkou humozní půdu. Hrabanku smýchejte se zetlelým hnojem (zhruba tak 3:1) Čím více hnoje dáte, tím lépe.Ale ne zase moc, protože pak sezelená voda v jezírku. Což sice rybám nevadí, ale nevypadá to moc hezky.Do substrátu přidejte ještě část jílu a trochu to ještě celé "osolte" dřevněným popelem a kostní moučkou.Jinak čím starší rostlina, tím větší listy a květy má. Zhruba po třech či čtyřech letech je dobré rostlinu vyjmout z jezírka a po oddělení rozrostlého oddenku přesadit.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 101.154 (?), 31.5.2010 12:49, zobrazeno: 7368x

Dobrý den, vloni jsme si udělali jezírko a máme v něm lekníny. Minulý rok byly listy zelené, ale letos rostou červené. Může to být v závislosti na teplotě? Nebo na pH, minulý rok jsme měli pH vyšší. Děkuji Lenka

host - 166.38 (?), 31.5.2010 20:01

Mám je taky červené - oni zezelenaj. Myslím, že to bude teplotou vody, zatím je dost chladno

host - 101.154 (?), 1.6.2010 9:55

Děkuju, včera jsem je sledovala a zdá se, že už některý list začíná zelenat. Ale co je super, že už leze poupě květu. Myslela jsem, že v této zimě ani nevykvetou.

host - 241.22 (?), 2.6.2010 21:00

Taky sem měla listy červené.už zelenají, ale poupata?o těch si asi můžu nechat zdát, už mi asi ani kvest nebudou, jezírko mám druhým rokem a nic, kamaráce lekníny už kvetou.

host - 101.154 (?), 3.6.2010 9:18

Nepropadat panice! Určitě se jednou dočkáte. Vloni nám kvetly 24.června, tak je ještě čas.

host - 241.22 (?), 13.6.2010 20:05

Teď to vypadá tak, že asi dočkám, už se rýsujou.

host - 183.218 (?), 13.6.2010 21:11

Mladé listy jsou červené a později získávají zelenou.Je to přirozené. Lekníny milují slunce a pokud vám nekvetou mají chudý substrát.Lekníny vyžadují těžkou humozní půdu. Hrabanku smýchejte se zetlelým hnojem (zhruba tak 3:1) Čím více hnoje dáte, tím lépe.Ale ne zase moc, protože pak sezelená voda v jezírku. Což sice rybám nevadí, ale nevypadá to moc hezky.Do substrátu přidejte ještě část jílu a trochu to ještě celé "osolte" dřevněným popelem a kostní moučkou.Jinak čím starší rostlina, tím větší listy a květy má. Zhruba po třech či čtyřech letech je dobré rostlinu vyjmout z jezírka a po oddělení rozrostlého oddenku přesadit.

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 13.6.2010 22:02

Jezírko s lekníny máme čtvrtým rokem. Dva roky nic moc, vloni kvetly pěkně. Letos z jara jsem ke každému zapíchnula tyčinku - hnojivo na lekníny a nevím jestli to může být i tím, ale žasnu - jeden z nich měl najednou 18 květů! A to není nijak velký Některé kultivary mají červené, či do bronzova listy trvale.

Nejsou v koších, ale volně vysazené v mělké zóně, s balem co měli, jenom zasypané v kačírku
Nejsou v koších, ale volně vysazené v mělké zóně, s balem co měli, jenom zasypané v kačírku
Jenom jsou hrozně špinavé, stejně jako celá voda, sněží nám tu všude topoly
Jenom jsou hrozně špinavé, stejně jako celá voda, sněží nám tu všude topoly

host - 101.154 (?), 14.6.2010 9:10

Nádherné jezírko, gratuluju! My už máme listy zase zelené a včera kvetlo 9 květů. Vloni jsme měli nejvíce 13 květů najednou, taky jsme zapíchli tyčinku s hnojivem Přes zimu byl ve vodě a letos jsme nehnojili a zatím vypadá úžasně. Bohužel nemám foto, protože všechny mám v jiném formátu. Hodně úspěchů. Lenka

host - 61.15 (?), 6.7.2010 10:16

Dobrý den, máte opravdu nádherné jezírko, jen jsem se chtěl zeptat, v jaké hloubce vám rostou lekníny. Já jsem je zatím dával vždycky do hloubky cca. 70cm a nikdy mě nenapadlo, že bych je mohl dát i do mělké zóny, což tedy na vaší fotografii vypadá skutečně nádherně. Děkuji L.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz