Automatický hlídač výšky hladiny
|
|
 |
 |
host - 175.210 (?) 26.1.2013 18:38
Jak to vypadá s nabídkou „domácích vodáren“ nevím, ale sem tam se obje- vují DV s miniaturní tlakovou nádobou (je nutná, aby to vůbec fungovalo), kde odběr, obrazně - pár kapek, spustí čerpadlo. Bývají ji v nabídce i u Munťfuňť. Podzemní nádrž by musela mít tak velkou kapacitu, aby se z ní dalo doplňovat jezírko, po celou dobu nepřítomnosti. Možné je i řešení, kde by byly snímače hladiny v jezírku mini a max, které by ovládaly čerpadlo, bez nutnosti mít TN-darling, místo toho se dá amatérsky vyrobit zařízení, které využívá větší plovák na svislé tyči+dva koncáky(vyp, zap). Vše záleží na možnostech a schopnostech(jsem pracháč, či hračička).
brousek
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 126.122 (?), 26.1.2013 12:40, zobrazeno: 24327x
Pokusil jste se někdo vyrobit doma automatický hlídač hladiny s dopouštěním vody? Napadlo mě použít mechanismus z WC splachovače, ale to by vyžadovalo napojení na vodovodní řád (nutnost tlakové vody) nebo domácí vodárnu (darling). Chtěl bych k doplňování využít podzemní nádrž s děšťovkou. Takže jen propojit hadicí plovák s čerpadlem. Ideální by bylo, kdyby existovalo čerpadlo reagující na pokles tlaku (spadnutím plováku jako v nádobce WC) bez expanzní nádoby. Po doplnění vody by se zase vypnulo. Takže by nebyla nutná žádná elektronika. Jen proud do čerpadla.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 126.122 (?), 26.1.2013 12:47
Ještě doplnění profi výrobkem cca za 2000,-
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 126.122 (?), 26.1.2013 16:37
Chci dopouštět odpařenou vodu do jezírka. V létě ubývají až stovky litrů vody denně a když nejste 14 dní doma tak zvláště u gravitační filtrace jde o fatální průšvih...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 126.122 (?), 26.1.2013 18:44
Plocha hladiny je cca 100m2. Jezírko je celý den na slunci a je na jihu Jižní Moravy. Takže voda ubývá před očima :-)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 175.210 (?), 26.1.2013 18:38
Jak to vypadá s nabídkou „domácích vodáren“ nevím, ale sem tam se obje- vují DV s miniaturní tlakovou nádobou (je nutná, aby to vůbec fungovalo), kde odběr, obrazně - pár kapek, spustí čerpadlo. Bývají ji v nabídce i u Munťfuňť. Podzemní nádrž by musela mít tak velkou kapacitu, aby se z ní dalo doplňovat jezírko, po celou dobu nepřítomnosti. Možné je i řešení, kde by byly snímače hladiny v jezírku mini a max, které by ovládaly čerpadlo, bez nutnosti mít TN-darling, místo toho se dá amatérsky vyrobit zařízení, které využívá větší plovák na svislé tyči+dva koncáky(vyp, zap). Vše záleží na možnostech a schopnostech(jsem pracháč, či hračička).
brousek
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 126.122 (?), 26.1.2013 23:47
Spíše hračička (bez peněz :-)). A baví mě taky něco vyrábět. Když vidím nabídku "udělátek" na hlídání hladiny za 9 litrů apod. tak už z principu musím něco vymyslet. Zjistil jsem, že kamarád má ve studni čerpadlo, reagující na tlak v potrubí na závlahu : tlak povolí (klesne plovák na ubývající hladině) - čerpadlo sepne, tlak se zvýší (plovák uzavře napouštěcí trysku) - čerpadlo se vypne. Popisuji budoucí situaci na jezírku. Jemu na závlaze regulují tlak v potrubí elmag. ventily - na jezírku to bude mech. ventil s plovákem. Takže přesně to co hledám. Cena je sice kolem 7 litrů, ale je to stále míň než 9000 jen za profi hlídač bez čerpadla.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |