Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Tak si budeme „povídat o rybičkách“. Psal jsem o jakési své představě, ale každý může mít jinou. Myslel jsem, aby ryby byly v nádrži běžně vidět, aby jim podmínky dlouhodobě vyhovovaly a aby i jejich velikost (i počet) byla uměřená velikosti a funkci nádrže. Ale někomu může třeba víc vyhovovat „tajemno“ vody. Prostě, ví že tam ryba žije a nevadí, když ji vidí jen zřídka nebo vůbec, a to mu stačí. To je vlastně o tom jestli ryby přírodní formy zbarvení nebo barevné (jsou mnohem viditelnější) a jestli druhy preferující hladinu nebo dno.
Jezírko jsem si odhadnul zhruba na 100 m². Určitě se tam nehodí, bez dalšího zajištění, proudomilné a lososovité ryby. Taky amur a někdy i kapr by potřebovali asi nějaké dodatečné zajištění pěstovaných rostlin. Na rostliny to jsou docela pracovití raubíři. A taky asi oba nebudou tak docela domácí druhy. Skoro určitě bude jezírko vyhovovat línovi. Mlíčák, se širokými vějíři párových ploutví, pomalu proplouvající stíny mezi rostlinami je krásný. Ale nebývá tak vidět často. Dva líni určitě nic nepokazí. Naopak, přiměřený biologický zákal vody omezí vláknité řasy. Jezírko je dost veliké na to, aby v něm žila i štika a několik let třeba i sumec. Štika ráda bývá u hladiny a útok na vypuštěnou rybku je úžasný děj. Sumec může být, pro lepší viditelnost, albín. Až vám bude velký, vypustíte ho do volné vody. Ale to už zase je i o krmení. Úhoř by se krmit nemusel, ale asi ho ve dne do vypuštění jezírka neuvidíte. Taky okoun, lovící s naježenými ploutvemi, je krásně zbarvená ryba. Raději jen jikrnačky, přemnožuje se. Plůdek pak vyžere zooplankton a kvalita vody se zhorší. To samé plotice a vůbec každý, více zdařilý výtěr.
K „odsávání“ živin použít nějaké dekorativní silné vysavače. Do břehu třeba vysoký kosatec žlutý a do mělké vody nízký ďáblík bahenní. 100 m² plochy by se taky nezbláznilo pro jeden leknín, i když to zarytí ochránci krajiny neradi vidí (líbí se mi zářivě červený). Někam se hodí i vrby. A nejsou jen žlutá a kroucená. A po vegetaci se přírůstky „sklidí“ na kompost. Tak tolik moje „úvaha“ o jezírku a rybičkách. JG

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 16.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika