PH ve vodě



Kečup - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 16.118 (?) 
27.7.2014 15:49, zobrazeno: 4306x

Dobrý den

nestačí si vodu jenom užívat, ale i kvalitně o ni pečovat. Za předpokladu, že "celková alkalita" je její hodnota v pořádku, upravíme pH na základě výsledků co jsme změřili.

Ideální hodnota pH 6,2 – 7,2

je jedním z nejdůležitější faktorů ve vodě, provádí se jako první měření, pak alespoň jednou za týden. Při výskytu nečistot nebo za horkého počasí se interval zkracuje. Plno odborníků se v rozpětí pH mírně rozchází.

Obecně platí, že pH bazénové vody má tendenci stoupat.

NÍZKÉ hodnoty pH:
K 6,5 pH vzniká nepříjemný chlorový zápach. K 6 pH začínají korodovat kovové části, zvýšená spotřeba chloru, svrašťování PVC folií.  Voda je příliš kyselá. Začne rozpouštět povrch, vytváří nerovnosti, je ideální pro růst řas. Kovy začínají korodovat, armatury, čerpadla apod. Při okxidaci s kovem vznikají sírany. Tyto sírany jsou uvolňovány z vody a způsobuje ošklivé hnědé a černé skvrny. Při plavání svědí oči a nos. Naše plavky se rozpadají a pokožka bude suchá a svědět.

Zvýšení pH se zvyšuje nejčastěji sodou (uhličitan sodný).

O: 0,1 pH na 1m3=4 g sody (uhličitan sodný). Jinou alternativou je provzdušňování vody, oxidem uhličitým (dříve kysličník uhličitý).

VYSOKÉ hodnoty pH:

Snížení účinnosti chlóru, usazeniny, zakalené voda, dráždění očí, při hodnotě 7,5 pH dochází ke ztrátě dezinfekčního účinku vody,8 pH začínají vznikat vápenné usazeniny a to především u středně tvrdé vody. Začíná vidět čára ponoru, kde se zachycuje prach a nečistoty. Voda ztrácí jiskru a začíná zakalení. Ve filtru se písek přetváří do podoby cementu a ztrácí svou schopnost filtrovat vodu. Ve filtraci dochází ke slepení což má za důsledek zakalení vody.

Pozor  (HCI) snižuje pH skokově. Logaritmická závislost zase určuje fakt, že při pH lišícím se o jeden stupeň se koncentrace H+ liší desetinásobně, při hodnotách např. 6 a 8 je pak rozdíl v koncentraci H+ už stonásobný. Jestli budete dodržovat hodnotu vody 6,5 –do 7 pH, tak se po čase ztratí vodní kámen co máte na dně. Tento proces však trvá několik dnů až týdnů.

Po 1/2 hodině je kyselina zneutralizovaná. Nebojte se po 3 hodinách se můžete koupat kyselina se neutralizuje s rekcí sloučenin vápníku a hořčíku

Ke snížení o 10 ppm na 1m3 = 16ml kyseliny chlorovodíkové (30%), nebo o 0,1 pH = 30 ml kyseliny chlorovodíkové (38%) na 1m3.

Kyselinu rozředíme v umělém kýblu, jedině do vody, kterou jsme nabrali z bazénu. Pokud přidáváme velké množství kyseliny do bazénu tak se provádí na několik fází. NEPŘIDÁVEJTE velké množství na jednou.

Vypněte čerpadlo a počkáme nejméně půl hodiny, až se zastaví pohyb vody. Nalijeme naměřené množství pomalu na jednoho místo (nejhlubší). Voda se bude zakalovat, to je normální. Ponecháme chemii min. 30 minut v klidu, pak zapneme čerpadlo po dobu alespoň 4-6 h. Test budeme znovu opakovat po 48 h. a opakujte podle potřeby. (Tento recept použití do vody, je účinější než ostatní).

Kontrola hodnot „Celkové alkality“ vody, tyto hodnoty jsou spojené, jsou to dvojčata nebo spojené nádoby pH a celková alkalita a navzájem si pomáhají.

Měření se většinou provádí: proužkovými- tabletový - kapičkový testery, kyvetový testy, digitální multimetry, spektrofotometry i vizuální testy i jiné.

Nezmiňoval jsem o výrobcích kterýma je trh nasycen, to nechám na ostatních.

Kečup

Hodnota pH různých látek
Hodnota pH různých látek
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika