Krytý Bio bazén



host - 139.8 (?) 
17.4.2017 15:29, zobrazeno: 2334x

Ahoj, začínám reálně uvažovat o postavení tzv. veřejného krytého Bio bazénu jako první v ČR.

Představa je asi taková:

Budova by jak zvenku tak zevnitř připomínala klasická plovárna s bazénem se železobetonou konstrukcí s nějakým obkladem o rozměrech 25 x 12,5 metrů s hloubkou od cca 1,3 - 4 m. Voda v bazénu by se čistila na způsob kořenové čističky tzn. pomocí bahenních rostlin, která by mohla být umístěna venku za halou popř. v nějakém vyhřívaném skleníku pokud by to technicky šlo) + mechanická filtrace (ideálně bazénový vysavač, skimmer, štěrbinový a bubnový filtr).Teplota vody cca 26 stupňů C. Vyhřívaní bazénu pomocí elektrického průtokového ohřívače nebo tepelným čerpadlem popř. se solárními kolektory. Kapacita lidí max. 500 na jeden den. Vedle nebo někde podlíž kořenovky ještě klasická čistička odpadních vod. Do ČOV by tekla voda z WC, ze sprch a znečištěná voda z bubnového filtru. Vyčištěná voda z ČOV by se znovu použila na WC, do sprch, na trávnik okolo budovy a na ostřik do bubnového filtru (pokud se ta voda nesmí znovu použít tak mě prosím v komentářích opravte).

Shrnutí:

Chtěl bych slyšet jakýkoliv názor na tento projekt a zda si myslíte, že by to bylo realizovatelné. Všechny plány, co jsem napsal jsou zatím jen v hlavě, protože hlavní obavu mám z té teplé vody (kdyby byla chladnější míň lidí by přišlo - vhodné spíš pro otužilce) aby tam byla ta biologická rovnováha = čistá voda. Sám chci být provozovatel i správce = živnost. Celý areál by byl v provozu cca sedm měsíců (duben - říjen) z důvodu biologického čištění (možná i déle). Peníze chci získat hlavně z dotací, úvěrem od banky či města a něco z vlastních peněz. Realizace stavby svépomocí a od firem. Jinak si myslím, že jako podnikatel (živnostník) bych měl šanci ten provoz bezproblémů utáhnout (pokud bude dobrá návštěvnost) a hlavně generovat zisk. Jít do klasické plovárny s chemickou úpravou vody je sebevražda. Podnikatelsý záměr či projekt není hotový (ještě jsem nezačal). Místo stavby jakékoliv větší město, ideál Praha.

Budu rád za každé přípomínky, návrhy atd. moc věčný.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 64.148 (?), 27.4.2017 0:32

Obávám se, že by bylo dobré si napřed přečíst nějaké hygienické předpisy o veřejných plovárnách. Jestli to půjde postavit a provozovat, počítejte s tím, že to finančně neutáhnete, zejména po stránce spotřeby el. energie a vody samotné. Vezměte si na pomoc kalkulačku, kalorimetrickou rovnici, spočítejte si potřebné množství energie pro ohřev vody se započtením tepelných ztrát a myslím, že Váš podnikatelský záměr brzy odložíte... Neznám podobný podnik, který by se nemusel trvale dotovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 250.122 (?), 27.4.2017 7:40

Tady mate jiny autoruv prispevek. Po precteni vam bude vsechno jasne. Uz dlouho jsem se takhle nepobavil

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 139.8 (?), 27.4.2017 20:01

Tento příspěvek je od jiného autora, já s tím nemám nic společného. Ohledně té kořenovky mi jeden člověk, co se tím zabývá řekl, že to není možné použít. Jediná možnost pokud chci stále využít bezchlórovou technologii je tzv. Living Pool a vyrábí je rakouská firma BIOTOP. Kde se voda čistí pomocí biofiltru (hlavně přes několik vrstev molitanů a plus něco dalšího) a přes filtr, kde se voda zbavuje fosforu a poté vyčištěna voda teče zpět do bazénů. U nás na této technologii nic podobného není, ale např. v sousedním Rakousku tyto Living Pools stále přibývají jak soukromém sektoru tak i ve veřejných koupališť. Ještě musím zjistit víc informací (u nás má taky zastoupení) jak to celé funguje atd. Údajně to mají vyzkoušený na pětadvacítce takže uvdíme. Rád bych tomu věřil, ale stále jsem skeptik. Ohledně nákladů na provoz bych upozornil na jednu docela zásadní věc! Nikde jsem neviděl u nás i v zahraničí, že by se bazén mimo provozní dobu zakrýval aspoň fólii nebo lépe lamely. Chápu, že u padesátky by to technicky bylo hodně složité, ale ušetřilo by se tím nemalé finanční náklady a další úspory.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika