|
Švestkové víno
|
|
|
|
|
|
|
|
pvbo - (13) - 131.72 (?), 27.9.2011 20:53, zobrazeno: 123654x
Dobrý den všem. Již nějakou dobu si pohrávám s trochu kacířskou myšlenkou proměnit část švestek ve víno. V některých částech světa je to běžná záležitost (Čína, Japonsko). Je tu někdo, kdo již to realizoval? Václav
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.36 (?), 4.10.2011 18:53
Musím Vás vyvést z omylu, to švestkové víno již popisoval B. Valenta ve svém spisku "Příprava domácích vín" v roce 1966 (používal sušené švestky) a jiný návod jsem četl někdy v 80 letech. Naposledy jsem tuto problematiku "řešil" někdy před 8 lety, ale již nemám na dotyčného link. Jde-li Vám o recept, není problém, je jen trochu delší na přepis do tohoto vlákna. Lojza
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
pvbo - (13) - 131.72 (?), 4.10.2011 21:20
Jestli máte recept na švestkové víno, tak šup s ním sem! Do tohoto fóra recepty na švestkové víno jednoznačně patří. Zajímají mně dále veškeré praktické zkušenosti s jeho výrobou, vč. následného skladování. V.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.36 (?), 4.10.2011 23:12
Recepty - Valenta (objem 5 litrů) volně převyprávěný zde, a knížka na ukázku:
I.postup : 80 dkg přebraných sušených švestek, nejlépe rozkrájených, nebo natržených, 1/2balíčku živné soli, 5g kyseliny citronové a 10 dkg cukru spaříme 3,5 l vařící voda (popřípadě velmi krátce povaříme). Po vychladnutí přidáme kvasinky a směs ponecháme v uzavřené nádobě kvasit asi jeden den. Potom vše vylisujeme, ke šťávě přidáme 1/3 roztoku (1,5 kg cukru v 1 litru vody) a v kvasné nádobě (uzavřené kvasnou zátkou) ponecháme kvasit. Asi za 3 dny přidáme další třetinu cukerného roztoku a za další týden poslední dávku (vždy moštem zamícháme a ihned uzavřeme nádobu). Po vykvašení přetáhneme víno z kvasnic, necháme několik dní ustát a plníme do lahví.
II.postup: 1 kg švestek nakrojíme nebo natrhneme, spaříme 3 l vroucí vody, ve které jsme rozpustili 1 kg krystalového cukru, přidáme 5 g kyseliny citronové a ½ balíčku živné soli. Po vychladnutí směs přelijeme do kvasné nádoby, vmícháme kvasinky a ponecháme (uzavřené kvasnou zátkou) kvasit. Po skončeném kvašení stočíme víno z kvasnic a z vyluhovaných zbytků a po ustátí plníme do lahví. Doporučuje se před úplným vykvašením víno stočit do menší nádoby opět uzavřené kvasnou zátkou, nechat dokvasit a po ustátí plnit do lahví. Tolik citace z knížky, v praxi se ještě ukládalo na cca půl roku k uležení a teprve potom konzumovalo. Toto víno lze i tzv.dolihovat přidáním určitého množství pálenky.
Jiný recept ze zralých švestek: (cca 10 litrů)
5 kg hodně zralých švestek, 5 l vody, 1 kg krystalového cukru, sáček živné soli, kvasinky Vínka, či jiné vinné.
Švestky omyjeme, vypeckujeme, rozmačkáme, dáme je do vhodné nádoby, přidáme hrst roztlučených pecek i s jádry, zalijeme převařenou a vychlazenou vodou a nakonec přidáme živnou sůl a kvasinky. Nádobu přikryjeme a necháme v teple asi 3 – 4 dny nakvasit. Poté švestky vylisujeme a šťávu nalijeme do demižonu. Přidáme svařený a vychlazený roztok z cukru a 2 litrů vody, promícháme, demižon uzavřeme zátkou s kvasnou uzávěrem, a při teplotě 15 – 20°C kvasíme tak dlouho, až kaly sednou a víno se vyčistí. Potom se víno stočí na měsíc do čistého demižonu, anebo přímo do lahví a uloží v chladnu na 2 – 3 měsíce k dozrání.
Anglický recept nebudu dávat, je odlišný proti naší zavedené praxi (a obsahuje u nás nepoužívané komponenty).
Snad Vám to pomohlo, když tak se ozvěte.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 111.65 (?), 22.10.2011 16:58
Pánové, švestkové víno patří mězi moje nejoblíbenější! Receptůra není až tak složitá. Nasbírajte 3l švestek, nejlépe již mrvními mrazy přejíté (jsou poté sladší) a celé je na troše vody povařte v hrnci na kamnoch. Švestky tak pustíja výrazněji chuť i barvu. Ještě v hrnci možete přidat 2kg cukru, (také záleží na cukernatosti švestek, ale ty 2kg jsou průměrem) 1x kvasinky Vinky a 1x živnů sůl taktéž Vinky, no a nezbývá než sa těšit na výýýborné víno, které bude hotovo tak 3 měsíce. Ve druhém měsíci, již můžete víno stáhnou z kvasnic a nechat dokvasit jen šťávu, to už záleží na osobním vkusu. Dobrů chuť! a Nazdraví!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4
|
|
|
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
|
|
|
|