Mrkvová
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 63.110 (?), 11.4.2011 14:08, zobrazeno: 12792x
Přátelé, zase lahůdka.-)) dostal jsem se k recepisu v angličtině a mám naloženo podle návodu. Ale tuším tam malý zádrhel. Proto Vás prosím o radu případně pomoc, jestli mám skutečně postupovat tak, jak je tam uvedeno.
Jedná se o překlad, tak se prosím nedívejte na slovíčkaření. Poměry mám přepočítané na naši soustavu.
Zde je návod:
1) nastrouhejte neloupane mrkve
2) dejte je do 7 pint vody, uvedte do varu a povaerte do mekka 25-30minut
3) mezitim dejte polovinu cukru do XXXXX (Primary - asi zaklad, nevim)
4) nakrajejte Citrony/pomerance na platky a narovnejte je navrch curku
5) kdyz jsou Mrkve hotove scedte je, vodu lejte pres cukr a platky
6) michejte dokud se nerozpusti cukr a voda nebude vlazna.
7) pridejte hrozinky a psenici, prekapejte winimy kvasinkami
8) Prekryjte sterilnimi (? cistym) hadrem, a dejte "nastranu" - denne
michejte
9) po sesti dnechech pridejte zbytek cukru a poctive zamichejte nez se
rozpusti
10) Fermentuje po dobu 8 dnu, denne michejte
11) prelijte a uzavrete proti vniknuti vzduchu.
12) uskladnete na 30 dni a pote znovu na 30 dni (???)
13) dejte do lahve, ochutnejte po roce.
jsem v bodu 9 - 10. Materiál kvasí dost bouřlivě. Mám pak počkat až bude po kvasu a teprve pak to zavírat, aby jsem zamezil přístupu vzduchu? Mám pocit, že to bude trvat trošku déle.
Díky za rady, začátečník
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 63.110 (?), 11.4.2011 15:17
Pro upřesnění. Jde mi o to, v jakém okamžiku materiál scedit a uzavřít... Bojím se, aby mi to nezkyslo... a na druhou stranu, aby nedošlo k výbuchu..?.)))
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 39.184 (?), 12.4.2011 17:47
Specifikem "anglických receptů" na ovocná a zeleninová vína je jejich "prvotní kvašení" v otevřených nádobách (větčinou plastový kbelík, někdy jen přikrytý plachetkou proti hmyzu) po dodu 5 - 6 dnů a pravidelně promíchávaný. Poté kvas scedí do uzavřené nádoby (demižon s kvasnou zátkou), kde kvašení nechají dokončit (dokud se "obsah" nezačne čistit). Poté teprve čistý obsah stáhnou hadičkou do dalšího demižonu a nechají ještě jednou dočistit. Pak se již víno lahvuje a nechává "odležet".
Podrobnosti lze najít v publikaci : Výroba domácích vín, Judith Irwinová, překlad 1995, vydala Agentura CESTY,
Já bych po 5-6 dnech obsah "kbelíku" scedil do demižonu, přidal zbývající cukr (předem rozpuštěný v převařené vodě), řádně promíchal, uzavřel kvasnou zátkou a nechal dokvasit...
Zdravím Lojza
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 63.110 (?), 13.4.2011 8:34
Vše tedy běží tak jak má, mám to pod zátkou, jen jsem neprovedl první scezení. Snad to nebude taková závada. Už nyní mě kvas moc chutná.. _))
Jinak moc děkuji za radu. Až to bude podám hlášení jak to dopadlo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.128 (?), 16.4.2011 16:03
jinak, aby jsem neudělal nějakou botu... kde mám ty demižony uskladnit? teplo? světlo? chad? tma? stálá teplota? díky za info a za radu... jsem doopravdy začátečník...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.36 (?), 17.4.2011 19:00
Většinou se nechávají při pokojové teplotě, tj. kolem 20°C, teplota by neměla překročit cca 26°C (to již dochází k většímu úniku jak alkoholu, tak i "buketních" látek, spolu s C02 a je též větší nebezpečí "zvrhnutí" kvasu) a neměla by klesnout pod cca 15°C (to se zase zpomaluje kvašení ). Chce to rozumný kompromis a pokud možno stálou teplotu. Jinak může být jak na světle, tak i ve tmě. Když jste "pole neorané", chce si to také něco o tom přečíst, publikací je dnes již "hafo", nebo zkuste web (stačí zadat do vyhledávače "příprava domácích vín"...). Přeji hodně zdaru. Lojza
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 63.110 (?), 24.5.2011 8:22
tak jsem stočil... ochutnal.. je to lahodné a osvěžující, ale trošku kyselé... , tak kyselost je příjemná... Podle návodu mám s další ochutnávkou počkat do roku... Vzhledem k tomu, že to ještě maličko perlí, nechal jsem kvasnou zátku...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 202.3 (?), 24.5.2011 9:20
Takže gratuluji... počkejte tak ještě cca 2 měsíce, to by mělo stačit.
Zdravím Lojza
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 63.110 (?), 24.5.2011 9:36
:-)) vyčkám, ale přiznám se, že v tomhle vedru je to fakt ok.. :-)) ale původní představa byla trošku jiná... ještě zkusím změřit kolik to má..., ale nevím..., mám lihoměr... a asi tam nějaká korekce... přeci jen to není pálenka..
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 63.110 (?), 24.5.2011 12:25
Vzhledem k tomu, že jsme s prací na "mrkvové" začali březnu, tak se asi čas projevil na kvalitě mrkve - karoten.. Těším se, až to uděláme z čerstvé mrkve. Předpokládám, že to bude lepší... :-)):-))
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|