Mrkvová

quasimodo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 188.243 (?) 
31.7.2011 18:32

mrkve a cukru bylo cca kolik? Docela me to zaujalo, vyzkousel bych.

host - 176.36 (?), 2.8.2011 15:30

Nabízím přepis receptu z anglického originálu - překlad do CZ: Judith Irwinová - Výroba domácích vín, rv.1995.

Mrkvové - Suché stolní víno : 2 kg mrkve (ne čerstvé), 500 ml koncentrátu bílého hroznového sirupu, 1 kg cukru krystal, 5 g kyseliny citronové, 5 g enzymu pektinázy, 3 g taninu z vinných hroznů, 1 x 3 mg tableta vitaminu B-komplex, kvasinky pro bílé víno (pro obsah 5 litrového demižonu).
Kvasinky aktivujeme v kvasné lahvi. Mrkev umyjeme, očistíme, nakrájíme na plátky a v dostatečném množství vody uvedeme do varu. Mírně povaříme, dokud nezměkne. Tekutinu scedíme do kvasného kbelíku, výlisky z mrkve vyhodíme. Do horké tekutiny ve kbelíku přidáme cukr a důkladně promícháme, aby se rozpustil. Necháme vychladnout přibližně na 20 – 25°C, vmícháme hroznový koncentrát a další přísady kromě kvasinek. Přikryjeme a necháme dvacetčtyři hodiny v teple. Přidáme aktivované kvasinky a necháme kvasit dva dny, potom přelijeme do čistého demižonu. Nasadíme zátku s kvasným uzávěrem a necháme přibližně dva týdny vykvasit do sucha. Přemístíme do chladu, necháme vyčistit a usadit kal. Stočíme ihned po vytvoření usazeniny. Je-li třeba, opět stočíme; vždy doplníme jablečnou šťávou. Takto vyrobíme suché bílé stolní víno dobré jakosti, které se dá pít po šesti až devíti měsících.
Pokud chceme víno, které by bylo vhodné pro zvláštní příležitosti, zvýšíme množství mrkve a hroznového koncentrátu a na začátku přidáme do kbelíku 250 g nasekaných hrozinek. Směs necháme ve kbelíku týden, aby kvasinky získaly z rozinek vůni i chuť, potom scedíme do demižonu a pokračujeme stejně jako u stolního vína. Kvašení bude trvat o něco déle.
(nemáme-li koncentrát, přidáme navíc 0,5 – 0,75 kg cukru).

Máte-li chuť, vyzkoušejte.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 2.8.2011 19:04

Neumím si představit 3 věci:
1. Že by se někdo pokusil o tak složitý postup výroby malého množství vína
2. Že by se někomu podařilo sehnat všechny komponenty (hroznový koncentrát, pektinázu, hroznový tanin...)
3. Že by to někdo pil. 

host - 248.91 (?), 2.8.2011 21:17

Zdravím,

jsem pisatel prvního dotazu na toto téma.  Přikládám tabulku v excelu, kde jsou přepočty..., tuším, že tam byla nějaká malinkatá chyba, ale nevadí, ten základ tam je. Tabulku udělal kluk, ale bral poměry dle přepočtu.  Jak jsem psal v předešlých poznámkách,  tak jsem měl trošku jinou představu, ale výsledek byl pitelný.  Lehké osvěžujcí letní pití se slušným obsahem alkoholu.  Jestli toto budu znova absolvovat, tak určitě dám méně citrusů.  Dělali jsme to pozdě (tuším březen) tak mrkev nebyla čerstvá a možná se to promítlo do výsledné chuti.   Měl jsem toho cca 25 litrů, ale bohužel manželka tukla do demižonu a bylo po dobrotě.  Přiznám se, že jsem měl jinou představu, ale tohle šlo.  Chutnalo to i holkám, bylo to osvěžující.  Jsme domluveni, že když to půjde, tak to letos zkusíme znova.  Použil jsem ovopres. Vůně a pohled na materiál byl lákavý.

Držte se a dejte zprávy.

host - 176.36 (?), 2.8.2011 22:22

Dobrý den, k předchozímu příspěvku :

1) množství surovin se dá přepočítat na jakýkoliv objem (když už to někoho zaujme a chce to zkusit)

2) není potřeba dávat všechny komponenty tak jak jsou uvedeny, "český člověk" si vždy poradil jak nahradit nedostatkové suroviny, nebo jste to již zapoměl...? (tanin lze nahradit třeba z čaje, na dávku 5 litrů stačí jeden šálek..., pektináza je dnes Ovopres, ale jde to i bez ní, "koncentrát" lze nahradit zvýšenou dávkou cukru.) 

3) "zvědavost" je věčná (o žízni již radši nemluvím...)

Záleží na tom, zda to chci zkusit a v jakém množství. Literatura je vždy dávána na určité množství, zde to bylo 5 litrů (není-li to zrovna kuchařka pro závodní jídelnu) a "přepočítávat" (znásobit suroviny) snad dokáže každý. 

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 2.8.2011 22:42

Mě spíš udivuje, co Vás tak fascinuje zrovna na té mrkvi.  Existuje řada dostupných a v sezóně levných surovin, z nichž lze vyrobit domácí víno vcelku snadno a věřím, že nepoměrně chutnější  - třeba višně, rybíz, trnky, jeřabiny, aronie...

host - 176.36 (?), 3.8.2011 7:36

Já to beru spíše jako kuriozitu, z čeho se dá různé "pití" připravit. Nic nezatracuji, Co se týče Vámi uvedených surovin, plně souhlasím (i když jak si vzpomínám, tak zrovna jeřabiny a aronie nebyly, jako samostatná surovina, zrovna u Vás oblíbené).

Přeji kezký den.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025