Jak vyrobit domácí víno v malém



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
      
host - 214.60 (?) 
6.9.2016 18:09

Dobrý den.

Letos jsem porvé zkusil udělat z ostružinové štávy domácí víno. Štávu jsem odstředil v odštavnovači pak přepasíroval nalil do demížonu a připravil si vinné kvasinky a nasadil bublátko. Je to už osmý den a víno nechce kvasit  " bublat".  Víno je v pokojové teplotě. Zkoušel jsem ho zahřívat okolní vodou v lavoru a zatím nic.

Prosím o radu co dělat dál? 

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
         
host - 17.210 (?), 6.9.2016 18:40

a kolko cukru ste tam dali?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 7.9.2016 14:48

Bez popisu přesného postupu včetně výhy a objemu jednotlivých komponent a dalších detailů Vám bohužel nikdo nic neporadí. Tak to prostě je.

a tradičně p. Valenta (5l vína)

Ostružiny
Ostružiny jsou vhodné pro přípravu těžkých vín. Výroba lehkých vín se nedoporučuje
už proto, že takto vyráběná vína snadno podléhají nemocem (slizovitost).
l. postup
3 kg přebraných zralých ostružin rozmačkáme, přidáme 5 g kyseliny citrónové a 1/2 balíčku živné soli. Směs se spaří 2 l vařící vody a po vychladnutí se přelije do kvasné nádoby.
Po přidání vzklíčených kvasinek se ponechá zákvas uzavřený gumovou blanou jeden den
stát. Druhý den se ovoce vylisuje. Ke šávě přidáváme postupně celkem 1,5 kg cukru
rozpuštěného v 1l vody (viz str. 23).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 128.50 (?), 23.10.2017 4:08

Postup při výrobě červeného vína - 10 l

Zralé hrozny (modré odrůdy) zbavíme třapin a nezralých bobulí.

Hrozny by měli být v bezvadné zdravotní kondici!

V nerezového hrnci pečlivě ručně rozmělníme.

Pomocí cukrometru změříme obsah cukru ve šťávě a dosladíme řepným cukrem na cca 22 stupně cukrovitosti (22% obsah cukru v 10litrech). 

Rozmělněné doslazené hrozny včetně slupek pak ošetříme pyrosiřičitanem draselným v dávce 0,03 g na litr tzn.0,3 g na 10 litrů a zakvasíme ušlechtilími kvasinkami 0,1 g na 10 litrů.

Tuto směs dvakrát denně promýcháme a necháme cca týden až deset dní macerovat v hrnci na vzduchu.Vznikne samotok rubínové barvy.

Následně přefiltrujeme a částečně zkvašený mošt nalijeme do čistého vypařeného demižonu.Obsah moštu v demižonu by měl být max.do 2/3 nádoby.

Demižon opatříme kvasnou zátkou a dáme (nejlépe) do teplého sklepa (15 - 19 C).Po 2-3 dnech nastává hlavní kvašení, které poznáme probubláváním CO2 přes kvasnou zátku a doslova bouří kvasnic a cukru v demižonu.Tento proces trvá cca 2 - 5 dní, záleží na teplotě místa.

Po hlavním kvašení se nám mladé víno začne od vrchu čistit. Odumřelé kvasinky si sedají na dno a tvoří kal. V tuto chvíli víno opatrně hadičkou stočíme z kalů do čistého vypařeného demižonu až po okraj hrdla a opatříme opět kvasnou zátkou a víno necháme dozrát (cca dva měsíce).

Nakonec víno stočíme do lahví.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
pavelmicek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (55) - 25.73 (?), 6.7.2018 13:58

Mé první červené víno mě teprve čeká. Ale mám zkušenosti se zakládáním klasických kvasů pro pálenky.

A za 1. nejde mi do hlavy jedna věc. Fáze macerace: jak je možné, že když do rozdrcených hroznů po přidání výživy a kvasinek nedojde k bouřlivému kvašení ihned. Klasický ovocný kvas po 3 hodinách vzkutku začíná pracovat a na druhý den jsme ve stavu bouřlivého kvašení. Jak je možné, že u hroznů toto nastane až dva dny po filtraci + 10 dní po maceraci. Klasický kvas by byl z 90% vykvašený.

Dále za 2. je možná macerace po celou dobu kvašení? Tedy jako klasický kvas, po přejetí bouřlivého kvašení opatřím nádobu kvasnou zátkou a čekám až dobublá. Následně lisování, filtrace a zrání.

Ptám se proto, že obecně mám rád hutná těžká vína s výraznou tříslovinou a laicky si myslím, že čím delší macerace tím tam té barvy a aromat naleze více.

za 3. začleňujete do výroby červených vín zrání na jemných kvasničních kalech? a jablečno-mléčnou fermentaci?

Díky Pavel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 190.158 (?), 20.10.2018 19:26

Preboha ludia načo tam davate tu síru ked robite take male množstvo vína.Potom to idete piť.Dobru chut: Používajte svoj mozog.Síra je konzervačný prostriedok ktory chrani víno pred oxidáciou ale škodí organizmu preto treba s tym opatrne.Takže postup: mám 10 kg hrozna.oberiem ho ked je zrelé.či je zrele sa dozviem ak ho ochutnám.treba odstranit hnile časti.Teda, čo by som nedal do úst nedám do vína.obrate hrozno potlačim trebars rukami v nejakej nádobe aby bolo tolko štavy aby pokrývala celú túto masu.áno aj so strapinami, ano aj biele hrozno.oberat treba v pekny teplý den aby fermentácia nastala čo najskôr.nie po dlhom daždi.nádobu treba zakryt foliou ktora sa stiahne gumou aby tam nelietal hmyz.môžu sa na nej urobil ihlou dierky aby kvasny plyn mal kade unikat.na druhy alebo treti den šupky vyplávaju navrch to je znamenie že fermentácia začala.velmi dôležité!!!treba to ochutnávaťAž je víno suche to znamena že už neni sladke tak treba odstránit šupky cez sitko alebo jednoducho vytlačit rukami.Víno treba dat do sklenej nádoby tak aby bola úplne plná.teraz je víno ešte mútne a bude sa čistit.treba dat do chladnejšej miestnosti asi 15C.až sa vyčisti treba stiahnut hadičkou do flašiek a uzatvorit.uložit do chladna.nemusite čakat kym sa víno úplne vyčistí.to čo vyzerá ako kal sú odumrete kvasinky čo v žiadnom prípade nie je žiadny jed po ktorom by ste zomreli alebo mali nejaké problémy naopak je to velmi zdravé.teraz o tom prečo velkoproducenti prídavajú síru do vína: nemaju potuchy ako bude obchodník skladovat ich víno alebo to bolo vyrobene z nie celkom zdraveho hrozna.víno sa vyrabalo pred tisíckami rokov ked ludia netušili čo su konzervanty.Na zdravie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů19:15
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika