Ako pricukrit rozmiagane hrozno?



dr.lecter - (28) - 137.192 (?)
6.11.2015 18:33

sa tu rozbehla vasniva debata: D, ja som chcel len par rad do zaciatku ktore som dostal, ostatne uz musim skusat a tak dalej ako pise pan:) hold kazdy nejako zacina a zahrada poskytne hrozno rok co rok, tak sa bude skusat zas a zas :)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 226.170 (?), 5.11.2015 20:09

Pane j.c., co jste nečekal?

A co máte proti pasterizaci, když se tak oháníte a opisujete z vinařských webů "profesionální průmyslové" postupy?

Jak je chcete použít v domácích podmínkách v malém množství? Nemluvě o tom, že i tato metoda je ve velkovýrobě celkem běžná i když většinou sotisfikovanější.

Já píšu jen na základě svých dlouholetých zkušeností a pokud jsem něco zkopíroval tak jen pro názornost. A myslím, že o "zavařování" nedokvašeného moštu to určitě nebylo...

Nicméně nic Vám nebrání napsat lepší, v domácích podmínkách, v malém množství, lepší použitelnější postup.

Ale ne ve smyslu: "vypijte mošt nebo zkvašte to na burčák!"

Anebo napsat přímo co jsem dělal špatně.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 187.224 (?), 5.11.2015 20:44

Nepochopil jste obsah významu slova Víno se vším všudy.           Dosladit, dokyselit, pak zavařit. Takhle to prostě nefunguje.           Zadavatel chtěl vyrobit víno, ne kompot. Při trošce úsilí najdete postupy i ve Wikipedii, jen se do toho pustit.         Máte v ruce surovinu, která má v sobě nějaký potenciál. Umět to vyhodnotit, ze suroviny vyrobit vhodné, nebo vynikající produkty a v případě napadení moštu, rmutu nebo i mladého vína některou z možných nemocí, - toto je vinařina.

Zkušenosti z knih ani netu nevyčtete, je třeba se ptát i kdyby ste si to nakonec udělal po svým.     Pěkný citát z Bobulí  :   Chlapče je lepší si to pos.at podle sebe, než jak Ti to raděj ti druzí...

Protože zadavatel nemá vstupní suroviny mnoho, pokud má mít šanci na výrobu produktu na němž si pochutná sám a ocení ho i okolí, může moje rada znít i / vypijte mošt nebo zkvašte to na burčák! / Až pozbírá zkušenosti, u výroby vína vydrží a bude se příště ptát třeba na to, jak se léčí sirka, taky mu poradím, snad konkretně. Nelze v pěti odstavcích popsat celou problematiku výroby vína.

S prominutím za mne mošt a burčák nejsou špatně a šance na úspěch jsou vysoké.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 232.113 (?), 5.11.2015 22:22
Pane j.c., nevím, co pořád máte s těmi kompoty a zavařeninami? Vždyť jsem jasně psal, že ta vína jsme pili až po roce. A pokud jsem zkoušel nebo dělal tu pasterizaci, tak ty důvody jsem taky popsal myslím dost srozumitelně. * Ale tazatel chce víno vypít už v lednu tak mně to tak v té souvislosti napadlo. Jak ho aspoň trochu na tu dobu trochu "zpitelnit". A není to žádný "babský Rp". - funguje to tak trochu. * A vzhledem k mému věku a zkušenostech nepotřebuji nic v literaruře hledat. Sbírám historické knihy, většinu českých mám v originále, zbytek v pdf skenech a i dost zahraničních, hlavně francouzských. A na jejích základě jsem si hodně těch technologických postupů vyzkoušel... * A z Wiki a podobných zdrojů se fact poučovat nepotřebuji, protože praktické zkušenosti se vyčíst nedají. Zvlášť ne z "internetových tlacháren"... * A místo toho abyste mně napadal raději poraďte jak v domácích podmínkách jednoduše vyrobit červené "domácí" víno z modrých, ne červených, hroznů! Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 6.11.2015 11:11

Podle mě je zásadní problém v touze autora tématu vyrobit č.víno snadno a hlavně rychle. Jeden rádce pak tvrdí že snadno a rychle to udělat nelze a druhý navrhuje postupy, jak to řekněme alternativními způsoby "ošálit". Oboje je svým způsobem pravda.

Jasné pak je, že nikdo nedokáže říct přesně kolik cukru má přidat, jestli a kolik sířit popř jak dlouho macerovat. To je vždy závislé na vstupu(hroznech) a volbě každého soudruha co z toho chce vyrobit.

Každý postup může mít své místo a opodstatnění. Stejně jako pasterizace, či vymrzání vína. Nedělá to každý, ale někdy to může vínu pomoci. Je jen dobře, že je možné si o tom vzájemně "pokecat".

Autorovi mohu sdělit, že stejně se nedá obecně sdelit přesný postup třeba řezu stromu. Záleží jaký je to druh, jak narostl a co z toho má vzejít. Obecné postupy jsou pak po Internetu haldy.

GB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
dr.lecter - (28) - 137.192 (?), 6.11.2015 18:33

sa tu rozbehla vasniva debata: D, ja som chcel len par rad do zaciatku ktore som dostal, ostatne uz musim skusat a tak dalej ako pise pan:) hold kazdy nejako zacina a zahrada poskytne hrozno rok co rok, tak sa bude skusat zas a zas :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 9.11.2015 9:42

Jen pro Vaši informaci svoji zkušenost. Začal jsem s pdf Borise Valenty Výroba ovocných vín a 5 sezón dělal ovocná z č. rybízu, či višní. K tomu jsem zakoupil od P.Pavlouška Výroba vína u malovinařů a aplikoval tyto postupy na výrobu ovocných vín. Spolu s tím teď dělám z hroznů. Taky relativně začínám. Vždy je to dobrodružství, tak je potřeba to tak brát. ;-)

S pozdravem GB.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika