roj včel



GPavel - (12) - 244.19 (?)
24.6.2023 11:44

Díky za užitečný příspěvek!
Přidám zajímavost: Kdykoliv se u našich sousedů rojí včely, rojí se poblíž i mravenci.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 216.112 (?), 31.5.2010 14:42

Umite si predstavit, ze muj soused na zahrade je ma?A kdyz se roji tak je tam mame neustale?Slysela jsem, ze kdyz takhle ulitnou je to nahoda nebo ne?Da se zabit nova matka v ule, kdyz nechci roj rozmnozovat?Nejvetsi hnus je, ze roj chyti da ho schladit a druhy den ho pusti opakuje to dokavad roj neuleti z dosahu oci.Jsou to veci, ktere vypozorujete az casem a komukoliv to reknem nikdo neveri.Podle me to je prase a ne vcelar a to o sobe rika, ze je ekologicky vcelar.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 225.226 (?), 31.5.2010 21:36

Dovoluji si upozornit nevčelaře, kteří se setkají s rojem včel kdekoli, že nejlepší je zavolat na odchyt roje, anebo někde již vlezlého včelstva (různé škvíry ve zdech a pod.) nejbližšího včelaře v okolí Vašeho bydliště. Pokud o včelaři nevíte je nutné včelstvo každopádně zlikvidovat. Nejlepší způsob likvidace je navečer, když jsou obyčejně téměř všechny včely shluknuty u matky, postříkat je biolitem na létající anebo lezoucí hmyz, je to jedno. Obvykle se nepodaří všechny včely zlikvidovat na první vystříkání, proto je dobré druhého dne ráno, případně i během dne stříkání opakovat. Biolit je ale dostatečně účinný a jde to rychle. Ta likvidace neznámých zalétlých rojů a včelstev je důležitá proto, že v dnešní době je téměř po celé ČR rozvlečena nákaza - mor včelího plodu a varoáza včel a další nemoci. Proto je v zájmu tlumení uvedených nemocí včel doporučena a myslím že i veterinární službou nařízena likvidace včelstev neznámého původu. Při zjištění moru včelího plodu je včelaři vždy nařízeno neodkladné spálení všech úlů i se včelstvy a všech včelařských pomůcek a nářadí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 223.249 (?), 2.6.2010 18:04

Čtu tady příspěvky o rojích včel a jelikož jsem včelař tak si dovolím zde uvést některé věci na pravou míru. Včely se rojí proto, jelikož se chtějí rozmnožovat a založit novou kolonii.Vylétá původní/stará/ matka asi s polovinou včelstva a to většinou kolem poledne za slunečných teplých dnů.Druhá cca polovina včelstva zůstává v úle se skoro vylíhlou novou matkou/královnou/ Ve včelstvu je vždy jedna matka. Není náhoda, že se včelstvo vyrojí.Pokud tomu včelař nepředejde, a někdy to je stejně jedno i když se snaží, vždy k vyrojení dojde.Je to přirozená věc včelstev.Každé jaro přímo pracují na tom aby se vyrojily. A teď prosím jedna důležitá věc. Včelí roj, ač vypadá hrozivě a to hlavně když je rozlétaný, nikdy neutočí a nebrání se jako včely v úle!(Rojové včely nemají totiž co bránit.Jsou v cizím prostředí a nemají nikde žádné larvy a zásoby) Pokud Vám tedy hučící roj sedne na jabloň a po dvorku vám poletuje tisíce včel, zachovejte klid.Nikdy Vás nenapadnou.Je třeba dělat spíše pomalé pohyby, které včely těžko vnímají a nebát se, když na vás nějaká ta včela sedne.Bude se totiž chovat podobně jako moucha.Pokud jsou rozlétané, tak mít zavřenou pusu a dýchat nosem, abyste nějakou nevdechli.Stačí počkat až si většina včel sedne a udělá známý hrozen a zavolat včelaře / bude strašně "nadšený"   /,který roj sklepne do rojáku. To že se roj dává na noc do sklepa /schladit/ je určitá včelařská praxe, aby roj z nového úlu nevyletěl.Já osobně to nedělám.Sebraný roj dám hned do nového úlu a přidám jim nějaký plást se zásobami /med, pyl/ a od toho se jim už nechce. Nevím jak Vámi zmíněný včelař roj pustí.Leda že by mu opět uletěl. Tomu fakt nerozumím.Pokud dělá to co popisujete tak je magor.Já ale myslím, že to je spíš nějaké nedorozumění. Zabíjením matek v úle jste měla patrně na mysli včelařskou praxi tzv. vylamování matečníků, t.j. odstraňování buněk, ze kterých se mají vylíhnout nové matky.Víte, to se můžete snažit jak chcete, ale oni si v úle můžou najít nějaký kout, který přehlédnete a tam novou matičku odchovají stejně. Dá se předcházet rojení i jinými způsoby a daří se to, ale když se chce včelstvo stejně rojit, tak se prostě vyrojí. Pokud jsou včely mírné jak jen můžou být, tak jsou to právě vyrojené včely. Jsou plné nejistoty z neznáma, protože vědí že už se nemohou vrátit.A jedinou jejich nadějí v naprosto cizím světě ve kterém se najednou ocitly bez přístřeší, bez zásob, je jim známá vůně přítomné matky, která je dokáže sjednotit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 61.106 (?), 6.6.2010 17:41
Již usedlé roje z "ostřejších" méně prošlechtěných a mezikmenově pokřížených včelstev mají na povrchu pohotové strážkyně, tak opatrnost je namístě a hlavně do včel ústy nefoukat, dráždí se tím.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 97.74 (?), 25.6.2010 0:00

Tak já tu čtu různé zkušenosti s roji včel. No dnes mě roj včel sedl do komína ve kterém se už léta netopí a komínová dvířka jsou po rekonstrukci domu trvale zazděná. Nelze tedy nějakým způsobem vykouřit. Vloni mě sedli do jiného nepoužívaného komína a tam se tedy dalo ve dvířkách zapálit ohen a zlikvidovat to. A několik let zpátky mě sedl roj taky do komína a taky se nedalo nic dělat. Musel sem počkat do zimy a to byl pak komín prázdný. Nevím co se včelám líbí u nás v komínech, je to už potřetí, fakt vlezu na střechu a nějak to zazdím aby neměli šanci své nájezdy v příštích letech opakovat. Jinak v okolí jsou vzrostlé stromy, ale né oni si prostě sednou k nám. Včelař mě povídá, kdepak s tím se nedá nic dělat, ty ven nedostaneš. No asi má pravdu...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 61.106 (?), 25.6.2010 9:18
Svítilnou zjistit stav a pod včely zavedenou hadicí vhánět dým z kuřáku, dokud všechny nevylezou, pak se hned smetou do vhodné přepravky. Ta se nechá na komíně do slétnutí všech včel. Komín musí být po tu dobu zacpaný, ať se do něj včely nevrací. Práce spíš pro zručného včelaře. Asi není v okolí jiná vhodná dutina a proto včelí roje vyhledávají Váš komín k zabydlení.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 34.50 (?), 28.6.2012 15:34

moc hezky napsaný, nezbývá než-li jenom a jenom souhlasit... jen malý doušek... a další jejich nadějí v naprosto neznámem světě ve kterém se ocitly bez přístřeší, bez zásob je člověk, nejlépe včelař...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
GPavel - (12) - 244.19 (?), 24.6.2023 11:44

Díky za užitečný příspěvek!
Přidám zajímavost: Kdykoliv se u našich sousedů rojí včely, rojí se poblíž i mravenci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 168.169 (?), 3.6.2015 13:41
Dobry den, ako je mozne ze vcely roj uleti a lieta si kade tade mam male dieta alergika keby sa na neho vrhnu je ponom!!! Nerozumiem ako mozu takto lietat uz 2 × za tyzden takto uleteli je to normalne???
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 157.239 (?), 3.6.2015 14:45

Bohužel, je to velmi časté, teď je vrcholné období rojení. Nezbývá, než být ve střehu, mít připraveny ochranné prostředky, akutní léky a co nejvíce si o tomto, pro lidstvo nepostradatelném hmyzu nastudovat. Naštěstí je včela domácí -ve srovnání např.s vosami velmi, VELMI mírumilovná. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika