Pančovaný med



   
host - 220.250 (?) 
24.5.2011 11:06

Pozdější reakce, ale přece. Nejsem včelař, ale konzument medu. Už dávno jsem slyšel inforamci, že máme konzumovat to, co roste a je "vyrobeno" tam, kde žijeme. A o medu to platí obzvlášt. Naše rodina zásadně kupuje český med. Když se podíváte na marketové medy, tak je na nich uvedeno, že je to "Směs medů ze zemí EU a ze zemí mimo EU". Předpokladám, že velké procento může být i z Číny a exitických zemí. A to si jen domýšlím, co asi ten čínský med může všechno obsahovat z důvodu vysoké výroby v dnešní Číně. Takový med nasbíraný vedle ocelárny nebo chemičky! Proto si myslím, že český med od kvalitního včelaře je sice dražší, ale kvalitou a zdravotním působením nade vše.   

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
host - 147.107 (?), 24.5.2011 14:41

A od České ocelárny, či chemičky med můžete? Uklidním Vás, v tomto bodě nemusíte mít obavy. Včely dokáží škodliviny z nektaru odfiltrovat tak, že v medu nenajdete nic. Až nad tím vědci kroutí hlavou a neví se jak to dělají (ty včely). Jinak pokud jde původ např. Čínských medů, může to být vcelku cokoliv, počínaje kvalitním medem a konče chemickým produktem, od medu k nerozeznání. Ale to zjistí málokdo, i laboratoř má problém.

         
host - 223.249 (?), 25.5.2011 9:00
Ano v tom máte pravdu.Ty škodliviny se shromažďují v jedových váčcích včel, ale některá rezidua, třeba z léčiv, se v medu mohou objevit.Jinak laboratoř dokáže poměrně podrobně zjistit složení medu.Tam jde hlavně o nepřekračování norem určených legislativou. Co se týče dovozových medů je problém určit o jaký med se vlastně jedná.Bývá to směska všeho odevšad a tam je předpoklad, že byl med tepelně zahříván aby to šlo smíchat. Tím tam můžou být vyšší hodnoty HMF (hydroxymethylfurfuralu) což je sloučenina, která se objevuje ve starších a tepelně upravovaných potravinách a její naměřené hodnoty určují jejich čerstvost.U nás je maximální limit HMF pro med 40mg/kg.U směsných medů je 80mg/kg.Tropické medy obsahují vyšší hodnoty HMF běžně. Tepelně neupravovaný med obsahuje hodnoty HMF nižší než 10mg/kg.Každé i mírné zahřátí med trochu znehodnotí.Někteří včelaři med rovněž zahřívají, aby snížili schopnost krystalizace, protože zákazníci chtějí med tekutý.Také u nějakých čínských či kdovíjakých medů by mě zajímala technologie zpracování a její úroveň.Pokud máte včelaře v okolí, který má pár úlů a med od vám po čase ve sklenici tuhne, můžete si být jisti, že s ním žádné "kouzla" nedělá a hodnoty HMF jeho medu určitě nepřekročí ani těch 10mg/kg.Med od místního včelaře, který med doslova z medometu nalije do čistých sklenic je med takový jak ho včely připravily v temnu křídly klimatizovaného úlu na svých plástech.
   
host - 209.164 (?), 24.9.2012 16:21

Pokud je med čirý, neznamená to, že je falšovaný. Například, pokud med cukernatí, je to známka pravosti medu. Jelikož při pančování by se med rozředil a nebyl by přesycený a tím by neměl sklon k cukernatění.

      
host - 69.62 (?), 24.9.2012 19:12

Med necukernatí, ale krystalizuje!! Naprosto přirozená vlastnost.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika