Zelný salát jako v restauraci

host - 162.128 (?)
31.10.2008 23:03

já ho dělám tak, že zelí nakrájím, osolím, a proleji olejem (olivový, oříškový atd.). Přidám kmín. Nechám ho odležet (hodinu, i víc), tím proležením lehce zvláční, a pořád zůstane křupavý. Možno dokombinovat s koprem, křenem.  Druhý den je taky moc dobrý. Chlapská varianta je s cibulí, ale ty následky :=)

Druhý recept mám z čínské restaurace co byla ve Vodičkově ulici ješte za minulého režimu - tam se zelí nakrájelo, a pomalu spařilo horkou vodou. Nechat vychladnout.  Pak se naložilo do sladkokyselého nálevu, přidaly se nakrájené kapie, houby jidášovo ucho atd. Dalo se vychladit, a nechalo odležet cca 1-2 hodiny. Byl taky skvělý. Tenhle recept je ale spíš na čínské (pekingské) zelí.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Beruna - (40) - 224.2 (?), 31.10.2008 20:58, zobrazeno: 191259x

Přeji pěkný večer. Prosím o recept na zelný salát. Mám na mysli takový, co bývá v restauracích součástí zeleninové přílohy. Bývá křupavý ale přitom zelí není tvrdé. Pouhým spařením jsem nedosáhla kýženého výsledku. Nebo má být zelí v někajém nálevu?    

host - 162.128 (?), 31.10.2008 23:03

já ho dělám tak, že zelí nakrájím, osolím, a proleji olejem (olivový, oříškový atd.). Přidám kmín. Nechám ho odležet (hodinu, i víc), tím proležením lehce zvláční, a pořád zůstane křupavý. Možno dokombinovat s koprem, křenem.  Druhý den je taky moc dobrý. Chlapská varianta je s cibulí, ale ty následky :=)

Druhý recept mám z čínské restaurace co byla ve Vodičkově ulici ješte za minulého režimu - tam se zelí nakrájelo, a pomalu spařilo horkou vodou. Nechat vychladnout.  Pak se naložilo do sladkokyselého nálevu, přidaly se nakrájené kapie, houby jidášovo ucho atd. Dalo se vychladit, a nechalo odležet cca 1-2 hodiny. Byl taky skvělý. Tenhle recept je ale spíš na čínské (pekingské) zelí.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6652) - 147.108 (?), 11.3.2010 16:46

To je klasicky cinsky zelny salat, vozil jsem si jej kdysi obcas z cinske restaurace v Mlade Bolesavi, prodavali ho tam pres ulici. Vynikajici.

host - 53.54 (?), 31.10.2008 23:11

Zelí nakrouhat, nebo nařezat na slabé nudličky, posolit, pocukrovat, trochu kmínu, pepře, zakápnout octem (klasickým)-30 min na to nešahat, poté pořádně rukou (jemně)promíchat, nechat proležet(hodinu) a promíchat, nechat vyspat a potom by to mělo být ono. Doufám že bude chutnat. Brouk

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 31.10.2008 23:27

Malou hlávku zelí (nebo půl větší hlávky) nakrájím na malé nudličky. Dám do velkého cedníku a proliji vařicí vodou. Nechám hodně odkapat a přidám jednu velkou cibuli na nudličky, jednu červenou papriku na nudličky, tři lžíce cukru, tři lžíce octa, tři lžíce olivového oleje, kávovou lžičku soli a kávovou lžičku mletého pepře. Všechno promíchám rukou, pak přendám do menší mísy, utlačím a přikryji potravinovou fólií. Nechám odležet 24 hodin v lednici.  Zdravím - Daniela.

Beruna - (40) - 224.2 (?), 1.11.2008 19:00

Děkuji za recepty, určitě je vyzkouším.

Lumikol - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (133) - 181.138 (?), 1.11.2008 19:29

Zdravíčko, taky se připojím s receptem.Nakrájené zelí promícháme se strouhanou mrkví, prosolíme,procukrujeme, přidáme ocet, podle chuti pepř a česnek rozetřený se solí nebo česnekovou pastu(když se tam jen namačká tak zmodrá a nevypadá to dobře).A mačkáme a prohazujeme a pokud máme záděry tak i pláčeme, musíme dosáhnout toho, že když zelí upěchujeme je celé potopené ve vlastní šťávě, takhle upravené vydrží v uzavřené dóze strašně dlouho.Recept je ověřený, nadělala jsem ho tuny a nikdy si nikdo nestěžoval(musím se trošku vytáhnout)Lucka, Dobrou chuť

host - 215.138 (?), 11.3.2010 13:34

Take pripravuji zelny salat jako Lucka. Zakladem je zeli hodne promackat - mackam se soli a nakonec dochutim cukrem a octem. Delam ho vetsinou vzdy cerstvy - nakrouham z hlavky tolik, kolik snime. Ale zkusim nadelat i do sklenicky.

Je dobry i v kombinaci cibule + kukurice.

Mnam

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 31.71 (?), 11.3.2010 13:48

Já to zelí dusám dřevěnou částí dřevěné paličky na maso. K tomu účelu mám od paličky oddělené topůrko. Jde to moc dobře, za chvilku je zelí i zelenina pod šťávičkou. Pak už jen promíchám rukama v gumových rukavicích a tak jsem ještě u toho nikdy plakat nemusela. Zkuste, možná se Vám ta práce bude takhle víc líbit. 

host - 200.100 (?), 30.4.2011 14:00

Dobrý den, doporučuji kupovat česke zásadně český. Ten nikdy nezmodrá, naopak česnek čínský zmodrá vždy. V obchodech píší na etiketě: baleno např. ve Španělsku, ale podívejte se i na zemi původu. Tou je bohužel Čína.

Pěkný den, Lucie.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025