Domácí pekárna



rettigova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 207.90 (?)
23.5.2010 13:06
Po začátcích s pekárnou nyní již jen chléb z vlastně pomletého zrna, kváskový,černý jak bota, kyselý a skvělý.Vydrží i týden měkký.Je pravda trochu hmotnější, taková naše" černá díra".Musíme se hlídat, protože zakrojit si, jak by měl člověk chuť, tak Vám krajíc vyvrátí zápěstí - hlavně ty kalorie! Ale jiný, byťi žitný nám připadá jako piliny.Přikládám foto/doufám/
mlýnek na obilí z ebaye,cca 7000,celozrný chléb kváskový
mlýnek na obilí z ebaye,cca 7000,celozrný chléb kváskový
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
Vinický - (6) - 220.198 (?), 21.5.2010 9:34

dobrý den. Reaguji na Váš starší příspěvek: Bydlíme poměrně daleko od města, pokud nám třeba o víkendu dojde chléb, je pekárna milou záchranou. Samozřejmě ji používáme více, třeba již na zmíněné zadělávání těsta. Podařilo se Vám zlepšit cokoliv co by mělo vliv na kvalitu upečeného chleba? I když jestli předpokládám správně, tak u vás je k dostání chléb ze Svitav, a ten patří opravdu k těm nejlepším. Myslím si, že chléb z vaší pekárny je dobrý, jen srovnáváte s výborným na trhu. Pokaždé když mám cestu na opačnou stranu našeho Kraje, tak pecen koupím. Také děkuji p. jezevcovi za návod na kvásek a chléb. Vyzkouším. L.V.

                     
Lenka 22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 248.240 (?), 22.5.2010 21:03

Máme pekárnu ETa. nedám na ní dopustit. Má 2 hlavy a míchá i peče dobře. Mám svůj vychtaný recept. Cléb Nopek od Svitav je výborný, ale v domácí pekárně se peče jiný chleba. Dám soukromý recept na velký chléb v ETA pekárně. Je nutné dodržet způsob zadávání do pekárny. 550 ml voda, 4-6 Dg maslo, smíchat bokem 350g pšeničná chlebová mouka, 250g žitná chlebová mouka, 100 g žitná chlebová mouka grahamového typu, 2 rovné čajové lžíčky (ne kávové) soli. Udělat podélný dúlek vysypaný 1 slabší čajovou lžíčkou cukru a na něj nasypat 10 Dg droždí z kostky (ne sušené). Kdo má rád kmín, tak dát kmín, nebo česnekový prášek. Pokud chcete míchat různé semínka, doporučuji o jejich váhu ubrat mouky. Semínka je dobré semlík, nebo nasekat a krátce opatrně předem nasucho opéct v hrnečku. Peču jako tmavý velký chleba 340 min a po upečení nechám pekárnu asi 5 min ještě pípat. Vyberu a zabaním do plátěného obrousku položného na dřevěné destičce, nebo na roštu. Pokud se nože nevytáhnou, je třeba je nechat ve chlebu a vytáhnout je po ochladnutí chleba. Nekrájet teplý. Poměr mouky je dle toho, kdo má jak rád tmavý chleba. Je fakt dobrý. Všem přeji dobrou chuť. Když jsem doma, tak chleba již nekupujeme. Mouku mají v Globusu, nebo u soukromníků.

                     
host - 129.96 (?), 14.12.2009 15:19

A ty mazance jsou netradičního, řekl bych, kvádrového tvaru?

                     
jezevec22 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (58) - 16.123 (?), 14.12.2009 17:47

Ano, mazanec je takový, jak popisujete. Není vzhledný, ale je celkem chutný a nedá moc práce. Připojuji recept - není můj, někde jsem jej stáhnul a trošku upravil:

275 ml mléka

100g rozpuštěného másla

3 lžíce krystalového cukru

2 sáčky vanilkového cukru

1 lžička soli

500g polohrubé mouky

1 lžička sušeného droždí nebo 1/3 čerstvého droždí

citronová kůra

muškátový oříšek

rozinky, sekané ořechy či mandle

Těsto nesmí být řídké ani hutné (přidá se mouka, či mléko dle potřeby). Peče se v pekárně na základní program 3 hod. 10 min., rozinky či ořechy se přidají později po zvukovém signálu.

Pokud v receptu hledáte vajíčka či žloudky, tak tam opravdu nejsou.

                     
host - 136.186 (?), 14.1.2010 12:18

Manželka používá pekárnu hodně na přípravu těsta, takže ty mazance by šly určitě do velké trouby na plech jako kulaté.Chleba taky děláme, teď ale míň.Dřív byly směsi levné, ale myslím že vnich bylo dost chemie.Teď když děláme chléb, tak zakl.druhy dostupné chlebové mouky.kvasnice.Žádné jiné pokusy.To se vám přejí.Kupovaný chléb se peče o 100 stupňů výš a když je dobrý jako u nás, tak to prostě střídáme.Eta to je střední třída, dostupný servis i cena.

                     
host - 217.145 (?), 22.5.2010 21:58

Nemame pekaren. Mozno kupime v blizkej buducnosti. Pocul som ze nevyhoda je, ze nedokaze upiect pravu korku, aku pecu profi pekarne. Ake mate skusenosti s korkou? Ja ma z chleba korku najradsej.

                     
Lenka 22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 248.240 (?), 23.5.2010 9:11

Vrchní kůrka není tak tvrdá jako z obchotu.V pekárni po skončení procesu orosí chleba a vytvoří se sladší kůrka. Dělala jsem to na chlebu, který jsem kdysi pekla v troubě v Simaxu na pečení kuřete. Teď nechám chléb pouze vychladnout. Kůrku oželím, ale také ji mám ráda. Zbyde Vám dobrá kůrka na začátku a na konci chleba.

                     
host - 36.234 (?), 23.5.2010 10:16
Pekáreň máme vyše roka a stále je používaná. Po prečítaní viacerých diskusií sme nakoniec kúpili pekáreň z Lidlu. Panasonic je príliš drahá a ostatné sú porovnateľné. Mali sme v rodine aj pekáreň z Tesca, ale tá po čase prestala dobre piecť a chlieb niekedy poriadne nenakysol, niekedy pri pecení spadol a zostala v ňom diera. S touto z Lidlu sme zatiaľ spokojní. Najskôr sme skúšali rôzne recepty na chleba z internetu, prípadne hotové zmesi rôznych značiek. Nakoniec sme skončili pri zmesiach opäť z Lidlu, lebo tie vyjdú najlacnejšie, pretože sú na 2 chleby. Kôrka nikdy nie je taká ako z obchodu, preto väčšinou používame pekáreň len na vymiešanie cesta a nakysnutie a potom chleba upečieme v trúbe. Takisto všetky cestá na koláče, rožky, knedlu a podobne robíme už iba v pekárni. Je to bez starostí. Vložia sa prísady, pekáreň všetko urobí sama a už iba o 2 hodiny vyberieme vykysnuté cesto a použijeme.
   
host - 185.138 (?), 23.5.2010 11:42

Proti zklamání přidám dva body - Moulinexky pečou dost málo, světlá kůrka i na max. a domacipekarny.dama.cz/rady.php - tam se dočtete dost dobré rady pro první pečení a spoustu receptů. Taky zkušenosti se spoustou značek a druhů pekáren.

      
rettigova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 207.90 (?), 23.5.2010 13:06
Po začátcích s pekárnou nyní již jen chléb z vlastně pomletého zrna, kváskový,černý jak bota, kyselý a skvělý.Vydrží i týden měkký.Je pravda trochu hmotnější, taková naše" černá díra".Musíme se hlídat, protože zakrojit si, jak by měl člověk chuť, tak Vám krajíc vyvrátí zápěstí - hlavně ty kalorie! Ale jiný, byťi žitný nám připadá jako piliny.Přikládám foto/doufám/
mlýnek na obilí z ebaye,cca 7000,celozrný chléb kváskový
mlýnek na obilí z ebaye,cca 7000,celozrný chléb kváskový
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika