Zazimování trvalek na terase

Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 35.114 (?)
19.10.2010 8:35

Dobrý den, já květináče neobaluji, ale je pravda, že mi občas něco nepřežije. Určitě ale když obalíte jutou-pytlovinou, dřevnatou vatou, prostě čímkoliv co izoluje, tak to bude dobře. Navíc jsem teď viděla v zahradnictví přímo obaly-kryty na květináče i keře právě na ochránění před zimou. Marcela

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Amposha - (2) - 250.100 (?), 18.10.2010 9:41, zobrazeno: 9851x

Hezký den, nedávno jsem se přestěhovala a založila rozsáhlou zahrádku na terase, nicméně se blíží zima a já začínám být nervozní a obávám se, že nestíhám vyhledat všechny informace na internetu... není takdy někdo zkušený, kdo by mi poradil?

Mám několik levandulí v obrovských květináčích... Ještě jsem je nestříhala, jsou pořád rozkvetlé. Zřejmě se mám s květy rozloučit a ostříhat je /ty nekvetoucí jsem již sestřihla, ale ty kvetoucí mi bylo lítp/. Kytka je dost hustá, takže zhoustnout nepotřebuje, jen bych ráda aby nezdřevnatěla. Mám ji ostříhat o třetinu - i lístky? A kdy bych ji měla a hlavně jak zazimovat. A při jaké teplotě ji přenést do světlé chladné místnosti? Plánuji kytky odnést na půdu, když bude nejhůře, kde jsou okna a netopí se tam. Nerada bych, aby mi levandule umrzly, takže pokud mám už teď kvůli ranním mrazíkům zakrýt něčím, tak bych to ráda udělala... co myslíte?

Pak nevím, co s rozmarýnem. Mám ho takové ve velké nádobě a dost rozrostlý a taky mám obrovskou mateřídoušku ve velikánském květináči. O tu bych taky nerada přišla... Nádherně kvetla.

Dále mám různé druhy vřesů sesazené s debéciemi. Ty by mohly zůstat i přes zimu na balkoně? Ale mám je zakrýt již teď?

Mám několik druhů cypřišků a tují, taktéž v květináči. Také již zakrýt a co v zimě?

Před týdnem jsem si sesadila do truhlíku okrasné trávy, okrasné hlávkové zelí a hebe... snese to ranní mrazíky?

A co chryzantémy, muškáty a taky mám petržel, tymián, bazalku... snad jsem na nic nezapomněla...

Mockrát děkuji za rady

Amposha - (2) - 250.100 (?), 18.10.2010 22:53

Můžete aspoň někdo poradit čím zateplit květináče? Jutou? Dřevnatou vatou? díky

Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 35.114 (?), 19.10.2010 8:35

Dobrý den, já květináče neobaluji, ale je pravda, že mi občas něco nepřežije. Určitě ale když obalíte jutou-pytlovinou, dřevnatou vatou, prostě čímkoliv co izoluje, tak to bude dobře. Navíc jsem teď viděla v zahradnictví přímo obaly-kryty na květináče i keře právě na ochránění před zimou. Marcela

Kytule - (22) - 51.27 (?), 19.10.2010 10:04

Dobrý den, levandulím na zimu ostříhejte jen odkvetlé květy, střih se provádí až na jaře. Teď už určitě schovejte muškáty, pokud ještě nepomrzly, rozmarýn a bazalku, nevím zda máte vytrvalou, nebo jednoletou. Květináče obalte, jak už psala paní přede mnou čímkoli, co izoluje, podložte je prkýnkem, nebo kusem polystyrenu. Ty levandule si nejsem jistá, zda vám v květináči vydrží zimu, já jich mám několik desítek, ale volně v záhonech, na zimu jke zakrývám chvojím, nestává se mi, že by zmzly. Určitě je obalte. Okrasná kapusta se vám ještě výrazněji vybarví, menší mrazíky ji nevadí, hebe menší mrazíky snese, ale větší nezakryté rozhodně ne. Okrasné trávy, tam záleží na druhu. Tomu ostanímu obalit květináče, mělo by vydržet, mateřídoušku můžete zakrýt. Chryzantémy se špatně uchovávají do dalšího roku, já je přesazuji z nádob do záhonů a bohatě přihrnu komposzem a chvojím, ale stejně mi vždy nějaké pomrznou, ani už další rok nejsou tak hezké,  Dana

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz