vavřín
|
|
 |
 |
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 248.54 (?) 18.9.2007 23:20
Vavřín je keř, ale lze bez problémů vystříhat do tvaru stromku s kulatou korunkou. Sám mám doma 5 let starý vařín - nyní je to dva metry vysoká obluda s korunkou tvaru koule o průměru 70-75 cm. Mám jej ve velkém plastovém květináči (50 x 50 x 60 cm) s obyčejnou hlínou ze zahrady s příměsí písku.
Vavřín nevyžaduje zvláštní péči - stačí hnojit (prakticky čímkoliv tak á 2 měsíce, mimo doby co je ve sklepě) a dost zalévat. v Létě by snadno zaschnul.
Přes léto je mu nejlépe na zahradě, či balkóně (Pozor na zálivku!!!), není mrazuvzdorný - při prvních mrazících jde do chladného sklepa (k velkému oknu), zalévám jej opatrně, spíš méně, navíc 2-3 za zimu s delanem (proti plísním), ketrý aplikuji nejenom na list, ale i do zálivky. Jinak Vám hrozí, že vavřín zabije plíseň. (Což se mi jednou skoro stalo)
Jakmile pominou mrazy jde ven, 3 rok jsem jej začal důsledně sříhat (měl tvar keře profilu velkého kyje), nemilosrdně jsem ostříhak 4-5 velkých větví a nechal jednu kolmou.
jakmile začnete tvarovat korunku, stačí na to označit si třeba barevnou páskou střed horunky na kmínku a tyčkou odměřovat poloměr a stříhat vše na jeho obvodě. Nesmíte přestřihovat listy - vypadá to ohavně. Výhoda vavřínu je že můžete tvarovat i některé větvičky, které nerostou tam, kam chcete - stačí na to poplastovaný drát.
Zároveň pravidelně ulamujte u země rašící výmladky. Vavřín vám udělá radost, je velmi nenáročný.
PS. ještě k zálivce, vavřín má relativně tuhé listy, ale při nedostatečné zálivce je to bleskem vidět na mladých měkkých lístcích.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 132.221 (?), 18.9.2007 21:46, zobrazeno: 28687x
Na jaře jsem si koupila sazenici vavřínu, celé léto byla v květníku v polostínu pod stromem. Sice moc nevyrostl - ze tří výhonků trochu jeden, zajímalo by mě co mám dělat přes zimu, jestli mám ten jeden výhonek zastřihnout aby vznikal pravidelný keřík nebo přesadit a do jak velkého květináče, protože ho prý musím přes zimu uklidit /další dotaz-jakou teplotu by přes zimu měl mít/. Jak rychle poroste v dalších letech, pokud se mi ho podaří udržet přes zimu. Čím hnojit, protože v létě jsem občas použila Kristalon a nevím jestli to bylo to pravé ořechové. Budu vděčná za každou radu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 248.54 (?), 18.9.2007 23:20
Vavřín je keř, ale lze bez problémů vystříhat do tvaru stromku s kulatou korunkou. Sám mám doma 5 let starý vařín - nyní je to dva metry vysoká obluda s korunkou tvaru koule o průměru 70-75 cm. Mám jej ve velkém plastovém květináči (50 x 50 x 60 cm) s obyčejnou hlínou ze zahrady s příměsí písku.
Vavřín nevyžaduje zvláštní péči - stačí hnojit (prakticky čímkoliv tak á 2 měsíce, mimo doby co je ve sklepě) a dost zalévat. v Létě by snadno zaschnul.
Přes léto je mu nejlépe na zahradě, či balkóně (Pozor na zálivku!!!), není mrazuvzdorný - při prvních mrazících jde do chladného sklepa (k velkému oknu), zalévám jej opatrně, spíš méně, navíc 2-3 za zimu s delanem (proti plísním), ketrý aplikuji nejenom na list, ale i do zálivky. Jinak Vám hrozí, že vavřín zabije plíseň. (Což se mi jednou skoro stalo)
Jakmile pominou mrazy jde ven, 3 rok jsem jej začal důsledně sříhat (měl tvar keře profilu velkého kyje), nemilosrdně jsem ostříhak 4-5 velkých větví a nechal jednu kolmou.
jakmile začnete tvarovat korunku, stačí na to označit si třeba barevnou páskou střed horunky na kmínku a tyčkou odměřovat poloměr a stříhat vše na jeho obvodě. Nesmíte přestřihovat listy - vypadá to ohavně. Výhoda vavřínu je že můžete tvarovat i některé větvičky, které nerostou tam, kam chcete - stačí na to poplastovaný drát.
Zároveň pravidelně ulamujte u země rašící výmladky. Vavřín vám udělá radost, je velmi nenáročný.
PS. ještě k zálivce, vavřín má relativně tuhé listy, ale při nedostatečné zálivce je to bleskem vidět na mladých měkkých lístcích.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 132.221 (?), 19.9.2007 14:36
Děkuji za rady a budu se snažit, aby mi nějaký rok vydržel. Používáte v kuchyni listy jako koření nebo i na čaj - prý působí proti vysokému tlaku, nebo na to musí být nějaký jiný?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.54 (?), 20.9.2007 2:10
Ale na vaření - často, čerstvý je mnohem aromatičtější, než sušený.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 50.44 (?), 24.3.2009 14:13
Koupila jsem si malou sazenici vavřínu loni a letos přez zimu ho udolala plíseň.
Můžete prosím sděit adresu, kde ho mohu koupi trochu větší, případně už tvarovaný?
Děkuji za odověď
J. Koloušková
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 166.66 (?), 13.5.2009 13:45
Lodžie není ideální místo pro přezimování, občas je na ní tepleji, než je pro vavřín zdrávo.
Add plíseň - trpí ji vavříny, přezimující ve vlhčím sklepě, nebo přelité.
Pomoc je jednoduchá, před vegetačním kliedem je postříkat namíchaným Baycorem, či Delanem a roztokem je vydatně i ZALÍT. Během zimy jednou opakovat - vavřín se jara dočká v dobré kondici.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 37.5 (?), 6.6.2009 16:28
Dobrý den, já sehnal pěkný keřík cca 60cm za 350kč v Bauhausu, ale pozor většina rostlin tam sotva přežívá. Jěště že Laurus je takový držák:) Hezký den, D.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Helenaval - (3) - 55.144 (?), 5.7.2009 9:29
Dobrý den. Mám koupený vavřín letos prvně a mám ho venku, ale zatím jsem s ním nic nedělala. Nevím, zda jsem měla po zakoupení nějak přesadit a nebo kdy poprvé. Je to mladá rostlinka (připojuji fotečku). Psal jste, že až třetím rokem jste stříhal důsledně- do té doby taky jen málo a nebo vůbec? Již předem děkuji za rady- chtěla bych vavřín úspěšně pěstovat- moc se mi líbí. Helena
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 3.6 (?), 19.10.2010 9:35
Zvažuji koupi Vavřínu-mám možnost mít velmi levně rostlinu-kež 3-4metry vysokou.Prodavačka mi tvrdila, že si ho můžu klidně zasadit do zahrady, že zimu přečká-v nížině-Hornomoravský úval.
A teď se dočítám, že snese max -5, takže by mi asi zdechl, že.
Lže mi ta prodavačka nebo existuje nějaká zimě odolná odrůda.
Ten co mi nabízí se jmenuje vavřín vznešený.
Díky za rady
VLK
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |