Už nevím čím hnojit

host - 142.117 (?)
20.5.2010 14:59

Musím říct, že celkem žasnu, co někteří pěstitelé řeší. Vybarvení lístků a žilnatiny.:-) A tolik hnojiva na kytky? Já na trvalky rozházím na jaře trochu cereritu nebo kompostu, maximálně pohnojím růže a vřesovištní rostliny speciálním hnojivem, ale jinak jsem spokojená, že rostou a kvetou.:-)

Jsem si jistá, že u vás dusík nechybí, spíš naopak budete brzy řešit jeho přemíru.:-)

Padlí vypadá jinak, jsou to většinou bělavé skvrny nebo moučnatý povlak, který může hnědnout, ale pokud by to padlí bylo, hnojivo nepomůže, postřik je lepší.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 20.5.2010 12:54, zobrazeno: 10758x

Začínám být bezradná. Každý rok se opakuje na jaře to samé, ale letos je to už alarmující. Rostliny mají světlé nové lístky, na některých prosvítá jen tmavší žilnatina, převážná většina má nachový nádech, který jsem u náchylných rostlin jako azalka, plamenka, astry Nova-belgii - přikládala k padlí. Cca před měsícem jsem celou zahradu pohnojila cereritem, zlepšení není. Už i v předešlých letech jsem hnojila cereritem, npk, na podzim draselnýma a hlavně zjara se snažím k rostlinám navážet uleželý koňský hnůj, který mám k dispozici. Během roku se situace vylepší, jenže netuším po čem, co vlastně kytkám chybělo a co bych tam,,valit" vůbec nemusela a neměla, aby to nevzalo opačný efekt. Kytky byly od počátku zamulčované kůrou, která už se skoro celá rozpadla. To mně vede k myšlence, že tam chybí dusík, ale nevím, jestli tomu odpovídá i ta žilnatina a nachový nádech? To bych snad mohla napravit větším množstvím toho hnoje ke konkrétním rostlinám. Rozumí tady tomu někdo, prosím... Dám dnešní fotky.

azalka
azalka
rodezie
rodezie
plamenka
plamenka
vrbina
vrbina
macleya
macleya
sadec
sadec
a lilie!! ostatní jsou ještě horší....
a lilie!! ostatní jsou ještě horší....

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 191.158 (?), 20.5.2010 13:01
Zima a mokro! Při mých jízdách po jižní Moravě je žluté snad vše, počínaje obilím a slunečnicí na polích konče. Já mám žlutou a fialovou i přísadu.
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 176.18 (?), 20.5.2010 13:35

To červenání je reakce na chlad, počkejte, až se zlepší počasí.     Lída

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6670) - 70.100 (?), 20.5.2010 14:41

Taky bych souhlasil s tím, že je to reakce na chlad. Ty žluté mladé lístky jsou na začátku vegetace normální, při překotném růstu - když je vlhko - tam rostlina nestačí dělat chlorofyl. Snad by jste mohla zkusit postřik hořkou solí. Na floxech nevidím chybu. Hlavně udržujte paniku.

host - 142.117 (?), 20.5.2010 14:59

Musím říct, že celkem žasnu, co někteří pěstitelé řeší. Vybarvení lístků a žilnatiny.:-) A tolik hnojiva na kytky? Já na trvalky rozházím na jaře trochu cereritu nebo kompostu, maximálně pohnojím růže a vřesovištní rostliny speciálním hnojivem, ale jinak jsem spokojená, že rostou a kvetou.:-)

Jsem si jistá, že u vás dusík nechybí, spíš naopak budete brzy řešit jeho přemíru.:-)

Padlí vypadá jinak, jsou to většinou bělavé skvrny nebo moučnatý povlak, který může hnědnout, ale pokud by to padlí bylo, hnojivo nepomůže, postřik je lepší.

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 21.5.2010 0:25

No tak já bych taky neřešila, kdyby mi kytky hezky rostly a vypadaly zdravé... Jenže už mně stály hodně peněz a taky námahy a nechci aby mi krněly a nebo jsem o ně přišla. Padlí vím jak vypadá, že se stříká postřikem a taky to, že ho přemíra dusíku spíše podporuje např.na těch plamenkách. Také jsem se v knihách snažila najít, jak se projevuje nedostatek (přebytek) těch a těch živin a právě moudrá z toho nejsem. Za jedno tam vždycky je, že se tak projevuje tohle, a tohle a tohle a některé věci jsou naprosto opačné, takže pokud tam navalím např. moc vápna, jehož nedostatek se projevuje podobně, jako nedostatek dusíku, tak to železo vyblokuju úplně... a jeho nedostatek se projevuje podobně... No jsou tu chemici, kteří to ví přesně, já v tom plavu, právě proto se ptám...

Berta - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (127) - 185.153 (?), 21.5.2010 12:49

Konvalinko, je to určitě chladnem, jak už Vám napsali ti předemnou.Já mám takhle každý rok "zřízené" i některé druhy muškátů a fuchsií v truhlících.Je prostě zima a rostliny se tak brání.Až se oteplí(doufejme, že už to bude brzy),tak se vše vzpamatuje.Tak vydržať ! B.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz