Klematisy už jsou připraveny na zimní klid, proto jsem v sobotu zkrátil přebytečnou délku výhonů (podle místa na 0,2 až 0,5 m. Nechávám trochu rezervu a načisto stříhám až při rašení. Tavolníky jsem ostříhal nakrátko tak, aby na jaře už nepotřebovaly další úpravu. Astřičky zatím vypadaly pěkně, tak jsem jejich stráhání nechal na příští týden. Ostříhal jsem i mochny křovité. Sousedi už mají ostžíhány i venkovní ibišky (ale já to nechávám na dobu rašení nebo těsně předtím, kdy končí období na řízkování).
Jen s Levandulí Vás musím zklamat. Ta časně kvetoucí se stříhá od odkvětu do srpna - tedy na tu je už pozdě. Ty ostříhané v srpnu už nyní mají nový huňatý obrost, který se zjara prodlouží do květních výhonů. Jsou ale i kultivary, co kvetou do zámrazu a tedy nyní dokvétají. Ty nemám, ale stříhal bych je v předjaří. Nyní ponechané výhony totiž obsahují zásobní látky pro přezimování a chrání spodek rostliny před vyschnutím (vymrznutím).
Stálezelenou bobkovišeň lékařskou stříhám těsně před dozráváním plodů jejichž okrasnost musím bohužel oželet, protože plody jsou jedovaté a na zahradě se nám pohybují děti. Včera jsem koukal, jak po střihu už krásně zahušťují a na jaře budou už výhony květuschopné.