Ochrana trvalek na podzim
|
|
|
|
|
 |
 |
|
konvalinka - Diamantový Zahrádkář (1285) - 143.11 (?), 8.10.2009 14:32
Zdravím Lenko i JITO. Vím jak a že to myslíte dobře - jak jsem už psala, chci (ráda bych měla) ekozahrádku. V zeleninové zahradě používám k hnojení koňský hnůj z vedlejších stájí a stříkám pouze bio postřiky. Je mi skoro jedno, když jak píšete: přijdu o nějaký ten salát. Květinovou zahradu mám ovšem velkou (1ha) a návrh osázení a osázení samotné mi dělala zahradnická firma za nemalý peníz. Plno kytek pro nevhodné stanoviště jsem už byla sama nucená přesadit. Tady zmiňované floxy a monardy, růže atd. jsou kytky krásné a například ty floxy či astry mám po 50ks, 70ks! Není to jen tak, přijít o tolik kusů kytek! Nejde jen o peníze, ale i námahu do toho vloženou a hlavně mám ty kytky ráda! Je rozdíl mít v zahrádce jeden, byť hezký trs kytky a ta že se nevyvede - no tak se vymění za jinou, co jí to tam bude vyhovovat líp. U mně to tak jednoduché není. A hlavně je pro mne dost bolestné, když vidím jak se z jara rozvinou nádherné trsy bohyšek... a v polovině léta už jsou to jen flekaté chuděry.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 49.39 (?), 9.10.2009 12:21
JITO, sice jsem Váš názor "chemicky převálcoval", ale ujišťuji Vás, že já osobně používám postřiky velmi ojediněle a zpravidla nechá přírodu svému osudu. Nicméně, když se objeví dotaz, co s plesnivými kytičkami, odpovím tak, aby se tazatelka "plísně" zbavila.
Josef.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 201.151 (?), 9.10.2009 20:02
Docela by mě zajímalo co Jita a Lenka na zahrádkách pěstují. Taky nejsem příznivcem chemie, ale bohužel mám pocit, že to bez ní tak úplně nejde, kolem nás je spousta zahrad, kde na jednu stranu používají chemie hodně, na druhé straně jsou zahrady úplně zanedbané, odkud se šíří choroby a plevele. Výsledek je dost hrozný.
Letos mi nekvetly růže, rajčata sežrala plíseň, jablka jsou červavá, na trvalkách je padlí, na cuketách byly 3 plody, angrešt měl americké padlí. Kdyby šlo o jeden salát, tak to neřeším, ale abych se na zahradě snažila s nulovým výsledkem, to by asi nemělo moc cenu.
A zase zbavit se plodin a rostlin, které jsou náchylné, přitom oblíbené a pěstovat jen ty odolné, které mě prostě nenadchly podle mě taky není cesta.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 9.10.2009 22:14
Napíšu také svůj názor :chemii používám, ale jen v nezbytně nutné míře... Herbicidy - nejlepší je motyčka a poctivé vypletí, zlikvidují se i křen, bršlice a pýr. Růže jsem nikdy nestříkala, mají sluníčko, kvetou o závod. Hosty mají polostín, slimáky sbírám, rozrostly se a kvetly všechny. Angrešt (zl.fík) byl stříkán 1x, napadené konce stříhám, má volný prostor, byl obalený+ zdravý. Rajčata, okurky a brambory stříkány 1x Acrobatem (chrání určitý čas i nové přírůstky), těch pár mandelinek od sousedů jsem sesbírala -v pohodě... Nejvíc asi stříkám broskve - 1 x Kuprikol a 1 x Syllit. Hnojiva - pod rajčata, okurky, brambory, celer, pórek hnůj. Mezi jahody, k růžím a na okr.záhony na podzim kompost, volné záhony k podzimu zelené hnojení. Zjara trochu cereritu, kde je potřeba, občas někde po sklizni nebo odkvětu během roku také, nebo zalít Kristalonem... Takže chemii použít, ale nezneužívat zbytečně, kde stačí jiný, i když třeba pracnější postup. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 201.151 (?), 10.10.2009 9:30
Já myslím, že se nedá poušalizovat, každý má na zahradě jiné podmínky, jinou kvalitu půdy, jiné sousedy, někteří své zahrady opečovávají, jiní ne. Taky je rozdíl, když má někdo velkou zahradu, kam žádný negativní vliv od sousedů nezasahuje, jiné je to u malých zahrádek, kde se proje ví vše. Zkuste nestříkat, když se na vedlejší zanedbané zahradě válí spousta ovoce s moniliozou, strupovitostí, plísní, červavého ovoce, vítr zafouká spoustu napadeného listí na vaší zahradu... Jistě si nikdo neleje chemii na zahradu jen tak pro radost, ale tvrdit, že to není potřeba, když neznám podmínky a situaci zahrad ostatních je kapku hloupost.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.96 (?), 12.10.2009 11:29
Zdravím všechny, nechci se zaplétat do diskuse, jestli chemie na zahradě ano, či ne, podle mě už jí tady bylo dost. Zazněl tady ale dotaz, co na své zahradě pěstuji - na ten ráda odpovím. Toto vlákno se mi ale zdá už poněkud dlouhé a nepřehledné, proto pro ty, které ekozahradničení zajímá, zakládám nové vlákno s názvem Zahrada bez chemie - tipy a triky (v sekci Různé), a budu ráda, když se i vy připojíte se svými zkušenostmi. Výměna informací o tom, které odrůdy či druhy se nám na zahrádkách osvědčily, a které jsou naopak náchylné ke všemožným chorobám, mi připadá plodnější než nekonečné omílání debat o potřebnosti či nepotřebnosti chemických postřiků. Lenka
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|