mrazuvzdornost kytek od starkla
|
|
 |
 |
host - 10.95 (?) 25.2.2009 13:51
Dobrý den, musím se zastat Starkla, ale ještě se mi nestalo, že by něco umřelo, papratku jsem si objednávala loni na jaře s různými skalničkami a trvalkami, cca 1 500kč a vše bylo krásně zabalené, neporušené a hlavně na jaře jsou rostlinky většinou zatažené, jen stálezelené vypadají dobře, tak si myslím, že nákup u něho není tak riskantní, jak se všude píše. Objednávám u něho už 12 let a nemám problém, když se náhodou něco zlomilo, o to to bylo hezčí, košatější, já vše lituji ustřihnout a potom mé rostliny nejsou tak kompaktní jako na obrázcích. Kapradiny jsou hezké taky jako starší hustší rostlinky, papratka mi loni příliš radosti neudělala, tak doufám, že letos už přidá na růstu, protože je moc hezká. Martina
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 87.2 (?), 19.1.2009 13:31, zobrazeno: 10343x
Dobrý den, v novém katalogu od Starkla je zvláštní druh kapradiny Anthyrium Ursulaś Red. Nenašla jsem nikde, jestli je dostatečně mrazuvzdorná. Nevíte to prosím někdo? Děkuji Jitka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 207.103 (?), 19.1.2009 13:55
Anthyrium - papratka, je mrazuvzdorná kapradina. Předpokládám, že i kultivar nabízený Starklem má stejné vlastnosti. Spíš bych se bála toho, v jakém stavu vám rostlina příjde. V posledních letech jsou s firmou Starkl dost špatné zkušenosti. Cibuloviny jsou bez problémů, ale trvalky - to je katastrofa.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 169.25 (?), 22.1.2009 8:14
U tohoto kultivaru se uvádí zimovzdornost pro zony USDA 4-9 tedy v pohodě. Blíže o zónach v ČR na http://havlis.cz/mrazuvzdornost.php JP..
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 10.95 (?), 25.2.2009 13:51
Dobrý den, musím se zastat Starkla, ale ještě se mi nestalo, že by něco umřelo, papratku jsem si objednávala loni na jaře s různými skalničkami a trvalkami, cca 1 500kč a vše bylo krásně zabalené, neporušené a hlavně na jaře jsou rostlinky většinou zatažené, jen stálezelené vypadají dobře, tak si myslím, že nákup u něho není tak riskantní, jak se všude píše. Objednávám u něho už 12 let a nemám problém, když se náhodou něco zlomilo, o to to bylo hezčí, košatější, já vše lituji ustřihnout a potom mé rostliny nejsou tak kompaktní jako na obrázcích. Kapradiny jsou hezké taky jako starší hustší rostlinky, papratka mi loni příliš radosti neudělala, tak doufám, že letos už přidá na růstu, protože je moc hezká. Martina
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 32.65 (?), 29.4.2009 16:58
Chci se připojit. Mám velmi špatnou zkušenost se starklem.Nejen trvalky, ale i letničky a stromky přišly v hrozném stavu.Meruňka přišla až teď, takže už se asi nechytí. Surfinie a tyrolské muškáty byly vysoké cca 5-8 cm, některé bez listů a ty co lístky měly, byly žluté a suché. Už se mi nepodařilo je zachránit. Do týdne zašly. Je to předražené a kvalita neodpovídá popisu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 169.25 (?), 30.4.2009 7:53
Vážení přátelé, rád bych se připojil se svým pohledem na "Starkla". Tuto firmu dobře znám a dle mého je v podstatě stejná jako většina ostatních. Mají tedy zájem o zákazníka, mají v podstatě kvalitní zboží a mají také různé lidi a své problémky, Pokud se sejde více zkušeností (dobrých i špatných) na konkrétního prodejce je to jistě závažné né však vždy dostatečně reprezentativní. V loňském roce jsem různě nakoupil cca 200 rostlin po celé republice. Po, v podstatě špatných zkušenostech s poštou jsem ale až na naprosté vyjímky opustil od zasílání a nakupuji přimo na místě. Když k ceně přičtete poštovné a i určité starosti když to nedojde v pořádku tak je opravdu na zvážení není-li opravdu lepší občas si udělat výlet k obchodníkovi či pěstiteli a převzít si to osobně. Zpravidla si lze zboží zarezervovat a domluvit termín převzetí u těch menších pěstitelů a u těch velkých (Starkl, Lukon Glats, Lukon Bulb a jak se tak nějak všichni jmenují) není problém je někde potkat. Výstavy u Starkla oko vždy potěší a přesto, že jeho sortiment už tak nějak neobsahuje moje zájmy, rád se pokochám a pojmu to jako rodinný výlet který spojím s dalšími radostmi. Mnoho z těch velkých obchodníků jezdí po celostátních výstavách (Litoměřice, Lysý nad Labem, České Budějovice, Olomouc atd.) kde nabídnou i to co mnohdy mají jen v omezeném množství a tedy do katalogů nedávají. Potom jsou dále výstavy různých klubů (například skalníčkářů) kde potkáte opravdové "špeky" za přátelské ceny. Navíc skoro v každém městečku je nějaký místní zahradník nebo alespoň tržnice kam někdo zajíždí. I tito celostátně nevýznamní obchodníci a zahradníci mají co nabídnout. Často slyším námitku že ten nebo onen je drahý. Zkuste ale počítat k "levnému" zboží poštovné a najednou zjistíte že ten Váš místní zahradník je vlastně levnější. Navíc má dost často možnost jen pro Vás sehnat zcela konkretní rostliny kterou mu dodavatelé dovezou v pořádku (jsou na to jinak zařízeni než pošta) Tedy můj závěr a doporučení zní: "nekupujte rostliny moc u zásilkových obchodů a vydejte se za kytičkami osobně"
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 120.236 (?), 7.5.2009 12:04
vzhledem k tomu, co za hrůzy nabízejí různé hobbyamarkety (přehnojené, rychlené... těžko zachránitelné) a už to od nich kupují i zahradnictví, kde bych čekala rostliny vypěstovené v místních podmínkách a ne kdesi v zahra... Vzhledem k tomu je pro nás, co nemáme čas jezdit po výstavách Stakl dobré řešení...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 120.236 (?), 7.5.2009 13:40
ok, i když pracovní doba zákazníků může být různá a já znám zahradnictví, kde mají otevřeno denně a skoro celý rok do 19hod. problémem je nemilý personál, který své zákazníky zná roky, ale stejně se "nezaváže" k nějaké radě... ale největší problém je opravdu sortiment z 80% stejný jako v těch hmarketech a o něco dražší)pochopitelně). vůbec nechápu, proč nečerpají z místních zdrojů, nebo se to nikomu nechce pěstovat nebo je to drahé nebo fakt nevím... nedávno se jedna paní ptala, jestli nemají obyčejný modrý barvínek a reagovali znechuceně...
jinak podporu místních řemeslníků, obchodníků atd... jsem před pár lety v začátcích života na venkově (malém městě) považovala za samozřejmost, určitou solidaritu a loajalitu k sousedům ale nevím nevím, nějak to u nás nefunguje :)
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|