Kolik trvalek

host - 201.151 (?)
2.9.2009 21:27

Tedy na vysvětlenou, kolik rostlinek, aby to dělalo hezký trs.:-) Vím, že se časem rozrostou... Jasně, že je to u každého druhu jiné, ale tak přibližně - 3, 5, 1?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 201.151 (?), 2.9.2009 21:25, zobrazeno: 6678x

Dobrý den. Chystám se založit trvalkový záhon, kolik trvalek od jednotlivých druhů koupit? Poradíte? Díky.

host - 201.151 (?), 2.9.2009 21:27

Tedy na vysvětlenou, kolik rostlinek, aby to dělalo hezký trs.:-) Vím, že se časem rozrostou... Jasně, že je to u každého druhu jiné, ale tak přibližně - 3, 5, 1?

host - 176.18 (?), 2.9.2009 23:09

Počet kusů v trsu se opravdu nedá šablonovitě určit. Porovnejte si třeba pivoňku a petrklíč . Ale je pěkné, když se některé druhy na záhonu třeba dvakrát zopakují.           Lída

host - 143.205 (?), 3.9.2009 7:40

Konkrétně asi tak: pivonka i petrklíč, floxy po jedné sazenici nebo trsu do jednoho "dolíku,. Nejlépe je vysadit na jedno místo o velikosti např 0,5m*05m více sazenic. např: kosatce 5ks, kopretiny 5ks,, orlíček 7ks, a zaplnit jimi celou tuto plochu.Kombinace se s polštářovitými druhy je vždy zajímavá, míra rozrůstání se vám objeví po nějakém čase, a tak se dají sazenice rozesazovat na jiná místa v záhonu.. není dle mého názoru potřeba vysázet najednou celý záhon a pak po 2-3 letech odstraňovat přebytečné rostliny.  Snad je to ode mne trochu názorné. 

host - 176.18 (?), 3.9.2009 13:21

Řekla bych, že 5ks kopretin na místo 50x50cm je "trochu moc", vždyť to poroste 1 rostlina, orlíčky tak 3ks... Každý má jiný názor. Spíš bych mezi trvaky na záhoně do mezer zatím na 1-2 roky dala letničky, než se trvalky rozrostou. Je škoda je pak rozdávat po sousedech. A osázela bych celý záhon, abych měla trochu představu o budoucím vzhledu. Nejvíc záleží na vyšších rostlinách - "kostře" záhonu.                                                                Lída           

host - 201.151 (?), 3.9.2009 19:43

Díky moc za rady, já už si to přeberu.:-)  Pro mě je důležité vědět, že se trvalky dost rozrostou, takže stačí opravdu minimum rostlinek.

Prosím ještě o radu čím pohnojit, bohužel nemám zatím kompost

Jsem zahradnice začátečnice.:-)

host - 176.18 (?), 3.9.2009 21:53

Nevím, jakou máte půdu a co na místě dnešního záhonu dříve rostlo. Pokud tam byla tráva a nemáte kompost, zkuste koupit pár pytlů "zahradnického substrátu B", rozhodit ho místo kompostu na záhon a na půl rýče zarýt. Dělala jsem to tak při zakládání záhonu s keři a trvalkami, rostou dobře (měla jsem málo kompostu, dala jsem ho jinam). Až budete sázet nějakou náročnější rostlinu, přimíchejte jí ještě navíc trochu substrátu do jamky. Dělala jsem to osázení právě tak, jak jsem vám tu psala : nejdřív vysoké dominantní rostliny, pak střední, dolů plazivky. Občas mezi nějakou jarní cibulovinu, která se na zimu nevytahuje, aby to oživila zjara. První rok jse mezi nasázené rostliny dala letničky, druhý rok už to nebylo potřeba, rostlinky povyrostly.  :-))     Lída

babima - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (98) - 143.253 (?), 4.9.2009 15:40

Zdravím -zahradnici-začátečnici p. Lída Vám to přesně  popsala já jsem dávala 3-4 ks mám svůj záhon v sekci Trvalky -stále kvetoucí záhon.Je založen před 3r.Ale každý rok něco rozdám,přesadím,vylepším.ZdravíMarie

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz