Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

začnu od konce - zrzavé spóry na rubu listů - jedná se o rez růží. Po odtípnutí Baycoru je na ni doporučován Saprol.

- může být zapříčiněna podmínkami loňského roku, podmínkami zahrady/ umístěnín růže, přičemž letos se nemusí vyskytnout třeba vůbec. Někt. kultivary jsou na ni vnímavější.

- skvrny na stoncích jsou popsány poměrně vágně. Černé skvrny (u trnů, v rozvětvení) mohou být mrazová poškození. Nemusí v počátku být zčernalý celý stonek, v čase mu ale "dojde". I přes mírnou zimu se mrazová poškození vyskytují, růže dlouho nespaly + střídání tepla přes den a mrazu v noci v minulých měsících jim také moc neprospělo. 

- spíše ale předpokládám, že popisované skvrny jsou příznaky rakoviny růží (korová spála).  V podstatě máte na výběr.

- ušmiknout hned u země (min. 2 cm pod poslední skvrnou) a lze předpokládat, že u valné většiny růží dojde k vytvoření nových klacků.

- nechat být, to postižení má různá stádia (drobná krupička, skvrny, zdřevnatění s takovou prasklinou)  a pokud "skvrna/zdřevnatění" nepostihne víc jak polovinu průměru klacku on normálně kvete. Dá se odstranit až v dalších letech při zmlazování keře. Pokud pěstujete více růží, je možné, že ponechání přispěje k šíření na další keře.

V každém případě je po střihu záhodno vydesinfikovat nářadí.

Své takto postižené růže jsem zarovnala se zemí v loňském jaru, kromě jedné všechny přežily. Letos - až na pár zarputilců - mají klacky čisté.  Nová ložiska na růžích nepozoruji, pravdou je, že jsem si dávala velký pozor před zimou na mechanická poškození / i případná, např. křížení větví a pod. /

Květa

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika