Zasychání a opadávání plůdků třešně

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6706) - 9.142 (?)
15.6.2022 8:35

Mně tohle dělá Kaštánka taky, příčinu neznám, snad poloha nebo nekvalitní opylení. Když některý plod začne zrát, neomylně jej sežerou kvíčaly. Takže asi 15ti letý strom a zatím jsem neochutnal. O kus vedle Napoleonova plodí slušně.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 37.29 (?), 29.5.2022 10:48
Mám úplně stejný problém, strom obalený květy, následně po opylení cca 90 % plodů zůstane zakrslá a jakoby zasychá. A to se děje pomalu každý rok, stromek cca 8 let starý, ošetření proti běžným chorobám. Neví někdo co s tím. Nějaký postřik nebo něco. Stromek je jinak v dobré kondici. Fotky nemá cenu dávat, je to úplně stejné jako foto v příspěvku.

host - 64.243 (?), 29.5.2022 12:20

Nepřemýšlejte o opylení. Problém je šlůdce který již v době květu ničí úrodu. Teď již s tím nic neuděláte protože ochranná doba postřiku je min. 30 dní!

Napřesrok proveďte postřik švestek a třešní v době počínajícího kvetení. Nevýhodou je že zahubíte i larvy slunéček obecných, která na zahradě pomáhají a další užitečný hmyz. Postřik je nutné dělat i v uvedenou denní dobu aby Váš včelař nepřišel o včelstvo! Ten postřik je prostě jedovatý i pro lidi... stříká se 2x v době květu a někdy i po vzniku plodů.

Všimněte si že Vaše švestky a třešně spadlé na zem mají takovou malilinkou dírku!

Jinak nepochybujte... fotky jsou jak z učebnice o škůdcích. Pylatka? A jiná havěť jsou na počátku všeho.frown

host - 165.49 (?), 15.6.2022 8:28

Dobrý den. Asi se potýkám letos poprve se stejným problémem. Máme na zahradě jednu třešeň neskutečně staou  - odrůdu neznám - po prarodičích. Každý rok nádherné třešně. Pak tu mám třešeň "Kaštánku" starou 22 let. Každý rok od doby co začala plodit jsme sklízeli nádherné třešně. Oba stromy jsou velké. Ale letos: nádherně kvetly, plno zelených třešní - těšila jsem se na další sklizeň. Ale plody před 14 dny začaly červenat, ale velikostí připomínají ptáčnice.. Ale spadané, byť zelené, nebo i nyní červené, žádné dírky nemají. Také nevím co se stalo. A jsou na tom stejně obě třešně. Tak nevím, zda koupit novou třešeň..I když polokmen, př. vysokokmen se špatně shání. Zahrada je totiž velká a já mám ráda velké stromy. Nebo otázka nakonec: bude to v příštím roce v pohodě, nebo se obě už budou chovat jako ptáčnice?

Předem díky za radu. Všem děkuje Jitka

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6706) - 9.142 (?), 15.6.2022 8:35

Mně tohle dělá Kaštánka taky, příčinu neznám, snad poloha nebo nekvalitní opylení. Když některý plod začne zrát, neomylně jej sežerou kvíčaly. Takže asi 15ti letý strom a zatím jsem neochutnal. O kus vedle Napoleonova plodí slušně.

host - 68.117 (?), 15.6.2022 10:32

Moje 11 létá Kordia to samé, plno zelených třešní a teď jich tak 40% opadalo v červeném stavu ve velikosti malé švestky - pravděpodobně nedostatečné opylení. Přitom loni a v roce 2019 zaplodila velmi slušně. Hold ne každý rok se třešním daří. U višní naštěstí takové problémy nebývají ale zase mají jiné neduhy (kyselá chuť, menší plody a tendenci k vyholování mladých větví).

host - 10.236 (?), 15.6.2022 11:39

Sousedovi to opadalo taky a říkal, že třešeň koupil samosprašnou. Myslí se, že to letošním velkým suchem tady.

host - 9.142 (?), 15.6.2022 18:56

Jen ještě k tomu vysokokmenu. Když neseženete zapěstovaný tvar, vyberete si vhodný nižší, s výrazným terminálem a z něj uděláte vysokokmen jak topol ani nemrknete. U třešně to není problém. PP.

host - 165.117 (?), 18.6.2022 15:38

Dobrý den. Děkuji za radu a určitě to zkusím, ale musím si nechat pořádně poradit jak. K příspěvkům výše: V předchozích letech plno třešní popadalo po odvětu - když se třešně tvořily - takové malé kuličky. Letos jich popadalo doopravdy minimum. Zkusím trochu větví prořezat, aby měl strom více síly pro plody. Uvidím, zda to pomůže. Jitka

host - 91.196 (?), 18.6.2022 16:40

Jitko, mohla byste ukázat své stromy třešní na fotkách? Vůbec nebývají prořezávané? Někdy je něčím a čím hnojíte- jakými dávkami? Že by se z toho letošního jevu za příhodných podmínek stalo pravidlo se neobávám, ikdyž každý živý organismus má svůj konec v sobě zakódován. Máte-li prostor na výsadbu mladých třešní, tak neváhejte, mohou Vás spolu s těmi staršími ještě dlouho těšit, do těch nových si můžete z těch starších jejich klony vštípit. SPCH

host - 165.4 (?), 19.6.2022 17:16

Díky za odpověď. Posílám fotky. První fotka je Kaštánka, pak jsou plody a další fotka je stará třešeň, kterou otrháváme jen kam se dosáhne - kmen, co si pamatuji je dutý, větvě jsou křehké - uklízíme spadané třešně. Pak jsou letošní plody. Stromy ničím nehnojím, jen všechny stromy prolévám. Uřízne se jen něco málo, aby se dalo kolem procházet.

Jitka

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?14.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025