Van

host - 167.22 (?)
1.5.2011 11:10

Určitě Vaše třešeň zastříhat půjde.

A určitě ji taky vyfoťte nejlépe asi tak ze tří stran (popojděte po obvodu koryny vždy o 1/8 až 1/6).

Josef.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 128.127 (?), 1.5.2011 10:39, zobrazeno: 6006x

Dobrý den,

mám třešeň "Van" čtvrtým rokem, loni poprvé nebyla řezána. Bohužel mi připadá, že se vytáhla příliš do výšky a bylo by potřeba to nějak zkorigovat. K jedné straně je také bohužel bez silné větve. Květů je navíc opravdu málo. Mohu nějak korunu, popřípadě kdy, sesadit a prostříhat? Případně vyfotím... 

Děkuji

host - 167.22 (?), 1.5.2011 11:10

Určitě Vaše třešeň zastříhat půjde.

A určitě ji taky vyfoťte nejlépe asi tak ze tří stran (popojděte po obvodu koryny vždy o 1/8 až 1/6).

Josef.

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1579) - 166.4 (?), 1.5.2011 12:29

Nejjednodušší způsob tvarování mladé třešně je vylámání nových vzhůru rostoucích letorostů, když dosáhnout délky kolem 15 cm. Jde to snadno a drobná rána po vylomení se do podzimu úplně zahojí. Ponechte jen letorosty rostoucí přibližně vodorovně nebo dolů. 

Klasickému řezu do dřeva se u třešní pokud možno vyhýbejte - klejotok, špatné hojení, není li zbytí, tak ideální doba je po odkvětu.

host - 185.181 (?), 1.5.2011 23:54
Dobrý deň! Súhlasím, že najlepšie je korunu čerešne (a nielen čerešne) tvarovať na jar. Keď sa to nespraví v prvom roku, nič nebráni tomu, aby sa spravil v predjarí oneskorený výchovný rez. Nemám s rezom čerešní zlé skúsenosti. Predsudky ohľadne glejotoku sú dnes prekonané. Režem už 12. rok čerešňu na jar aj počas leta a doposiaľ som nevideľ kvapku klovatiny. Asi máte daakú špecificky citlivú sortu čerešne. Paľo

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 2.5.2011 9:49

Nelze jednoznačně napsat, že když já nemám klejotok na svých třešních, tak jsou obavy z něj překonanými předsudky. Roli hraje řada okolností - stanoviště, půda, směr svahu, výška spodní vody, aj. Jsou, pravda, odrůdy odolnější (např. Napoleonova., Jsou polohy, kde klejotok vidíme málokdy (písčité jižní svahy)., naopak jsou místa, kde se třešně kvůli klejotoku pěstovat vůbec nedají (těžké nivní půdy) 
   Každopádně bych se taky klonil k řezu zazelena. Po odkvětu je to asi nejfyziologičtější, v době zralosti zase nejpraktičtější - plody očešeme na zemi.
    V praxi mě ale řez třešní téměř nezajímá. Krom zapěstování vysazeného stromku k pravidelnému řezu nevidím důvod.

host - 185.181 (?), 2.5.2011 23:04
Každý hovoríme za seba a každý máme zrejme iné skúsenosti. Pestoval som čerešňu v ťažkej ílovitej pôde na svahu a pestujem teraz pre zmenu inú odrodu v hlinitoílovitej pôde s vysokou hladinou spodnej vody. Mňa na rozdiel od Vás rez čerešne zaujíma: je treba udržať rozumnú veľkosť koruny- k tomu mi slúži predjarné a letné zakracovanie, chcem predchádzať vyholovaniu konárov a udržať čo najkratší plodonosný obrast-za týmto účelom robím letné zakracovanie a podľa potreby nakoniec ešte počas sezóny po obratí úrody event.presvetlujem korunu a zbavujem nevhodne rastnúcich konárov. Ak máte iba 1 strom, môžete sa mu plne venovať. Je to relax a nezaberie veľa času. Nevidím ale dôvod robiť rez po odkvete. Akú v tom vidíte "fyziologičnosť?" Prečo redukovať úrodu čerešní? Napriek uvedeným zásahom som doposiaľ glejotok ani u jednej čerešne nezbadal. Starostlivosť o strom, jeho správne hnojenie a ošetrovanie, správny rez v správnom čase- to považujem za prvoradé. Overil som si, že pôda, stanovište či spodná voda a ktoviečo ešte v mojom prípade nezohrávajú dôležitú úlohu. Že byste Vy mali pravidelnú smolu a za všetko môžu vonkajšie príčiny a ja mám iba náhodou šťastie, že nemám glejotok? Skúste sa nad tým zamyslieť a nemusíte nič písať. To mi úplne postačí. Paľo
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz