Třešeň usychání plodů - pomozte radou

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?)
8.6.2008 9:11

Mám podobnú situáciu na višni. Kvetov plno, začali sa vyvíjať plody. Potom cca 70% začalo zaostávať, scvrkávať, meniť farbu a opadávať.

Je to podľa mňa nejaký škodca, na ktorého som pozabudol v postrekoch. Ale nemám mikroskop, takže to neviem identifikovať. Jadro je suché, je tam hnedý oviformný zbytok - snáď po vajíčku a mám pocit že v lokálne zhrubnutej stene pecky je náznak chodbičky (obr.4), ktorou sa škodca dostal von? - dnu?. Teraz sa tam už nič nehýbe. Na povrchu plodu nie je viditeľný žiaden otvor.

Fotky bez videomikroskopu lepšie neviem urobiť. Hnedá "bodka - vajíčko?" na poslednom snímku má (podľa mňa) menej ako 0,35 mm - pri tomto makre už mám problém so zaostrovaním.

Višňový koláč tento rok nebude...

1
1
2
2
3
3
4
4
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 248.54 (?), 5.6.2008 23:04, zobrazeno: 11507x

pět let stará chrupka, naprosto zdravý vysokokmen, krásně kvetla, nasadila plody, ale nyní jich většina uschla a scvrkla se. Má někdo z Vás zkušenost o jaký problém se jedná?

Děkuji za sdělení zkušeností.

usychající třešně
usychající třešně

1748 - (1) - 173.253 (?), 7.6.2008 20:54

přeji dobrý den, koupili jsme zahradu s asi 10 let starou třešní, nádherně kvetla, spoustu zelených třešniček, ale dnes jsem zjistila, že v trsu je tak jedna, dvě, ostatní malé zcvrklé tešničky, měkké, zelenookrové, spíš zelené, velké asi půl cm na 3 mm, a to po celém stromě. Může mi někdo poradit, co by to tak mohlo být, děkuji moc předem. M.Brejzkova@seznam.cz

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 7.6.2008 23:03

Nevím, jestli jsem měl stejný problém jako Vy. Třešeň bohatě kvetla, plodů málo. I když listy i přírůstky nevypadaly na výrazný nedostatek živin, před 3 lety jsem zryl trávník kolem stromu a zapravil do půdy několik koleček směsi z písku kompostu a slepičinců. Poslední 2 roky je úroda asi 5 násobná.

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 8.6.2008 9:11

Mám podobnú situáciu na višni. Kvetov plno, začali sa vyvíjať plody. Potom cca 70% začalo zaostávať, scvrkávať, meniť farbu a opadávať.

Je to podľa mňa nejaký škodca, na ktorého som pozabudol v postrekoch. Ale nemám mikroskop, takže to neviem identifikovať. Jadro je suché, je tam hnedý oviformný zbytok - snáď po vajíčku a mám pocit že v lokálne zhrubnutej stene pecky je náznak chodbičky (obr.4), ktorou sa škodca dostal von? - dnu?. Teraz sa tam už nič nehýbe. Na povrchu plodu nie je viditeľný žiaden otvor.

Fotky bez videomikroskopu lepšie neviem urobiť. Hnedá "bodka - vajíčko?" na poslednom snímku má (podľa mňa) menej ako 0,35 mm - pri tomto makre už mám problém so zaostrovaním.

Višňový koláč tento rok nebude...

1
1
2
2
3
3
4
4

host - 176.2 (?), 8.6.2008 19:59

Mám stejný problém. Třešeň bohatě vykvete, nasadí množství plodů, které v období počátkem června zežloutnou, přestanou se vyvíjet a nakonec většina nedozraje a opadá, jinak strom vypadá zdravě má bohaté přírůstky. Situace se opakuje druhým rokem. poraďtě co se s tím dá dělat.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz