Třešeň Stella

host - 1.251 (?)
27.6.2007 23:31

No mrazy byly na celém území republiky zhruba ve stejnou dobu, ale byla rozdílná doba kvetení. Kde mráz byl v době, kde byly ještě pupeny nebo už odkvetlé květy, nevadil. Kde byl v době, kdy byly zrovna květy, byl to průšvih.

Nám mrazy trefily první ovocné květy - mirabelky a trochu i renklódy zelené. Všechny ostatní, třešně, hrušky, švestky i broskev a částečně i ořešák se tady na severní Moravě trefilo dobou květu mezi mrazy a tudíž je na nich plodů plno. Ale ještě nějak okolo 15 května omrzaly venkovní výhony orešáků.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 43.27 (?), 22.6.2007 16:35, zobrazeno: 29439x
Dobrý den, vloni jsem koupil třešeň Stellu. Vím pouze, že je samosprašná a pozdnější. Máte někdo více informací? Letos měla jednu třešni, dnes jsem ji "sklidil". Nebyla ještě vyzrálá, ale jinak hezká...

host - 1.251 (?), 23.6.2007 21:23
Já mám mít Stelu Compact na málo vzrůstné podnoži. Zatím ji mám něco přes 10 let, tak se vzrůstností uvidíme.  Zraje ve stejnou dobu jako Napoleonka nebo možná o týden později, je méně sladká, řekl bych, že nepraská a méně hnije než Napoleonka. Dužinu má tmavě červenou, plody o trochu menší než Napoleonka. Plodí dobře.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 25.6.2007 7:46
Mám zhruba stejnou zkušenost Stella je dobrá třešeň, když jiné nejsou, plodí totiž i v rocích, kdy ostatní selžou. V letech, jako je letošní, kdy je třešní plno a krásných, nemůže konkurovat velikostí ani chutí nejlepším odrůdám.

host - 64.6 (?), 25.6.2007 8:16
Tomu říkám zahrádkocentrismus :))) U nás všechny třešně zmrzly a není ani jedna!!!

host - 230.20 (?), 25.6.2007 8:50
Tak jsem zaplakal "plno třešní a krásných"!!! Moje letošní skóre - 2 třešně, počet plodů 0. 2 višně - počet plodů tak 20, malých, prakticky bez dužiny. Mráz a potom sucho udělaly své.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 25.6.2007 21:49
Aby Vám to nebylo líto: Žádná sláva to není. Broskví 5 - plody 0, meruňka 1 - plody 4 (anička, růženka, kamila a karlík), jabloně - nejhorší násada od roku 1981, Hrušky - jakž takž, švestky - tak na jídlo. Pouze třešně 2 - plodů asi 1q bez červivosti. Špačci to vzdali, asi se jim udělalo z těch červenejch bobulí blbě.

host - 230.20 (?), 26.6.2007 6:09
Moc jste mě v tomhle chmurném ránu pobavil. Pozdravuju Aničku, Růženku, Kamilu i Karlíka. Teď, když se ví, o koho jde, bude problém je zkonzumovat, nebo nedej bože je vypálit.

host - 43.27 (?), 26.6.2007 12:58
No, já jsem včera protrhal ze dvou asi desetiletých Idaredů 2 košíky plodů a chystám se na lepoticu, protože tolik ještě neměla a hrozí, že se rozlomí. Broskev mám podepřenou a domácí/?/ švestka má taky až moc.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 26.6.2007 14:35

Ono je v podstatě letos toho ovoce tak akorát, jenomže to není rozložené rovnoměrně
  Co se týče těch krásných třešní letos (Van), zajímavé je, že strom je obsypaný ze severní strany, zatímco z jihu je sem tam plod. Zřejmě podivná reakce na květnové mrazíky, strom kvetl souměrně.

host - 1.251 (?), 27.6.2007 23:31

No mrazy byly na celém území republiky zhruba ve stejnou dobu, ale byla rozdílná doba kvetení. Kde mráz byl v době, kde byly ještě pupeny nebo už odkvetlé květy, nevadil. Kde byl v době, kdy byly zrovna květy, byl to průšvih.

Nám mrazy trefily první ovocné květy - mirabelky a trochu i renklódy zelené. Všechny ostatní, třešně, hrušky, švestky i broskev a částečně i ořešák se tady na severní Moravě trefilo dobou květu mezi mrazy a tudíž je na nich plodů plno. Ale ještě nějak okolo 15 května omrzaly venkovní výhony orešáků.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz