Seříznutý špičák

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?) 
10.12.2011 21:32

Dobrý večer,

stromek je nyní vysoký něco přes metr, je na ptáčnici. Pupenů má hodně a podle mě dobře vyvinutých. Je zasazený do slušné půdy, takže je tu určitý potenciál, že by mohl na jaře bujně vyrazit. I když nevím, zda až tak bujně, že by vytvořil předčasný obrost, jak se zmiňuje p. Vysloužil.

Děkuji všem za dosavadní diskusní příspěvky. Michal

Třešeň
Třešeň

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.16 (?), 10.12.2011 22:26

Loni jsem sázel špičáky třešní (na G 5). Zastřihnul jsem je o 1/3. Letošní přírůstky byly cca 3 cm.  Třešně co jsem sestříhl cca 10 cm nad místem štěpování udělaly krásný rovný letorost s velkými listy a silnými pupeny. 

Nemyslím, že využití předčasného obrostu je v případě třešní dobrý nápad.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 102.7 (?), 11.12.2011 9:56

. Třícentimetrové přírůstky nejsou způsobeny nesprávným zastřižením, nýbrž špatným ujmutím (slabé či poškozené kořeny, kvalita půdy, sucho,...) Dobře ujmutý stromek vytvoří větší přírůstky i bez řezu.
    Je úplně jedno, jestli se korunka založí s letorostů nebo z předčasného obrostu. Důležitý je rozestup ramen a úhel nasazení. Ostatně většina prodávaných stromků třešní má korunku z předčasného obrostu.

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.16 (?), 15.12.2011 20:59

Bez řezu lze pěstovat balové a kontejnerované dřeviny. Prostokořené sazenice se seříznout musí. Po výsadbě je lepší, když mají kořeny nadváhu nad korunou.  Nevím, jak se dnes zakládají ve školkách koruny třešní. Z více zdrojů jsem slyšel, že použití předčasných výhonů u třešní je problematické.  Úplné zaštípnutí vrcholu během vegetace podpoří v růstu 2 - 3 pupeny pod původním terminálem a budou se chovat jako konkurenty. Zajímavější způsob je zmáčknutí vrcholového pupenu.. Školkařením se ale nezabývám, takže to berte s rezervou.  U třešní zakládám koruny klasicky střídavým řezem. Sedm pupenů pod pupenem, na nějž jsem provedl řez na ostro vylámu. Z nich by byly konkurenty. Zhruba 5 pupenů níže proroste v rozumějším úhlu odklonu, který ještě upravím. Pokud bych nechal růst třešeň přirozeně, bude zakládat větve v přeslenech, což mi nevyhovuje.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 65.50 (?), 15.12.2011 22:05

Pokud si stromek třešně pěstuji sám, postupuji podobně. V mojí chudé školce štěpovance nerostou tak, aby vytvořily během sezóny předčasný obrost. Ale v prodejnách jsou takové sazenice běžné.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Péče o jezírko na chtě4.7.2025
Péče o jezírko na chtě3.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz