Řez třešně



Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 12.162 (?)
27.11.2012 17:42

Už to bylo vyřčeno a k tomu nemám co dodat leda obrázek, kde je to naznačeno.


Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
   
host - 25.2 (?), 31.5.2012 19:51

Dobry den.U většiny peckovin je těžke trvale udržet "malou " korunku.Pokud jsem Vam dobře porozumněl, rad by jste si zekonomičtěl sklizen třešni.Poradim Vam jeden zasah, ktery Vam toto pouze častečně vyřeši.Nevim o jakou třešinku se jedna (rana, polorana,pozdni),ale v podstatě jde tuto upravu provadět už po 15.6.(Německa rychlice, Karšovka).Prostě plodne větvičky s plody ostřihejte a sklidte na zemi.Ponechte pouze nove letorosty bez plodu(pokud možno nepoškozene aby byly pro přišti rok zachovany květni pupeny).Pokud Vam jde i o estetiku korunky tak tvarovani mužete provest do knce prazdnin, ale pozor na odstraněni květnich pupenu a provokaci listovych a dřevnich přirustku.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 128.200 (?), 2.6.2012 22:39

Dobry den

Mame na zahrade starou a strasne vysokou tresen, u ktere asi nikdy nebyl provaden zadny rez ani roubovani. Ted skoro vsechny plody jsou vysoko, nemame sanci je sklidit ani na stafli. Libi se mi napad letniho rezu, kdy se plody sklidi uz na zemi. Ale jsem v tom uplny lajk, a dva zahradniky, ktere jsme pozvali, rekli ze u tresne se rez provadi az na podzim. Co byste mi poradili? Obtelefonovat vsechny zahradniky v okoli s zadosti letniho rezu? Nebo peclive nastudovat tuto otazku a vzit do ruky pilu? Prijde mi to strasne slozite, bojim se ze poskodim strom.

Dekuji

Katerina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 185.138 (?), 3.6.2012 0:15

Nebojte se, neřežte víc jak třetinu koruny, spíš méně. Alespoň  něco sklidíte a strom to zvládne. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 25.2 (?), 4.6.2012 19:24

U třešni a jinych peckovin NEEXISTUJE letni a zimni řez použivany u jadrovin(jablka a hrušky).To by zahradnici ale měli vědět.Provadi se letni redukčni nebo prosvětlovaci řez, znami u meruněk a broskvi.Jinak u višni a třešni se červnovi "řez" provadi čim dal častěji u vysokmennych tvaru, připadně u pasovych vysadeb.Bud se použije pakovych nužek, nebo vyvětvovacich pilek.Řežou se pouze plodne větve, snažime se vyhybat se větvim bez plodu ktere se většinou vyprovokuji k plozeni urody v nasledujicim roce.V prvnich letech u snižovani koruny timto zpusobem je dobre postupovat pomaleji a opatrněji, kosterni větve ponechavat nejmeně s čtyřmi patry postraniho obrostu.Bat se poškozeni a ztraty plodnosti u těchto stromu většinou nemusite, většinou si do ukončeni vegetačniho roku dokaži poradit a i připravit na přezimovani.-V ovocnych sadech ve Francii a Španělsku toto dělaji zkušeni ovocnaři i z kary tažene traktorem, a sezonni pracovnici a brigadnici bez zkušenosti to za nimi jen na zemi otrhaji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 63.247 (?), 27.11.2012 15:52

Dobrý den,

mám stejný problém rád bych trochu zkrotil třešeň, kterou jsem vysadil před 4 roky, řez byl proveden pouze v zahradnictví od té doby ani jednou. praďte prosím zda a jak řezat případně kdy.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 63.247 (?), 27.11.2012 16:06

ještě z jiného pohledu


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 78.10 (?), 27.11.2012 17:36

Inu klasická situace, kdy první patro kosterních větví je přerosteno a potlačováno patrem dalším. Speciálně u třešní je dominance následujícíh pater hodně velká, pokavad nezasáhnem výchovným řezem, daný rok vyrostlé větve vždy potlačují ty spodní. Ve výsledku můžem mít vysoký a úzký strom s několika terminály a žádnými pravými kosterními větvemi, ale záleží samozřejmě od kultivaru.. Taakový strom je prakticky neskliditelný. Doporučuju tedy bud odstranit druhé patro a zachovat to původní, nebo jít s kmenem výše a odstranit to první, což by bylo jednodušší. Druhé patro zakládat ne blíž než 150 cm od prvního, pokavad se jedná o bujnou podnož, resp. zakládat ho v okamžiku, když už je to první dostatečně vyvinuté a nehrozí jeho přerostnutí. Termín je nejlepší v květu, nebo chvíli přd ním, jako u všech peckovin.

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 12.162 (?), 27.11.2012 17:42

Už to bylo vyřčeno a k tomu nemám co dodat leda obrázek, kde je to naznačeno.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 209.62 (?), 27.11.2012 19:55

Děkuji za vaše reakce přistoupím tedy k odstranění spodního patra protože jedna ze spodních kosterních větví stejně roste pod ostrým úhlem ke kmenu a asi by se časem stejně vylomila. Můžu jen poprosit ještě o radu zda je možné větve odstranit najednou tedy příští rok někdy v květnu a také jestli je odstranit úplně nebo využít Zahnův řez. A dále jaký je postup v dalších letech aby se tato situace neopakovala.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 28.11.2012 10:02

Spodní patro bych ještě nechal(bude plnit funkci jakéhosi brzdícího,vyrovnávacího segmentu,aby nešlo moc mízy do horních pater), a možná ho odstranil v pozdějších létech, to podle toho na jaké podnoži stromek je, a jak bujně by rostl.Spíše bych se na jaře snažil rozevírat korunu řezem na větve nižšího řádu, a výhony výše položeny zkracoval více, než níže položeny řezem na pupen směřující z koruny ven.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?13.6.2024
Kouří do místnosti10.6.2024
Traverzy IPE5.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?1.6.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika